«Κόκκινη γραμμή» Χηνοφώτη-Οζκιόκ

«Κόκκινη γραμμή» Χηνοφώτη-Οζκιόκ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν χθες πάρα πολύ κοντά σε μια κρίση που πολύ εύκολα θα μπορούσε να καταστεί ανεξέλεγκτη. H σύγκρουση των δύο μαχητικών αεροσκαφών ήταν ασφαλώς ένα από τα πλέον «επικίνδυνα» περιστατικά από την εποχή των Ιμίων. Ενα περιστατικό που για χρόνια αναμενόταν με ανησυχία ως προς τις ανεξέλεκτες, εκρηκτικές διαστάσεις που θα μπορούσε να λάβει και τις οποίες, ευτυχώς τελικά, δεν έλαβε. Καθοριστικός παράγων σε αυτήν την εξέλιξη ήταν οι απευθείας επικοινωνίες μεταξύ των δύο αρχηγών, του ΑΓΕΕΘΑ ναυάρχου Χηνοφώτη και του Τούρκου στρατηγού Οζκιόκ.

Αμέσως μετά τη σύγκρουση, πολλές δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από την Κρήτη και σειρά μονάδων όλων των όπλων τέθηκαν σε άμεση ετοιμότητα, η οποία διατηρήθηκε για αρκετές ώρες.

Σχεδόν ταυτόχρονα, όμως, ξεκίνησε και η άμεση επικοινωνία των δύο αρχηγών. Στις τηλεφωνικές τους συνδιαλέξεις, πρώτον, επιβεβαιώθηκε από κοινού ότι επρόκειτο περί σύγκρουσης και, δεύτερον, ότι το τραγικό αυτό περιστατικό δεν θα έπρεπε να οδηγήσει σε κλιμάκωση μεταξύ των δύο πλευρών. H σημασία αυτών των επαφών καθίσταται ακόμη πιο προφανής λαμβάνοντας υπόψη ότι στο τουρκικό πολιτικό σύστημα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων δεν έχει μόνο τη στρατιωτική ευθύνη για το θέμα, αλλά και πολύ σημαντικό μέρος της αποφασιστικής αρμοδιότητας του πολιτικού χειρισμού – άλλωστε στο πρωτόκολλο προηγείται του υπουργού Αμυνας της χώρας.

Οι σοβαρότατοι κίνδυνοι που γεννάει αυτή η συνεχής τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης μεταξύ των δύο αρχηγών στη συνάντησή τους στο περιθώριο των εργασιών της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO (το οποίο χθες κράτησε τις αναμενόμενες αποστάσεις από το περιστατικό) πριν από λίγες μέρες στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση αυτή δεν ήταν η πρώτη. Είχαν προϋπάρξει άλλες, τηλεφωνικές επαφές. H αρχή είχε γίνει όταν, πριν από μερικές εβδομάδες, οι τουρκικές παραβιάσεις άγγιξαν πρωτοφανείς αριθμούς. Πράγματι, στις εβδομάδες που ακολούθησαν εκείνες τις επαφές οι παραβιάσεις περιορίστηκαν σταθερά σε χαμηλούς μονοψήφιους αριθμούς, χωρίς βεβαίως αυτό να εγγυάται κάτι για το μέλλον. Στη συνάντηση Χηνοφώτη – Οζκιόκ συζητήθηκε και το ενδεχόμενο επίσκεψης του Ελληνα αρχηγού στην Αγκυρα, υπό τον όρο ότι μια τέτοια επίσκεψη, που θα είναι η πρώτη σε αυτό το στρατιωτικό επίπεδο και προγραμματίζεται για το καλοκαίρι, δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εν μέσω παραβάσεων ή παραβιάσεων στο Αιγαίο, με δεδομένο και το πολύ κακό προηγούμενο κατά τις ημέρες της επίσκεψης Μολυβιάτη στην Αγκυρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή