Διπλή προειδοποίηση στην Αγκυρα

Διπλή προειδοποίηση στην Αγκυρα

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα-προειδοποίηση προς την Αγκυρα να εγκαταλείψει «μια για πάντα πρακτικές και συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς τα πάντα συνυπολογίζονται και συνεκτιμώνται στην ευρωπαϊκή της πορεία», απέστειλαν χθες ταυτοχρόνως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας και ο πρωθυπουργός κ. Κων. Καραμανλής.

Προσεκτικός, αλλά και ταυτόχρονα αιχμηρός στον λόγο και το ύφος του, από το Παρίσι όπου βρισκόταν, ο Ελληνας πρωθυπουργός υπονόησε σαφέστατα ότι η σοβαρότητα και η ψυχραιμία με την οποία η Αθήνα αντιμετώπισε το «συμβάν» σε καμία περίπτωση δεν συνιστά ανοχή σε προκλητικές συμπεριφορές και αξιώσεις.

Ακόμη πιο αιχμηρός ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την προσφώνησή του στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν της Βασίλισσας της Δανίας, διευκρίνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αντιμετωπίζει την ένταξη ως ιστορική αναγκαιότητα. Υπογράμμισε, δε, με έμφαση ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας δεν είναι ρητορικό σχήμα, ούτε δήλωση προθέσεων, αλλά πράξη. Ο κ. Παπούλιας χαρακτήρισε το συμβάν στο Αιγαίο ως ανθρώπινα τραγικό και πολιτικά σοβαρό και επισήμανε ότι δείχνει ξεκάθαρα την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία τόσο κατά τον τύπο όσο και κατά την ουσία το διεθνές δίκαιο και τις συμβάσεις και να αντιληφθεί ότι απαράδεκτες συμπεριφορές, όπως οι αδιευκρίνιστες προχθεσινές πτήσεις, θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα σε μία ευαίσθητη περιοχή.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεντεύξεως Τύπου που παραχώρησε προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου του ΟΟΣΑ, κατέστησε σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση προκρίνει την υποχρέωση της Τουρκίας για σεβασμό στις σχέσεις καλής γειτονίας, αφού η στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Αγκυρας εκ μέρους της Αθήνας δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Κυβερνητικοί κύκλοι υπογράμμιζαν ότι η προειδοποίηση αυτή της Αθήνας δεν συνιστά αυτή την ώρα άμεση απειλή για άσκηση βέτο. Αποτελεί, ωστόσο, σαφέστατη υπενθύμιση των δυνατοτήτων που έχει η Ελλάδα να παρέμβει, αν χρειαστεί, στη μακρά διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Αγκυρας και Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Σε αυτήν τη φάση προειδοποιούμε και σημειώνουμε…», σχολίαζε κορυφαία κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ότι το στοιχείο της «καλής γειτονίας» συνυπολογίζεται όχι μόνο από την Αθήνα αλλά από την Ε.Ε. στο σύνολό της, καθώς αποτελεί ρητό όρο του «οδικού χάρτη» της Τουρκίας.

«Το συμβάν οφείλει να προβληματίσει σοβαρά τη γείτονα χώρα ώστε να αναθεωρήσει οριστικά τη στάση της», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής. Υπογράμμισε ακόμη ότι «η Ελλάδα προασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», καθώς και ότι «ο χειρισμός της όλης υπόθεσης και σε όλα τα επίπεδα ανέδειξε την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα με την οποία η κυβέρνηση χειρίζεται ευαίσθητα ζητήματα».

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι «σε τέτοια θέματα απαιτείται από όλους που συμμετέχουν στον δημόσιο βίο ψυχραιμία νηφαλιότητα και υπευθυνότητα». Εξέφρασε, δε, τη συμπαράστασή του στην οικογένεια του αγνοούμενου πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν υπήρξε επικοινωνία του με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Σε άλλη ερώτηση εάν υπήρξε ενημέρωση των Ευρωπαίων εταίρων, ο κ. Καραμανλής δήλωσε πως «ό,τι έπρεπε να γίνει, έχει γίνει». Ανέφερε πως ενημέρωσε σχετικώς τον Γάλλο ομόλογό του Ντε Βιλπέν και υπογράμμισε για μία ακόμη φορά το σχόλιο της αρχικής του απάντησης ότι όλα συνεκτιμώνται στην ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος. Ανάλογη ήταν η απάντησή του και στο ερώτημα αν θα συγκατανεύσει στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας τον Οκτώβριο στην περίπτωση που συνεχίζονται οι παραβιάσεις.

Τέλος, ερωτηθείς για το Κυπριακό και τη συζήτηση που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι υπάρχει βούληση να επιλυθεί το πρόβλημα, σημείωσε πως η κυπριακή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βοηθήσει, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι κάθε κίνηση πρέπει να προετοιμαστεί πολύ καλά. Στην εκτίμηση ότι έχει έρθει η ώρα για μια γενναία προσπάθεια αντιμετώπισης ενός αναχρονισμού που δεν τιμά τη διεθνή κοινότητα και την Ε.Ε. προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή