Νέα υπόθεση αρχαιοκαπηλίας ερευνούν οι διωκτικές αρχές

Νέα υπόθεση αρχαιοκαπηλίας ερευνούν οι διωκτικές αρχές

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αποκάλυψη μιας παράπλευρης υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας οδήγησε προχθές η συνεχιζόμενη έρευνα για τη μεγάλη υπόθεση που απασχολεί τις διωκτικές αρχές, μετά την κατάσχεση του αρχαιολογικού θησαυρού στη Σχοινούσα. Κλιμάκιο αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής μετέβη προ ημερών στην Πάρο, όπου πραγματοποίησε έρευνα σε σπίτι που διατηρεί εκεί αρχαιολόγος. Σύμφωνα με αξιωματικό της Ασφάλειας, ο συγκεκριμένος αρχαιολόγος φέρεται από τις έρευνες, που έγιναν από τις ιταλικές διωκτικές αρχές, να έχει συνεργασθεί με την πρώην έφορο του Μουσείου Γκετί, Μάριον Τρου, και να εμπλέκεται στη διαδικασία πώλησης αρχαίων αντικειμένων, που κατέληξαν στις συλλογές του μουσείου. H έρευνα δεν απέφερε αποτελέσματα, καθώς δεν βρέθηκε κάτι στο σπίτι του στο νησί. Ερευνα έγινε και σε σπίτι που διατηρεί στην Αττική, όπου κι εκεί όμως δεν εντοπίσθηκε κάποιο αντικείμενο. Βρέθηκε μικροποσότητα ναρκωτικών, που, σύμφωνα με την αστυνομία, ανήκει στον αδελφό του αρχαιολόγου.

Από την Πάρο, όμως, οι αστυνομικοί της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας δεν έφυγαν με άδεια χέρια. Σε ξενοδοχείο και σε σπίτι του νησιού βρήκαν και κατάσχεσαν έντεκα αρχαία αντικείμενα. Ως κάτοχος της παράνομης συλλογής συνελήφθη μια 56χρονη. H υπόθεση αυτή δεν συνδέεται με την υπό διερεύνησιν μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, για την οποία οι έρευνες συνεχίζονται.

Την περασμένη εβδομάδα, κλιμάκιο αστυνομικών είχε μεταβεί στη Ζυρίχη για συλλογή νέων στοιχείων. H προσπάθεια επικεντρώνεται στο να καταφέρουν να βρουν την οδό που ακολούθησαν τα αρχαία αντικείμενα -προϊόντα λαθρανασκαφών- που βγήκαν παράνομα από τη χώρα μας και κατέληξαν στο Μουσείο Γκετί. Κάθε νέο στοιχείο ενισχύει την επιχειρηματολογία για τη διεκδίκησή τους. Στην Ελβετία οδηγεί τις διωκτικές αρχές και η φωτογραφία του χρυσού μακεδονικού στεφανιού, που βρήκαν στη Θεσσαλονίκη. Σε σημείωση που βρέθηκε στην πίσω πλευρά της φωτογραφίας αναφέρονται δύο διευθύνσεις, η μία στη Θεσσαλονίκη και η δεύτερη στη Βασιλεία της Ελβετίας, ο συσχετισμός των οποίων ερευνάται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή