Τεχνάσματα αποφυγής εφαρμογής της τελωνειακής ένωσης

Τεχνάσματα αποφυγής εφαρμογής της τελωνειακής ένωσης

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, μέσω των οποίων αναδεικνύεται έντονος ο ευρωπαϊκός προβληματισμός και η ανησυχία αναφορικά με τις μη προβλέψιμες εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία, καθώς και την ετοιμότητά της να ανταποκριθεί εγκαίρως στα προαπαιτούμενα της προενταξιακής διαδικασίας, η Αγκυρα επαναφέρει με περισσότερη ένταση στο προσκήνιο πρόσφατο τέχνασμά της, με στόχο να αποφύγει την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ενωσης με όλα τα κράτη-μέλη της E.E., δηλαδή και με την Κύπρο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στον τουρκικό Τύπο, προωθείται το τελευταίο διάστημα περισσότερο συστηματικά στο παρασκήνιο των Βρυξελλών η «ιδέα» να παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το ζήτημα της υποχρέωσης της Αγκυρας να ανοίξει -ως οφείλει- τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε μέσα μεταφοράς υπό τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, με το ερώτημα της ασυμβατότητας αυτής της υποχρέωσης ως προς το πολιτικό ζήτημα (μη επίλυσης του Κυπριακού) που εγείρει η Τουρκία.

Στόχος της τουρκικής διπλωματίας, η οποία φαίνεται να υποστηρίζεται και από το Λονδίνο, είναι τουλάχιστον να κερδίσει χρόνο και να μην αποτελέσει το προαναφερόμενο ζήτημα, αιτία αρνητικής αναφοράς των «25», στην επικείμενη (τον Οκτώβριο) ειδική Εκθεση για την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Αγκυρα απέναντι στα κριτήρια της E.E. Λέγεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι πιθανόν να μη λάβει απόφαση πριν περάσουν περίπου δύο χρόνια από τη στιγμή που ζητηθεί η ετυμηγορία του. H τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι αν ανοίξει μια «νομική εκκρεμότητα» με την παραπομπή του ζητήματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τότε θα «διευκολυνθεί» υπέρ των συμφερόντων της η προσεχής διαδικασία καταγραφής των ευρωσυμπερασμάτων σχετικά τη συμμόρφωσή της ως προς τα προαπαιτούμενα που της έχουν τεθεί.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν στην «K», κατά τη διάρκεια συζήτησης πριν από την εκδήλωση του χθεσινού συμβάντος στο Αιγαίο, ότι δεν έχει υπάρξει κάτι συγκεκριμένο προς αυτή την κατεύθυνση, το οποίο να χρήζει ειδικού χειρισμού.

Αξιοσημείωτο είναι, ωστόσο, ότι ερωτηθείς σχετικά ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επισήμως ότι η Τουρκία πρέπει να ανταποκριθεί εγκαίρως στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των «25», συμπληρώνοντας ότι δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση αυτή η ρητή και σαφής υποχρέωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή