Ανταπόκριση στις θέσεις Στεφανόπουλου

Ανταπόκριση στις θέσεις Στεφανόπουλου

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά φαίνεται να τοποθετείται η κυβέρνηση έναντι των προβληματισμών που ανέπτυξε με άρθρο του στην «Κ» της Κυριακής ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος για τα ελληνοτουρκικά. «Η πρόταση περιέχει πολλά ενδιαφέροντα σημεία. Είναι καιρός να αντιληφθούμε ότι πρέπει να ατενίσουμε το μέλλον με ρεαλισμό και να συνειδητοποιήσουμε ότι αν θέλουμε να κάνουμε βήματα προόδου πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να αναγνωρίζουμε ως μόνη διαφορά τον καθορισμό των ορίων της υφαλοκρηπίδας», τόνιζε χθες στην «Κ» υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι η κυβέρνηση μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο διαφοροποίησης από την «πολιτική Μολυβιάτη».

Η ίδια πηγή χαρακτήρισε χρήσιμη την παρέμβαση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, «καθώς θέτει σε δημόσιο προβληματισμό το μεγάλο ανοικτό ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων». Διευκρίνιζε, πάντως, ότι η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν μελετά το ενδεχόμενο να θέσει σε διαδικασία διαπραγμάτευσης το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νήσων του Αιγαίου.

Σε ανάλογο κλίμα ήταν και τα σχόλια των συνεργατών της υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη, που χαρακτήριζαν θετικό το γεγονός ότι ο πρώην Πρόεδρος έθεσε ένα θέμα που μπορεί να συζητηθεί ευρύτερα, ενώ επί της ουσίας της παρέμβασης υπογράμμιζαν ότι η παραπομπή στο Δικαστήριο της Χάγης είναι μια δυνατότητα, που πρέπει να αξιολογηθεί και να εκτιμηθεί όταν έρθει ο κατάλληλος χρόνος.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο υπουργός Αμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκης, ο οποίος στη διάρκεια πρωινής τηλεοπτικής εκπομπής στη ΝΕΤ εμφανίστηκε «εκτός γραμμής», διατυπώνοντας σειρά επιφυλάξεων και υπογραμμίζοντας ότι «η Χάγη δεν είναι πανάκεια». Συγκεκριμένα, ο υπουργός Αμυνας, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «για να πας στη Χάγη, στο συνυποσχετικό που πρέπει να υπογράψεις, πρέπει να έχεις προσδιορίσει απολύτως την αιγιαλίτιδα ζώνη, άρα και τα χωρικά ύδατα. Ολοι αυτοί, λοιπόν, που λένε σήμερα να πάμε στη Χάγη, μπορούν να μας πουν πώς θα ασκήσουμε το δικαίωμα των 12, των 10, των 8 μιλίων», αναρωτήθηκε ο κ. Μεϊμαράκης. Κυβερνητικοί κύκλοι, πάντως, απέρριπταν χθες την εκτίμηση ότι ο κ. Μεϊμαράκης διαφοροποιήθηκε από την κεντρική γραμμή, αφού όπως τόνιζαν, η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να απεμπολήσει το δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών υδάτων ή να δεχθεί αποστρατιωτικοποίηση των νήσων.

Η πρόταση «εμπεριέχει έναν προβληματισμό με ενδιαφέροντα σημεία», δήλωσε δημόσια η κ. Μπακογιάννη, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή στην οποία κυριάρχησαν ως θέμα συζήτησης οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ερωτηθείσα, σχετικώς, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι «η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είναι σταθερή» και πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα, επειδή είναι το κατ’ εξοχήν θέμα της εξωτερικής πολιτικής και είναι ιδιαίτερα σύνθετο, μη με καλέσετε να απαντήσω απλουστευτικά, στη λογική του άσπρου-μαύρου». Σε άλλη ερώτηση σχετικά με «δέσμη ιδεών για το Κυπριακό», που φέρεται να βρίσκεται υπό επεξεργασία, η κ. Μπακογιάννη παρέπεμψε στις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ. Κουμουτσάκου, ο οποίος την Κυριακή χαρακτήρισε ανακριβή όσα ανέφερε δημοσίευμα της«Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας».

«Η στρατηγική της κυβέρνησης παραμένει σταθερή και δεν πρέπει να αλλάξει, αλλά ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέτει έναν προβληματισμό και θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι ενέργειες», είπε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς.

Την άποψη ότι ο κ. Στεφανόπουλος δεν έπρεπε να εκφράσει τις θέσεις του, «διότι φέρνει σε δύσκολη θέση και τον νυν Πρόεδρο» εξέφρασε, τέλος, ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Μιλτ. Εβερτ.

Συμφωνεί ο Συνασπισμός, διαφωνεί το ΚΚΕ

Θετικά από τον Συνασπισμό και αρνητικά από το ΚΚΕ αντιμετωπίστηκε η πρόταση του κ. Στεφανόπουλου, ενώ ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Ν. Κωνσταντόπουλος με ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό φέρνει το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων στη Βουλή. «Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να αναπροσαρμόσει τη μέχρι σήμερα αδιέξοδη και επιζήμια τακτική της; Σε ποια αρμόδια όργανα, συμβούλια, επιτροπές και διασκέψεις της E.E. θα θέσει το θέμα των συνεχών προκλήσεων, με το ανυπολόγιστο για την κοινωνία και την ανθρώπινη ζωή κόστος εξοπλισμών και αποτρεπτικής ικανότητας;», είναι δύο από τα ερωτήματα επί των οποίων αναμένει απαντήσεις ο κ. Κωνσταντόπουλος, σημειώνοντας παράλληλα πως «οι συνθήκες δεν δικαιολογούν τις εκτιμήσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, κ. Αλ. Αλαβάνος, αφού επισήμανε ότι «είμαστε σε μια παρατεταμένη φάση εικονικού πολέμου», τόνισε: «Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας και γι’ αυτό τασσόμαστε υπέρ της επίλυσης μέσα από διαδικασίες εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και μέσα από την αξιοποίηση του Δικαστηρίου της Χάγης».

Αντιθέτως η γ.γ. του ΚΚΕ, κ. Αλέκα Παπαρήγα, δήλωσε ότι «το θέμα είναι πάρα – πάρα πολύ σοβαρό και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται πρόχειρα και στο πόδι» και πρόσθεσε: «Μην ξεχνάμε ότι το Αιγαίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή κυριολεκτικά κάτω από την μπότα και την επιδιαιτησία του ΝΑΤΟ. Και επιπλέον είναι πλήρως ενταγμένο στα αμερικανικά σχέδια στη Μέση Ανατολή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή