Απετράπη κλιμάκωση της κρίσης

Απετράπη κλιμάκωση της κρίσης

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ατύχημα χωρίς άμεσες πολιτικές επιπτώσεις αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το χθεσινό συμβάν της συγκρούσεως των δύο μαχητικών αεροσκαφών, ενός τουρκικού και ενός ελληνικού, που είχε ως συνέπεια τον θάνατο του Ελληνα πιλότου. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, πάντως, και με φόντο τα ερωτήματα για τις ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το περιστατικό, επικρατούν περίσκεψη και προβληματισμός. Και αυτό, όπως παρατηρούν έμπειρα κυβερνητικά στελέχη, διότι το συμβάν σημειώθηκε σε μία ευαίσθητη χρονική συγκυρία, δεδομένου ότι η δυσμενής εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, ενισχύει το ενδεχόμενο εξαγωγής της κρίσεως στο Αιγαίο και γενικά στην περιφέρεια.

Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν με έμφαση ότι κατά πάγια τακτική της Τουρκίας, στις επίσημες ανακοινώσεις που εκδόθηκαν παρατηρείται ευδιάκριτη διαφορά στους «τόνους» αλλά και το περιεχόμενο. Συγκεκριμένα, σε αντίθεση με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στο οποίο είναι εμφανής η προσπάθεια να διατηρηθούν χαμηλοί οι τόνοι, η ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, αναφέρεται σε «παρεμπόδιση τουρκικών αεροσκαφών που εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου και της Μεσογείου από ελληνικά μαχητικά». Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων πηγών, καταδεικνύει μία συγκρατημένη, αλλά ευδιάκριτη προσπάθεια της Τουρκίας να «χρεώσει» στην ελληνική πλευρά τις ευθύνες για το περιστατικό.

Από την ώρα που έγινε γνωστή χθες το μεσημέρι η πτώση των δύο μαχητικών, ξεκίνησε μία δύσκολη επιχείρηση συντονισμού της κυβέρνησης, καθώς ο πρωθυπουργός κ. Κων. Καραμανλής βρισκόταν στο Παρίσι για τη Σύνοδο του ΟΟΣΑ, στην οποία η Ελλάδα είναι προεδρεύουσα χώρα, ενώ η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από το Ελσίνκι για τη γαλλική πρωτεύουσα. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το συμβάν από τον υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο (τον οποίον ενημέρωσε ο υπουργός Αμυνας Ευ. Μεϊμαράκης) λίγα λεπτά μετά την πτώση των αεροσκαφών, και ενώ προήδρευε της συνεδρίασης του ΟΟΣΑ.

Μάλλον αμήχανος, καθώς το περιστατικό είχε συμβεί μόλις λίγα λεπτά προτού ξεκινήσει η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγ. Αντώναρος, επιδίωξε να τηρήσει σαφείς επιφυλάξεις για την ακρίβεια των πληροφοριών που μετέφερε.

Ελληνικά μέσα διάσωσης, ένα ελικόπτερο «Σούπερ Πούμα» και πλωτά μέσα, προσεγγίζουν το σημείο όπου συνέβη η σύγκρουση, είπε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «προφανώς έγινε μια προσπάθεια αναχαίτισης τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους». «Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο γεγονός», κατέληξε ο εκπρόσωπος.

Λίγο αργότερα, ο υπουργός Αμυνας Ευ. Μεϊμαράκης ενημέρωσε τηλεφωνικά για το συμβάν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σε δηλώσεις του λίγο αργότερα ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας είναι δεδομένα και αδιαπραγμάτευτα». Ταυτοχρόνως, ωστόσο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τις χαμένες, όπως είπε, ευκαιρίες για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την επίλυση προβλημάτων, αλλά και για τους μέχρι τώρα χειρισμούς στο ζήτημα των δύο πολεμικών αεροσκαφών, επισημαίνοντας καθυστερήσεις στην αντίδραση της κυβέρνησης. Εξέφρασε, δε, φόβους ότι η κυβέρνηση «με την πολιτική της θα μας πάει σε μικρότερα ή μεγαλύτερα επεισόδια που θα μεγαλώσουν την ένταση στην περιοχή».

«Από τον κ. Παπανδρέου που θήτευσε περί τα 10 χρόνια στο υπουργείο Εξωτερικών, θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη υπευθυνότητα σε ένα τέτοιο θέμα το οποίο μόνο για κομματική εκμετάλλευση δεν προσφέρεται», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος.

«Η σύγκρουση των δύο F-16 στο Αιγαίο καταδεικνύει πως είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη για τους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας να αντιμετωπίσουν από κοινού την ένταση που δημιουργούν οι αντιθέσεις και οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε.», σχολίασε το ΚΚΕ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε ότι «η σύγκρουση ήταν προαναγγελθείσα και από τύχη δεν έχουμε περισσότερα θύματα», ενώ επανέφερε την πρότασή του για μεγάλη μείωση των εξοπλισμών και να γίνουν δεκτές οι ζώνες ευθύνης για τα FIR.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή