«Παιχνίδι ποντικού και γάτας», βλέπουν τα ξένα ΜΜΕ

«Παιχνίδι ποντικού και γάτας», βλέπουν τα ξένα ΜΜΕ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη έκταση στα χθεσινά γεγονότα στο Αιγαίο δίνουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα δορυφορικά κανάλια και ο διεθνής Τύπος. Επικαλούμενο την ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου, το γαλλικό πρακτορείο αναφέρει ότι «τα ελληνικά μαχητικά επιχείρησαν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά στη διάρκεια εκπαιδευτικών πτήσεων ρουτίνας πάνω από διεθνή χωρικά ύδατα, με αποτέλεσμα να συγκρουστούν και να συντριβούν αμφότερα». Στην ιστοσελίδα του γαλλικού περιοδικού L’ Express αναφέρεται ότι τα αεροσκάφη συγκρούστηκαν παίζοντας «το παιχνίδι του ποντικού με τη γάτα».

«Οι εκδοχές των δύο πλευρών αποκλίνουν. Οι Τούρκοι διατείνονται ότι ελληνικό αεροσκάφος παρεισέφρησε σε αεροπορικές ασκήσεις στον διεθνή εναέριο χώρο. Την ίδια ώρα η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η σύγκρουση έγινε «κατά τη διάρκεια ασκήσεων αναχαίτισης» τουρκικού αεροσκάφους πάνω από την Κάρπαθο», γράφει η γαλλική επιθεώρηση.

Το ΒΒC περιγράφει τη σύγκρουση υπενθυμίζοντας ότι οι δύο χώρες έχουν βρεθεί πολλές φορές στο χείλος μιας πολεμικής σύρραξης λόγω της διένεξης για τον εναέριο χώρο. Ο ανταποκριτής του στην Αθήνα, Ρίτσαρντ Γκάλπιν, μεταδίδει εξάλλου ότι προσπάθειες αναχαίτισης πραγματοποιούνται συχνά, καθώς αμφότερες πλευρές επιδίδονται σε αερομαχίες, προκαλώντας προειδοποιήσεις από το ΝΑΤΟ για την επικινδυνότητά τους. Στην ιστοσελίδα του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel επισημαίνει ότι παρά την προσέγγιση των δύο χωρών και τη σαφή βελτίωση των διμερών διπλωματικών σχέσεων των τελευταίων ετών, υπάρχουν ακόμη εκκρεμή ζητήματα, ειδικά όσον αφορά στο Αιγαίο και την Κύπρο. Η γερμανική εφημερίδα, Frankfurter Allgemeine, γράφει στο site της ότι στην τηλεφωνική τους συνομιλία οι υπουργοί Εξωτερικών, Μπακογιάννη και Γκιουλ, συμφώνησαν ότι το επεισόδιο δε θα επηρεάσει αρνητικά την προσέγγιση των δύο χωρών. Οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» επισημαίνουν στο ρεπορτάζ τους ότι τα χρόνια ζητήματα αντιπαράθεσης των δύο πλευρών σχετικά με το Αιγαίο έχουν εξωθήσει Αθήνα και Αγκυρα τρεις φορές κοντά σε μια πολεμική σύγκρουση από το 1974 μέχρι σήμερα. Τέλος, το αμερικανικό CNN φιλοξένησε στο δελτίο ειδήσεών του γράφημα για τη σύγκρουση και μετέδωσε και σχόλιο του Θάνου Βερέμη από το ΕΛΙΑΜΕΠ πως «το επεισόδιο δε θα βοηθήσει τις διμερείς σχέσεις και θα επιτείνει τον εκνευρισμό στην Ελλάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή