Κατεχόμενα, όπως… Μαυροβούνιο

Κατεχόμενα, όπως… Μαυροβούνιο

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο σενάριο, ενδεικτικό της τουρκικής προκλητικότητας όσον αφορά το Κυπριακό, επιχειρεί να φέρει αιφνιδιαστικά η Αγκυρα στο τραπέζι των συζητήσεων.

Ειδικότερα, η τουρκική πλευρά στο πλαίσιο της διαρκώς επιθετικής κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και ασεβούς προς το Διεθνές Δίκαιο πολιτικής της, φέρεται να ενισχύει παρασκηνιακά την ιδέα της οριστικής διχοτόμησης της νήσου, μέσω της πρότασης να διενεργηθεί δημοψήφισμα στα κατεχόμενα για την προοπτική ανεξαρτησίας του ψευδοκράτους.

Αποκαλυπτικό των προθέσεων αυτών είναι δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αφρίκα». Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό, η Αγκυρα μελετά να προωθήσει για την αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» το μοντέλο του Μαυροβουνίου. Υπό τον τίτλο «Υπάρχει και ένα ακόμη δημοψήφισμα», η «Αφρίκα» δημοσιοποιεί πληροφορίες ότι η τουρκική ηγεσία θα εισηγηθεί τη διενέργεια του προαναφερόμενου δημοψηφίσματος με το ερώτημα εάν οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν ή όχι τη συμβίωσή τους με τους Ελληνοκυπρίους. Σε περίπτωση, μάλιστα, που οι κάτοικοι των κατεχομένων απαντήσουν αρνητικά, η Αγκυρα προτίθεται να φέρει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Ηνωμένα Εθνη, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην Ισλαμική Διάσκεψη.

Από ορισμένες πλευρές στη γείτονα, το σενάριο αυτό επιχειρείται να ενταχθεί στο ευρύτερο πλαίσιο των πιέσεων τις οποίες ασκεί, προκειμένου να επιτύχει ευνοϊκή για τα συμφέροντά της λύση στο Κυπριακό. Ετσι, λέγεται ότι η Τουρκία θα προβεί σε μια τέτοια κίνηση, στην περίπτωση κατά την οποία δεν αναληφθεί εγκαίρως νέα πρωτοβουλία εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Τα ψηφίσματα του OHE

H δρομολόγηση μιας τέτοιας πιθανολογούμενης εξέλιξης βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τη μέχρι σήμερα τακτική της Αγκυρας: αρχικά ήταν η εισβολή και η έκτοτε κατοχή του βόρειου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που συνιστούν ντε φάκτο διχοτόμηση της νήσου. Στη συνέχεια, ελήφθη η απόφαση της ανακήρυξης δήθεν ανεξάρτητου κράτους, την ύπαρξη του οποίου αναγνώρισε μόνον η Τουρκία, ενώ -ως γνωστόν- οδήγησε και στη λήψη απόφασης από τη διεθνή Κοινότητα μέσω ειδικών ψηφισμάτων του OHE, για οικονομική απομόνωση του ψευδοκράτους, μέχρι την αποκατάσταση της διεθνούς έννομης τάξης.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση – διάψευση από τουρκικής πλευράς, ως προς τη βασιμότητα των πληροφοριών που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή