Σκληραίνουν οι πανεπιστημιακοί

Σκληραίνουν οι πανεπιστημιακοί

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατ’ αρχήν θετικά αντιμετωπίζει μια σημαντική μερίδα πανεπιστημιακών την καθιέρωση προαπαιτούμενων μαθημάτων, τα οποία ο φοιτητής θα πρέπει να έχει περάσει με επιτυχία για να παρακολουθήσει πιο εξειδικευμένα μαθήματα στα επόμενα έτη. Αντιθέτως, η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) αλλά και αριστεροί φοιτητικοί σύλλογοι αντιδρούν γενικά στις αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας των ιδρυμάτων. Μάλιστα, χθες η εκτελεστική γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ αποφάσισε να προτείνει στους επιμέρους συλλόγους ΔΕΠ κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με αποχή διαρκείας από τα διδακτικά καθήκοντα από την επόμενη Πέμπτη (1/6). Εως τότε οι σύλλογοι θα αποφασίσουν, ενώ η ΠΟΣΔΕΠ θα επανεκτιμήσει τη στάση της εντός 15νθημέρου. Η εξέλιξη αυτή καθιστά ορατό τον κίνδυνο απώλειας της εξεταστικής Ιουνίου, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδίας 160 τμήματα σε όλη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη από φοιτητές.

Χθες, επίσης, πανεπιστημιακοί, φοιτητές και καθηγητές πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Παιδείας, η οποία προκάλεσε πολύωρο κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στο κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ έγιναν και μικροεπεισόδια μεταξύ φοιτητών και αστυνομικών μπροστά στη Βουλή. Μάλιστα, αλγεινή εντύπωση άφησε -προκαλώντας έντονες αντιδράσεις- στους οδηγούς η σχεδόν πλήρης απουσία της Τροχαίας, παρότι η πραγματοποίηση της πορείας είχε προαναγγελθεί από ημέρες. Σήμερα, η συνδικαλιστική οργάνωση ΠΑΜΕ (πρόσκειται στο ΚΚΕ) έχει προγραμματίσει συλλαλητήριο στη Βουλή, την ώρα (περί τις 10.30 π.μ.) που θα πραγματοποιείται η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των αρχηγών κομμάτων για την παιδεία.

Ειδικότερα, για το ζήτημα της ύπαρξης προαπαιτούμενων μαθημάτων στα πανεπιστήμια, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας θεωρούν εύλογο το πρόγραμμα σπουδών να δομηθεί υπό τη μορφή της «αλυσίδας», και κυρίως για τις θετικές επιστήμες. Ενδεικτικά, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, καθηγητής της Νομικής Αθηνών κ. Αθανάσιος Βερέμης, ανέφερε στην «Κ» ότι στο πλαίσιο της θέσπισης ανώτατου χρόνου ολοκλήρωσης των σπουδών δεν μπορεί να υπάρχουν συνεχείς μεταφορές μαθημάτων από εξάμηνο σε εξάμηνο, ώστε κάποια στιγμή ο φοιτητής να «περάσει» το μάθημα. Από την άλλη, το μέτρο βοηθάει τη σωστή εκπαίδευση. Βέβαια, το πρόγραμμα σπουδών για τα προαπαιτούμενα μαθήματα κάθε έτους θα το καταρτίσουν τα ίδια τα τμήματα. Από την πλευρά του, ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρήστος Κίττας τόνισε στην «Κ» ότι «υπάρχουν επιστήμες που η γνώση «χτίζεται» και δεν μπορεί να αφήνει ο φοιτητής κενά. Αρα είναι αυτονόητο το μέτρο, ιδίως σε κάποιες σχολές». Βέβαια, ο ίδιος προσθέτει ότι θα πρέπει να γίνει διάλογος και οι όποιες ρυθμίσεις να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Κατηγορηματικά αντίθετος ήταν ο κ. Ιωάννης Μαΐστρος, γενικός γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ, η διοικούσα επιτροπή της οποίας χθες αποφάσισε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. «Είναι ένα μέτρο το οποίο δεν είναι πρωτεύον, και αφορά τον εσωτερικό κανονισμό των ιδρυμάτων και άπτεται της ακαδημαϊκής δουλειάς. Το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα πρωτεύοντα ζητήματα, όπως είναι τα μη κρατικά πανεπιστήμια, οι πρόσφατοι νόμοι για αξιολόγηση και διά βίου εκπαίδευση καθώς και οι προωθούμενες αλλαγές στο νόμο-πλαίσιο. Ζητάμε να συζητήσουμε όλα τα σοβαρά θέματα που διακυβεύονται στον χώρο της εκπαίδευσης», τόνισε στην «Κ» ο κ. Μαΐστρος.

Τέλος, σήμερα θα απεργήσουν οι διδάσκοντες στα ΤΕΙ με οικονομικά αιτήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή