Σταθερά υπέρ της προσφυγής στη Χάγη το ΠΑΣΟΚ

Σταθερά υπέρ της προσφυγής στη Χάγη το ΠΑΣΟΚ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα θετικά προσεγγίζει το ΠΑΣΟΚ την πρόταση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καθώς εκτιμά ότι επαναφέρει στο προσκήνιο τη στρατηγική την οποία είχαν ακολουθήσει την προηγούμενη οκταετία οι κ. Κ. Σημίτης και Γ. Παπανδρέου.

Μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου έχει αποφασίσει το επόμενο διάστημα, μέσω της Βουλής, να ασκήσει «πίεση» στον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, προκειμένου να αποσαφηνίσει την πολιτική του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν κινείται επί τη βάσει συγκεκριμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση των διμερών προβλημάτων και την άρση της επιθετικότητας της Αγκυρας.

Η Χαριλάου Τρικούπη εκτιμά ειδικότερα πως η παρέμβαση του κ. Στεφανόπουλου αποτελεί, εν μέρει τουλάχιστον, «δικαίωση» της συμφωνίας του Ελσίνκι, αλλά και έμμεση αποδοκιμασία της πολιτικής της παρούσας κυβέρνησης η οποία, κατά το ΠΑΣΟΚ, συναίνεσε στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. άνευ ανταλλαγμάτων.

Την αποδοχή της επιχειρηματολογίας του κ. Στεφανόπουλου σηματοδότησε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προχθές από την Τρίπολη. Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως «πολύ σωστά με βαρυσήμαντο άρθρο ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναδεικνύει και αυτός τη σημασία της μη-εγκατάλειψης της απόφασης που τόσα χρόνια υπηρετήσαμε ως ΠΑΣΟΚ, το Διεθνές Δίκαιο και το Δικαστήριο της Χάγης να αξιοποιηθεί για την επίλυση του οποιουδήποτε προβλήματος».

Ο κ. Τσοχατζόπουλος

Διαφοροποιημένος εμφανίστηκε από την επίσημη γραμμή του ΠΑΣΟΚ ο πρώην υπουργός Αμυνας κ. Τσοχατζόπουλος, που άφησε να εννοηθεί πως πρέπει στη Χάγη να δεχθούμε η προσφυγή να αφορά μόνο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και εισηγήθηκε «κάποια στιγμή» να αξιοποιήσουμε «το όπλο της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα δέκα μίλια».

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Παπουτσής χαρακτήρισε «υπεύθυνη» την πρόταση του κ. Στεφανόπουλου και επισήμανε τη σαφή διαφοροποίηση στις θέσεις που εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη και Αμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Τέλος, ο κ. Τ. Γιαννίτσης επέκρινε την κυβέρνηση για την εγκατάλειψη της ρήτρας του Ελσίνκι.

Συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα

Σημειώνεται, τέλος, ότι σε χθεσινή σύσκεψη στη Χαριλάου Τρικούπη με τη συμμετοχή των κ. κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Αλέκου Παπαδόπουλου, Θανάση Τσούρα και συνεργατών του κ. Γιώργου Παπανδρέου αποφασίστηκε τελικώς για τους «αντάρτες» στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές να τηρηθούν οι διατάξεις που προβλέπονται από το Καταστατικό, δηλαδή να τίθενται αυτομάτως εκτός κόμματος.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, υπό την κ. Γ. Παπανδρέου, με αφορμή τα προβλήματα και τις προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους μικρομεσαίους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή