Φονική εμπλοκή στο Αιγαίο

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύγκρουση δύο πολεμικών F-16 της ελληνικής και τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας που είχε ως συνέπεια την απώλεια του Ελληνα πιλότου σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, αποτελεί σοβαρότατο γεγονός, αποκαλυπτικό του κινδύνου που εκπηγάζει από την εμμονή της Τουρκίας να αναπτύσσει εντονότατη στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο, δίχως να τηρεί τους κανόνες ασφαλείας εναερίου κυκλοφορίας. Τα Γενικά Επιτελεία και οι κυβερνήσεις Ελλάδος και Τουρκίας ανέλαβαν μία κοινή προσπάθεια διαχειρίσεως της κρίσεως, με στόχο να αποφευχθεί κλιμάκωση της μεγάλης εντάσεως, που απειλείτο, ώστε να μη διαταραχθούν οι πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών. Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής από το Παρίσι, όπου ευρίσκετο, έδωσε εντολή στην υπουργό Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη να επιστρέψει από το Ελσίνκι στην Αθήνα. Προηγουμένως είχαν πραγματοποιηθεί αλλεπάλληλες συνομιλίες των Αρχηγών των Επιτελείων Ελλάδος και Τουρκίας, που είχαν ως αποτέλεσμα την εκτόνωση της εντάσεως. Το περιστατικό συνέβη στις 12.45 στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, νοτιανατολικώς της Καρπάθου, σε ύψος 27.000 ποδών, όπου κινούνται αεροσκάφη της Πολιτικής Αεροπορίας και όχι μαχητικά. Παράλληλα, ο διασωθείς Τούρκος πιλότος δημιούργησε έντονο επεισόδιο, αρνούμενος να παραδοθεί σε Ελληνες διασώστες και, τελικώς, κατόπιν συνεννοήσεως παρελήφθη από τουρκικό ελικόπτερο.

Ενδοελληνική αντιπαράθεση

Οξεία αντιπαράθεση εξεδηλώθη χθες μεταξύ της κυβερνήσεως και της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, στελέχη της οποίας επέκριναν την κυβερνητική πολιτική, δίδοντας μεταξύ άλλων ιδιαιτέρα έμφαση στο θέμα της αρμοδιότητος ασκήσεως του δικαιώματος ερεύνης και διασώσεως εντός του FIR Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή