Καραμανλής: Συνέχεια στις τομές

Καραμανλής: Συνέχεια στις τομές

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μια κοινωνία περισσότερων ευκαιριών και δυνατοτήτων για τους νέους ανθρώπους, απαιτείται συνέχεια στις τομές και στις ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός στην πρωτολογία του για την κατάσταση στην ανώτατη παιδεία.

Ο νόμος-πλαίσιο

Ο κ. Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε ειδικότερα στις δύο βασικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται από την κυβέρνηση, το νέο νόμο- πλαίσιο για την ανώτατη παιδεία και την πρόταση για εισαγωγή των μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ μέσω της συνταγματικής αναθεωρήσεως: «Η παιδεία έφθασε να είναι το πιο βαρύ οικονομικά φορτίο, όταν απαιτούνται τουλάχιστον 4.000 ευρώ ετησίως δαπάνες για ένα μαθητή λυκείου κι όταν χρηματοδοτούμε νέες θέσεις εργασίας στο εξωτερικό με τους 60.000 νέους που σπουδάζουν εκτός Ελλάδος. Δεν βελτιώνεται η κατάσταση με τη σιωπή ή με αντιδράσεις υπέρ της συντήρησης του χθες. Η φοβία μπροστά στην πρόοδο είναι ζημιά για όλους»

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι ανοικτή σε όποια εποικοδομητική πρόταση όσον αφορά το νέο νόμο – πλαίσιο που θα στοχεύει μεταξύ άλλων στην ενίσχυση της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ, στην κατάρτιση τετραετούς αναπτυξιακού προγραμματισμού, στην προώθηση μέτρων υπέρ της διαφάνειας, στον ορισμό ανώτατου χρόνου  για τις προπτυχιακές σπουδές: «Στόχος η αναβάθμιση των σπουδών και η ενίσχυση της δυνατότητας δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας» Με κεντρική επιδίωξη την απελευθέρωση της δύναμης της παιδείας, χαρακτήρισε απόλυτα θετική τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ για τα μη κρατικά ΑΕΙ, υπογραμμίζοντας ότι η παιδεία παραμένει δημόσιο αγαθό και τελεί υπό την εποπτεία του κράτους: «Η στασιμότητα, η αδράνεια, η συντήρηση, ο συμβιβασμός δεν μπορεί να συνεχισθεί. Η κοινωνία θέλει λύσεις και προτάσεις, συναίνεση και σταθερές απόψεις. Αυτή είναι η βούλησή μας για ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή