Προκλητικές τουρκικές ερμηνείες ενοχοποιούν την Αθήνα

Προκλητικές τουρκικές ερμηνείες ενοχοποιούν την Αθήνα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δική τους εκδοχή για τους λόγους που προκάλεσαν το αεροπορικό δυστύχημα νότια της Καρπάθου έδωσαν, όπως ανεμένετο, χθες το υπουργείο των Εξωτερικών της Τουρκίας, αλλά και τα μέσα ενημέρωσης της γείτονος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τόσο οι επίσημες ανακοινώσεις, όσο και τα περισσότερα δημοσιεύματα, καίτοι επέρριψαν την ευθύνη της μοιραίας σύγκρουσης στην Ελλάδα και στις επιλογές της Πολεμικής Αεροπορίας, δεν επεδίωξαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την ένταση που αναπόφευκτα προκάλεσε η πτώση των δύο αεροσκαφών και ο θάνατος του Ελληνα πιλότου (ακόμη θεωρείται αγνοούμενος) στις διμερείς σχέσεις Αθήνας και Αγκυρας.

Είναι ενδεικτικό ότι πολλές τουρκικές εφημερίδες, αντί να προβούν στις συνήθεις δικές τους μονομερείς εκτιμήσεις, αναπαρήγαγαν αποσπασματικά τις ειδήσεις που μετέδωσαν χθες τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, προκειμένου να «στοιχειοθετήσουν» ότι το επεισόδιο σημειώθηκε πάνω από διεθνή ύδατα, προκειμένου να τεκμηριώσουν την επίσημη τουρκική άποψη ότι τα μαχητικά της γείτονος δεν παραβίασαν τους διεθνείς όρους πτήσεων αλλά παρεμποδίστηκαν αναιτιολόγητα από τα ελληνικά F-16. Ειδικότερα, μάλιστα, η «Μιλιέτ», επικαλέστηκε και ανώνυμες διπλωματικές πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας ότι «και μόνον το γεγονός ότι η σύγκρουση έγινε μακριά από το Αιγαίο, πάνω από διεθνή ύδατα, καταρρίπτει τα συνήθη επιχειρήματα της Αθήνας» ενώ οι ίδιοι κύκλοι φέρονται να υποστήριξαν -αυθαιρέτως- πως «οι ισχυρισμοί περί παραβίασης του ελληνικού FIR δεν έχουν νόημα διότι ο εν λόγω εναέριος χώρος αφορά μόνον τα πολιτικά και όχι τα στρατιωτικά αεροσκάφη». Με το ίδιο πνεύμα όλα τα τουρκικά μέσα αρκέστηκαν να αναπαράξουν -άνευ περαιτέρω σχολίων- τους ισχυρισμούς του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, βάσει των οποίων «το ελληνικό αεροσκάφος προσέκρουσε στο τουρκικό από πίσω και κάτω, ενώ το τουρκικό αεροσκάφος εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση και δεν έκανε ελιγμούς».

Αποφεύγοντας τέλος τις συνήθεις προκλητικές κορώνες περί των γκρίζων ζωνών και της… προκλητικής στάσης της Αθήνας, στο περιστατικό αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ κ. Ναμίκ Ταν. «Εμείς θέλουμε και επιδιώκουμε να υπάρξει ειρήνη και ησυχία στο Αιγαίο και ελπίζουμε η ίδια αντίληψη να επικρατεί και στην άλλη πλευρά», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο κ. Ταν, ενώ σε άλλη ερώτηση, για την κόκκινη τηλεφωνική γραμμή που επιδιώκουν να δημιουργήσουν Ελλάδα και Τουρκία ανάμεσα στη Λάρισα και στο Εσκί Σεχίρ, εξέφρασε την ελπίδα του να λειτουργήσει ακόμη και μέσα στον επόμενο μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή