Καραμανλής: Ανάπτυξη υπό προϋποθέσεις

Καραμανλής: Ανάπτυξη υπό προϋποθέσεις

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα αισιοδοξίας για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης απέστειλε χθες ο πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια της υπουργικής συνόδου του ΟΟΣΑ που διεξήχθη στο Παρίσι υπό την ελληνική προεδρία. Ταυτοχρόνως, ωστόσο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να μην ανακόψουν την πορεία αυτή. Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος έδωσε έμφαση στην ανάγκη οι μεταρρυθμίσεις να προωθηθούν με προσεκτικό σχεδιασμό και ευρεία κοινωνική συναίνεση.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων της υπουργικής συνόδου του ΟΟΣΑ βρέθηκε ο προβληματισμός για την αναζήτηση εκείνων των διαρθρωτικών πολιτικών που μπορεί να συμβάλουν στη μείωση των ανισορροπιών σε διεθνές επίπεδο και να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, καθώς και ο καλύτερος δυνατός τρόπος προώθησής τους στην κοινωνία.

«Η παροχή της ευημερίας αντιπροσωπεύει το βασικό πολιτικό μήνυμα που επιθυμούμε να μεταφέρουμε στις χώρες μας και τον υπόλοιπο κόσμο», τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι οι βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις είναι αισιόδοξες ότι η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Επισήμανε, ωστόσο, ότι «υπάρχει και ένας αριθμός κινδύνων και εντάσεων που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, καθώς θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απομόνωση και να περιορίσουν τον κύκλο της ανάπτυξης» και συγκεκριμένα, τους κινδύνους που προκύπτουν από τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και την ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας, τις πρόσφατες αυξήσεις στα επιτόκια, τις αυξανόμενες ανισορροπίες στα δημοσιονομικά μεγέθη και στα εξωτερικά ισοζύγια.

Από την πλευρά του, ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, κατά τη διάρκεια συνεντεύξεως Τύπου που παραχώρησε, επισήμανε ότι στη διάρκεια της υπουργικής συνόδου συμφωνήθηκε να διερευνηθεί σε ποια έκταση μπορούν οι χώρες να συνεργαστούν για να επιτύχουν ένα συγκεκριμένο επίπεδο συντονισμού των πολιτικών που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προαναφερθέντων ισορροπιών. «Οι μεταρρυθμίσεις για να εφαρμοστούν και να αποδώσουν, απαιτούν προσεκτικό σχεδιασμό, ευρεία κοινωνική συναίνεση και αποφασιστικότητα», ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης, επισημαίνοντας ότι για να επιτευχθεί αυτή η κοινωνική συναίνεση, απαιτείται η μεθοδική και εξαντλητική παρουσίαση και επεξήγηση των προβλημάτων στην κοινωνία, καθώς και η λεπτομερής παρουσίαση των ωφελειών και του κόστους της κάθε μεταρρύθμισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή