Χαμηλοί τόνοι από την Αγκυρα

Χαμηλοί τόνοι από την Αγκυρα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλούς τόνους για το τραγικό περιαστικό κράτησε τόσο η πολιτική, όσο και η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι εξαρχής υπήρξε όχι μόνον άμεση επικοινωνία, αλλά και συμφωνία της Αθήνας και της Αγκυρας, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε περαιτέρω δήλωση ή ενέργεια η οποία θα οδηγούσε σε οποιασδήποτε μορφής κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Το επεισόδιο έγινε στον διεθνή εναέριο χώρο», ήταν η πρώτη λιτή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος ερωτηθείς από Τούρκους δημοσιογράφους έκανε γνωστό ότι λίγα μόλις λεπτά μετά το συμβάν είχε με δική του πρωτοβουλία τηλεφωνική συνομιλία με την Ελληνίδα ομόλογό του κ. Ντόρα Μπακογιάννη, όπως επίσης ότι σχεδόν ταυτόχρονα επικοινώνησαν και οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών. «Προσπαθούμε να αυξήσουμε τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για να εμποδίζονται ακριβώς τέτοια πράγματα», υπογράμμισε ο κ. Γκιουλ γνωστοποιώντας ότι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην κ. Μπακογιάννη. Λίγο αργότερα μάλιστα από τα τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων έγινε γνωστό ότι «κατά τη συνομιλία τους οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση και να μην επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις».

Η επιλογή αυτή της Αγκυρας που εκφράστηκε μέσα από τη στάση του κ. Γκιουλ είναι εμφανές ότι απέβλεπε από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά το δυστύχημα στα νότια της Καρπάθου να δώσει «γραμμή» και στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, προκειμένου να αποφύγουν «επικίνδυνες» ερμηνείες ή να δώσουν άλλες διαστάσεις στο χθεσινό αεροπορικό δυστύχημα. Εξ ου και ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών απέφυγε ακόμη και να αναφερθεί -πόσω μάλλον να υιοθετήσει- μια ανακοίνωση που είχε κάνει λίγο νωρίτερα το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων, μιλώντας για μια «παρεμπόδιση τουρκικών αεροσκαφών που έγινε στις 12.48 το μεσημέρι».

Τα μέσα ενημέρωσης

Και πράγματι οι χαμηλοί αυτοί τόνοι που συμφώνησαν Αθήνα και Αγκυρα τηρήθηκαν και από τα ηλεκτρονικά τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία δεν έκριναν σκόπιμο να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το δυστύχημα. Είναι ακόμη ενδεικτικό ότι στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις αρκετές τουρκικές εφημερίδες μετά τις απογευματινές ώρες δεν ανεδείκνυαν το περιστατικό ως πρώτο θέμα, ενώ στα ρεπορτάζ τους φιλοξενούσαν απλώς τις επίσημες δηλώσεις των καθ’ ύλην αρμοδίων και των δύο κυβερνήσεων. Στα αξιοσημείωτα, τέλος, του τρόπου που αντιμετώπισαν τα τουρκικά ΜΜΕ το περιστατικό είναι ότι η εφημερίδα Zaman στην ιστοσελίδα της στο ίντερνετ επικαλέστηκε πληροφορίες, βάσει των οποίων η σύγκρουση των δύο αεροσκαφών έγινε πάνω από ελληνικά χωρικά ύδατα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή