ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΕ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Σύλληψη Τούρκου υπηκόου στη Σούδα

Εναν Τούρκο υπήκοο που έπαιρνε χθες φωτογραφίες έξω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Σούδα της Κρήτης συνέλαβε η αστυνομία, αλλά, αργά το απόγευμα αφέθηκε ελεύθερος με εντολή του εισαγγελέα. Πηγές στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας χαρακτηρίζουν το περιστατικό ως άνευ σημασίας. Ο συλληφθείς, οι φωτογραφίες του οποίου, όπως αναφέρεται, ήταν τουριστικού χαρακτήρα, είναι συνεργάτης μιας εταιρείας που, κατόπιν διαγωνισμού, έχει αναλάβει εργασίες για λογαριασμό του ΝΑΤΟ εντός της βάσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργασίες αφορούν την τοποθέτηση επικοινωνιακών υλικών σε ρωσικό σκάφος, ώστε αυτό να καταστεί συμβατό με αμερικανικά και άλλα νατοϊκά σκάφη, προκειμένου να μπορέσουν να μετέχουν από κοινού σε ασκήσεις και δράσεις το ερχόμενο φθινόπωρο. Για τον σκοπό αυτό, τόσο ο συλληφθείς όσο και πολλοί άλλοι της ίδιας εταιρείας εργάζονται μέσα στη βάση. Στον σχετικό διαγωνισμό, που κέρδισε τελικά η τουρκική εταιρεία, είχε συμμετάσχει και μια ιταλική.

ΣΤΟ BOPEIO KAI KENTPIKO ΑΙΓΑΙΟ

Παραβιάσεις, πάλι

Πέντε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και τέσσερις παραβάσεις των διεθνών κανόνων εναέριας κυκλοφορίας σημειώθηκαν χθες στο βόρειο και στο κεντρικό Αιγαίο, από τέσσερις σχηματισμούς δεκαέξι τουρκικών μαχητικών. Τρεις από τους σχηματισμούς των τουρκικών αεροσκαφών ήταν οπλισμένοι και κατά τη διάρκεια των αναχαιτίσεων από τα ελληνικά μαχητικά σημειώθηκε μια εμπλοκή.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Οχι προβολή από κρυφή κάμερα

Η πληροφορία που είναι προϊόν κρυφής κάμερας μπορεί να μεταδίδεται, αλλά για κανένα όμως, λόγο δεν επιτρέπεται να προβάλλεται η εικόνα η οποία έχει ληφθεί με τη διαδικασία αυτή, εισηγείται στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, που συνεδριάζει την Παρασκευή, ο Σύμβουλος Επικρατείας κ. Δ. Γρατσίας. Κατά τον εισηγητή οι εικόνες που προέρχονται από κρυφή κάμερα μπορούν να προβληθούν μόνο ενώπιον των δικαστηρίων και εφόσον μηνυθεί ο κάτοχος του βίντεο από τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται σε αυτό. Εμμέσως, ο κ. Γρατσίας τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης και της λειτουργίας των καμερών της ΕΛ.ΑΣ. στα πάρκα, σε χώρους συναθροίσεων κ.α. Ως μοναδική εξαίρεση, ο Σύμβουλος Επικρατείας, δέχεται τις περιπτώσεις διακρίβωσης ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων που αφορούν θέματα εθνικής ασφάλειας. Η συζήτηση γίνεται στο ανώτατο δικαστήριο, με αφορμή προσφυγή του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, για την ακύρωση αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο του επέβαλε πρόστιμα ύψους 200.000 ευρώ και την ηθική κύρωση να μεταδώσει σε τρία κεντρικά δελτία την επιβολή της χρηματικής ποινής.

ΟΛΙ PEN ME ΤΖΟΥΓΚΑΝΟΒΙΤΣ

Η E.E. για το Μαυροβούνιο

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρόκειται να παραβιάσει τους κανόνες της για να προσφέρει «ταχεία οδό εισόδου» στην Ε.Ε. για το Μαυροβούνιο. Αυτό δήλωσε χθες ο επίτροπος Διεύρυνσης της Ενωσης κ. Ολι Ρεν, στον πρόεδρο του Μαυροβουνίου κ. Μίλο Τζουγκάνοβιτς, που πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη σε χώρα του εξωτερικού, μετά το δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας στις 21 Μαΐου. Ο Ευρωπαίος επίτροπος, όμως, είπε ότι είναι δυνατή η υπογραφή συμφωνίας Σταθεροποίησης και Συνεργασίας Βρυξελλών – Ποντγκόριτσα, μέχρι το τέλος του 2006. Η Ενωση ζητεί από το Μαυροβούνιο να ενισχύσει τους μηχανισμούς καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς ακόμη και ο ίδιος ο κ. Τζουγκάνοβιτς θεωρείται ύποπτος από τις ιταλικές αρχές για συμμετοχή σε κύκλωμα λαθρεμπορίας τσιγάρων. Η επιτυχία του δημοψηφίσματος υπέρ της ανεξαρτησίας στο Μαυροβούνιο έδωσε, όμως, το έναυσμα στους Σέρβους της Βοσνίας, οι οποίοι συγκέντρωσαν 50.000 υπογραφές, ζητώντας τη διενέργεια δημοψηφίσματος, με στόχο την ανεξαρτησία της «Ρεπούμπλικα Σρέμπσκα» από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

ΓΙΑ TH ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μνημόνιο με την Κίνα

Τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν τη δημόσια διοίκηση και τη συνεργασία των δύο χωρών, στο πλαίσιο Μνημονίου που υπεγράφη στο Πεκίνο, συζητήθηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. Π. Παυλόπουλο, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τη Σαγκάη όπου είχε συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη. «H ανταλλαγή των απόψεων αφορούσε θέματα κυρώσεων καθώς και απλοποίησης των διοικητικών διαδικασιών», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος αμέσως μετά τις συναντήσεις. «Είναι γεγονός ότι η Σαγκάη συνιστά μία από τις πιο ανεπτυγμένες περιοχές στη Κίνα», συμπλήρωσε ο υπουργός «και νομίζω ότι η συνεργασία ειδικά με την περιοχή αυτή θα είναι πολύ παραγωγική. Το Μνημόνιο Συνεργασίας το οποίο υπογράψαμε στο Πεκίνο αφορά βεβαίως τη συνεργασία για τη Δημόσια Διοίκηση σε γενικότερο επίπεδο, όμως, κυρίως το παράδειγμα της Σαγκάης, μάς δίνει τη δυνατότητα να έχουμε καλά αποτελέσματα και για τις δύο χώρες».

ΚΑΣΣΙΜΗΣ ME ΓΙΟΥΝΛΙΝ

Συζήτηση για την Ταϊβάν

Με τον Κινέζο υπουργό αρμόδιο για θέματα Ταϊβάν κ. Τσεν Γιουνλίν, συναντήθηκε χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θ. Κασσίμης. O κ. Γιουνλίν ενημέρωσε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τον κ. Κασσίμη «για τις προθέσεις της ηγεσίας της Ταϊβάν να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση με έμφαση στην ενίσχυση των αποσχιστικών τάσεων», προσθέτοντας πως μια τέτοια εξέλιξη «θα δημιουργήσει μια επικίνδυνη ένταση στα στενά της Ταϊβάν». O Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών «επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η E.E. υποστηρίζουν σταθερά την «Αρχή της Μίας Κίνας» κατά το πρότυπο του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, το οποίο απέδειξε ότι η επιλογή “Μία χώρα – Δύο Συστήματα” μπορεί να λειτουργήσει με επιτυχία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή