Προβληματισμός τώρα στην Αθήνα για τους γείτονες

Προβληματισμός τώρα στην Αθήνα για τους γείτονες

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων απαιτεί σκληρή δουλειά, επισήμανε χθες η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας κ. Ντόρα Μπακογιάννη, καταδεικνύοντας τον έντονο προβληματισμό που υπάρχει πλέον στην Αθήνα εξαιτίας της τουρκικής πολιτικής έναντι της χώρας μας.

Βεβαίως, η ελληνική πλευρά παραμένει σταθερή στην επιλογή της διατήρησης χαμηλών τόνων. Στο πλαίσιο αυτό ενδεικτικό είναι ότι αφενός η κυβέρνηση διά του αναπληρωτή εκπροσώπου της κ. Ευ. Αντώναρου σημειώνει πως στην ευρωπαϊκή και διεθνή διπλωματία πριν από την ύπαρξη «βέτο» υπάρχει το στάδιο των διαπραγματεύσεων. Και αφετέρου, ότι δεν αλλάζει ο μέχρι στιγμής προγραμματισμός των διμερών επαφών, μεταξύ των οποίων είναι και εκείνη της κ. Μπακογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό της κ. A. Γκιουλ στην Κωνσταντινούπολη, στις 10 Ιουνίου.

«Οι δύο χώρες έχουμε πολλά που μας συνδέουν, αλλά δυστυχώς και πολλά που μας χωρίζουν», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη απευθυνόμενη σε μαθητές και καθηγητές τουρκικού σχολείου που την επισκέφθηκαν στο γραφείο της. Και συνέχισε: «H δική μας γενιά, που είμαστε οι μανάδες και οι πατεράδες σας, πρέπει να δουλέψουμε σκληρά, ώστε αυτά τα προβλήματα να ξεπεραστούν. Δεν θέλουμε η δική σας γενιά, των παιδιών της Ελλάδας και της Τουρκίας, να αντιμετωπίσετε τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες λύπες που αντιμετωπίσαμε εμείς».

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο κ. Αντώναρος μεταξύ άλλων υπενθύμιζε ότι, όπως έχει υπογραμμίσει και πρόσφατα ο πρωθυπουργός, «συνεκτιμώνται» και από την Ελλάδα όλα εκείνα τα στοιχεία που έχουν άμεση αναφορά στα κριτήρια τα οποία έχουν τεθεί στην Τουρκία από την E.E., όπως οι σχέσεις καλής γειτονίας και η ειρηνική διευθέτηση των διαφορών. Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο ελληνικού «βέτο» στην τουρκική πορεία προς την Ευρώπη, εξ αφορμής της συνεχιζόμενης προκλητικής δραστηριότητας στο Αιγαίο, είπε: «H άσκηση του βέτο είναι η άσκηση ενός δικαιώματος όταν έχουν αποτύχει οι συνεννοήσεις. Εχετε δει πολλές χώρες να ασκούν βέτο; Οχι, είναι η απάντηση». Ενώ αναφερόμενος στο τραγικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σ’ έναν Ελληνα πιλότο, ο κ. Αντώναρος υπογράμμισε: «Πρόκειται για ένα δυσάρεστο συμβάν, του οποίου οι ακριβείς συνθήκες διερευνώνται».

Λίγη ώρα νωρίτερα, ωστόσο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ. Κουμουτσάκος, επαναλαμβάνοντας κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών τις θέσεις που είχε εκφράσει μία ημέρα νωρίτερα σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, μεταξύ άλλων είπε: «Ηταν ένα περιστατικό δυστυχές, που έχει σαφώς στοιχεία τυχαίου, και έτσι θα πρέπει να κριθεί».

Χθες πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η προγραμματισμένη 10η Σύνοδος της λεγόμενης Κατευθυντηρίου Επιτροπής Ελλάδας – Τουρκίας. Οπως ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος, έργο της Επιτροπής είναι η «αξιολόγηση της διμερούς συνεργασίας κατά το τελευταίο εξάμηνο σε οικονομικά, τεχνικά, πολιτιστικά και κοινωνικά θέματα».

Με ενδιαφέρον, εξάλλου, αναμένονται οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής (30 Μαΐου) και του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (1η Ιουνίου).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή