Γ. Παπανδρέου: Οδήγησαν τη χώρα δέκα χρόνια πίσω

Γ. Παπανδρέου: Οδήγησαν τη χώρα δέκα χρόνια πίσω

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατηγορία ότι με τους χειρισμούς της στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων η κυβέρνηση οδήγησε τη χώρα «δέκα χρόνια πίσω», δηλαδή στην περίοδο της κρίσεως των Ιμίων, εκτόξευσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είχε ως αντικείμενο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται το τελευταίο διήμερο να διερευνά την προοπτική αξιοποίησης του μηχανισμού του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ο κ. Γ. Παπανδρέου κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να χαμηλώσει τους τόνους της κριτικής του προς τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή. «Εμείς από την αρχή ήμασταν έτοιμοι να στηρίξουμε την ενότητα του ελληνικού λαού, όποτε υπάρχει κίνδυνος, αλλά η ίδια η πολιτική της Ν.Δ. είναι επικίνδυνη για τη χώρα μας, και αυτό είναι το πρόβλημά μας», υπήρξε η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Γ. Παπανδρέου.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση απώλεσε δύο «ιστορικές» ευκαιρίες το 2004 και το 2005 προκειμένου να υποχρεώσει την Τουρκία να κινηθεί στις διμερείς σχέσεις με βάση τις αρχές του Δικαίου και απάντησε στη θέση της Ν.Δ. ότι το κείμενο του Ελσίνκι είχε «θολά» σημεία, σημειώνοντας πως «ακόμη και το Σύνταγμα επιδέχεται πολλές ερμηνείες, αλλά σημασία έχει εάν εσύ μπορείς με διπλωματικό τρόπο να επιβάλεις την ερμηνεία που θέλεις».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα, επανέλαβε τη στήριξή του προς την πρόταση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου, υπογραμμίζοντας ότι για τον ίδιο «παραμένει η επιδίωξη για παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο του ζητήματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας» και πρότεινε τη χάραξη ενός «νέου Ελσίνκι».

Πάντως, τα εσωκομματικά προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ δεν έλειψαν ούτε χθες, καθώς ο κ. Κ. Κουλούρης όχι μόνον κινήθηκε εκτός της επίσημης γραμμής της Χαριλάου Τρικούπη για την παρέμβαση του κ. Κ. Στεφανόπουλου, αλλά χαρακτήρισε «μπουρδολογίες» την πρόταση για παραπομπή στη Χάγη και του ζητήματος της αποστρατιωτικοποίησης των νήσων.

Οι επιχειρήσεις

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αξιοποίησε τη συνεδρίαση της Κ.Ο. προκειμένου να επιτεθεί συνολικά στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ σχολιάζοντας την κριτική περί έλλειψης σαφών προγραμματικών θέσεων, παρατήρησε πως «κάποιοι στα τηλεοπτικά παράθυρα δεν ασχολούνται μάλλον με το πρόγραμμά μας». Τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρουσίασε η αρμόδια του Τομέα κ. Αννα Διαμαντοπούλου, ενώ παρεμβάσεις έγιναν επίσης από τους συντονιστές κ.κ. Ροδούλα Ζήση και Χρ. Πρωτόπαπα. Ενδιαφέρον προκάλεσε η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Οικονομίας κ. Ν. Χριστοδουλάκη, ο οποίος ζήτησε το ΠΑΣΟΚ να διαχωρίσει την πολιτική του έναντι των παραγωγικών και εμπορικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να ενισχυθούν ιδιαίτερα οι πρώτες, ενώ για τις δεύτερες να δημιουργηθούν δίκτυα πωλήσεων.

Επικοινωνία Σημίτη με Στεφανόπουλο

Τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας μισής ώρας είχαν χθες, με πρωτοβουλία του δευτέρου, οι κ. Κ. Στεφανόπουλος και Κ. Σημίτης στον απόηχο της βαρυσήμαντης παρέμβασης του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρώην πρωθυπουργός συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει νέα κινητικότητα για την επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, χωρίς όμως να γίνει γνωστό εάν ο κ. Κ. Σημίτης τάσσεται υπέρ της παραπομπής όλων των διμερών προβλημάτων πλην των «γκρίζων ζωνών» στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως εισηγείται ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κατά πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα είναι πιθανόν να υπάρξει και κατ’ ιδίαν συνάντηση των κ. Στεφανόπουλου και Σημίτη. Επίσης, εντός του Ιουνίου, ο πρώην πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το βιβλίο του σε μια ακόμη πόλη της επαρχίας, οπότε δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί επί των τουρκικών προκλήσεων του τελευταίου διαστήματος και της ενδεδειγμένης ελληνικής αντίδρασης, εάν βεβαίως δεν το πράξει νωρίτερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή