«Αερομαχία»… στο παραπέντε

«Αερομαχία»… στο παραπέντε

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τραγικά συμβάντα στο Αιγαίο και η αγοραπωλησία της τουρκικής τράπεζας Finansbank ανέβασαν κατακόρυφα τους τόνους στη Βουλή κυριολεκτικά στο παρά πέντε της λήξης της συζήτησης, χθες, για θέματα παιδείας. Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην αρχή της συνεδριάσεως έστειλε εκ νέου μήνυμα προς την Τουρκία να εγκαταλείψει αυτές της πρακτικές της έντασης που δεν συνάδουν με σχέσεις καλής γειτονίας και να προσαρμοστεί στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες αν θέλει να συνεχίσει τον δρόμο προς την Ε.Ε. Αν και όλοι οι αρχηγοί είχαν στην αρχή της ομιλίας τους πολύ συγκρατημένες θέσεις εκφράσεως συλλυπητηρίων προς την οικογένεια του άτυχου σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έφερε αιφνιδιαστικά το θέμα στο τέλος της δευτερολογίας του. – Είναι αυτό υπεύθυνη στάση αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως που επί χρόνια διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών; Αν δεν θέλετε κ. Παπανδρέου να έχετε μια υπεύθυνη θέση στα εθνικά ζητήματα, τότε τουλάχιστον μην κάνετε κακό στον τόπο, απάντησε στη σύντομη τριτολογία του ο πρωθυπουργός.

Εγκατάλειψη Ελσίνκι

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση κινείται ως εκκρεμές  ανάμεσα στην υποχωρητικότητα και στην ένταση στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κατηγόρησε για καθυστέρηση ενημέρωσης, με αποτέλεσμα να κυριαρχήσει η τουρκική προπαγάνδα τις πρώτες ώρες στα διεθνή ΜΜΕ. Υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν θα «διολισθήσει» στις θέσεις που είχε η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση. Μίλησε και πάλι για εγκατάλειψη του Ελσίνκι και απώλεια δύο ιστορικών ευκαιριών να τεθούν σε ελέγξιμη βάση οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας: «Θα πρέπει να απαντήσετε στον ελληνικό λαό. Εμείς με την πολιτική μας αλλάξαμε το κλίμα, διασφαλίζοντας την ηρεμία με την Τουρκία. Οι αερομαχίες μπορεί να κερδίζονται και να χάνονται σε λίγα λεπτά. Η μάχη της ειρήνης χτίζεται επί πολλά χρόνια. Ποιο ήταν το αντάλλαγμα για την Ελλάδα από την πολιτική σας;».

Ανεύθυνη στάση

Απαντώντας ο πρωθυπουργός, χαρακτήρισε ανεύθυνη την τακτική να εγείρονται μείζονος σημασίας ζητήματα εν γνώσει ότι ο ίδιος έχει ελάχιστο χρόνο για να απαντήσει. Γκρίζες ασάφειες είχε το Ελσίνκι, τόνισε ο κ. Καραμανλής: Το Ελσίνκι όχι μόνον το συνεχίσαμε, αλλά και το βελτιώσαμε. Ολοι συμμερίζονται τις ίδιες σκέψεις για τη συμπεριφορά της άλλης πλευράς. Ολοι ήθελαν στην προχθεσινή κρίση διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και των δικαιοδοσιών μας στο Αιγαίο. Ολοι ήξεραν πού ήσαν οι ευθύνες εκτός από σας κ. Παπανδρέου. Αυτό όμως δεν είναι υπεύθυνη στάση σε κρίσιμες στιγμές.

Στην επισήμανση του κ. Παπανδρέου ότι η εξαγορά της Finansbank δημιουργεί ερωτήματα και ότι σκοπούμενο είναι να περάσει η Εθνική σε ξένα συμφέροντα, ο κ. Καραμανλής κάλυψε απολύτως τις πρωτοβουλίες του κ. Αράπογλου μιλώντας για ανάγκη διείσδυσης στις γειτονικές αγορές. Επ’ αυτού μίλησε και ο κ. Αλ. Αλαβάνος,  ζητώντας είτε να μη γίνει η αγορά, είτε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου να μην αλλοιώσει τη σύνθεση σε βάρος του Δημοσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή