Η οικονομία όπλο της κυβέρνησης

Η οικονομία όπλο της κυβέρνησης

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε προνομιακό για την κυβέρνηση αναδεικνύεται το πεδίο της οικονομίας. Παρότι «δύσβατο» και επικίνδυνο, στο εικοσαεξάμηνο του κυβερνητικού βίου της Ν.Δ., φαίνεται ότι το συγκεκριμένο πεδίο είναι το πλέον σταθερό για το Μέγαρο Μαξίμου και το πλέον δύσκολο για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Τόσο η δημοσκόπηση της Metron Analysis που είδε τις προηγούμενες ημέρες το φως της δημοσιότητας όσο και οι κυλιόμενες ποιοτικές έρευνες που πραγματοποιούνται για λογαριασμό της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ανάγλυφα την παραπάνω εκτίμηση. Σε όλες τις έρευνες, ποιοτικές και ποσοτικές, η εικόνα είναι περίπου η ίδια και καταδεικνύει τάση ελαφράς ανάκαμψης του κλίματος σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Είναι μονόδρομος

Ειδικότερα, η γενική αίσθηση παραμένει αρνητική, η δυσαρέσκεια λόγω των πιεστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες διατηρείται, αλλά η κοινή γνώμη εξακολουθεί να θεωρεί περίπου μονόδρομο την ολοκλήρωση της πορείας που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση για τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών.

Σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο δεκαήμερο στο γραφείο του πρωθυπουργού, προκειμένου να αναλυθούν τα αποτελέσματα του τελευταίου πακέτου των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων, εξήχθησαν ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα, τα οποία αξιοποιεί το Μέγαρο Μαξίμου για να αποφασίσει την τακτική του επόμενου διαστήματος. Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, οι ειδικοί σύμβουλοι που έχουν αναλάβει για λογαριασμό της κυβέρνησης τη σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης, προέκριναν ως ιδιαίτερα σημαντικά τρία βασικά στοιχεία και ορισμένα ακομη επιμέρους, τα οποία όμως έχουν σημασία για τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί το επομενο διάστημα η κυβέρνηση κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτά της παιδείας και της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, το κυβερνητικό επιτελείο προέκρινε τα εξής στοιχεία:

– Οτι ο βαθμός ικανοποίησης της κοινής γνώμης από την άσκηση της οικονομικής πολιτικής παραμένει σχεδόν αναλλοίωτος από τον Μάρτιο του 2005 μέχρι σήμερα. Αντιθέτως, ο βαθμός ικανοποίησης από την αντιπολιτευτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ επί της οικονομικής πολιτικής, παρουσιάζει ραγδαία πτώση.

– Οτι ο δείκτης ικανοποίησης των πολιτών για το επίπεδο διαβίωσης αυξάνεται, ενώ ταυτοχρόνως μειώνεται το ποσοστό των πολύ ή αρκετά δυσαρεστημένων.

– Οτι μειώνεται σημαντικά το ποσοστό των πολιτών που εκφράζει ικανοποίηση, συμπάθεια ή ελπίδα για το ΠΑΣΟΚ.

Το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί σημαντικές τις παραπάνω τάσεις στην κοινή γνώμη, καθώς, όπως εκτιμά, επιβεβαιώνει την εκτίμηση.

Πεδία αντιπαράθεσης

Επιπρόσθετα, από τις τελευταίες ποιοτικές αναμετρήσεις προέκυψαν τρία ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία, τα εξής:

– Οτι, σε σημαντικό ποσοστό, η κοινή γνώμη συμφωνεί με τη διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης να διασφαλίσει και συνταγματικά τη δημιουργία υπαλλήλων δύο ταχυτήτων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στελέχη που αναλύουν τις δημοσκοπήσεις, μάλιστα, παρατηρούν ότι η αλλαγή αυτή είναι ίσως και η μόνη που προκαλεί ενδιαφέρον στους πολιτες.

– Οτι μια μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης στηρίζει θερμά την πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει ένα τέλος στο φαινομενο των αιώνιων φοιτητών και να επανεξετάσει το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου. Χωρίς κανείς να τάσσεται υπέρ της κατάργησής του, ποιοτικές μετρήσεις δείχνουν ότι ο τρόπος με τον οποίον χρησιμοποιείται το άσυλο προβληματίζει ακόμη και ψηφοφόρους της Αριστεράς.

Τα παραπάνω αυτά στοιχεία αποκτούν πρόσθετη αξία, καθώς είναι γενικευμένη αίσθηση στην κυβέρνηση ότι το επόμενο θερμό πεδίο αντιπαράθεσης θα είναι ο χώρος της παιδείας.

– Οτι η υπόθεση της υποψηφιότητας της κυρίας Καραχασάν για την υπερνομαρχία Δράμας-Καβάλας δεν απέδωσε τα αναμενόμενα για το ΠΑΣΟΚ. Ειδικά οι ψηφοφόροι του εκλογικά κρίσιμου για την αξιωματική αντιπολίτευση «μεσαίου χώρου» εμφανίζονται να καταλογίζουν «επιπολαιότητα στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ για τον όλον χειρισμό» λένε κυβερνητικά στελέχη.

Πέραν των παραπάνω στοιχείων, πάντως, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων περιλαμβάνουν και πολλα «καμπανάκια» για την κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως π.χ. το πολύ μεγάλο ποσοστό της κοινής γνώμης που δηλώνει μη ικανοποιημένη από τις αποδόσεις της και τη βαθμολογεί χαμηλά, η σταθερή πλέον παρουσία του ΛΑΟΣ στη σκηνή κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή