Η Europol, το Ισλάμ και οι «αναρχικοί»

Η Europol, το Ισλάμ και οι «αναρχικοί»

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομάδες αναρχικών στοιχειοθετούν σήμερα την τρομοκρατική απειλή στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας Europol, που διέρρευσε σε εξειδικευμένη στα κοινοτικά θέματα βελγική επιθεώρηση και αφορά το 12μηνο από τον Οκτώβριο του 2004 μέχρι τον Οκτώβριο του 2005.

Η έκθεση καταγράφει ως κύρια απειλή για την Ευρώπη την ισλαμική τρομοκρατία, άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένη με την Αλ Κάιντα, και πρωτίστως τα τεκταινόμενα στο Ιράκ, όμως στο ίδιο κείμενο περιλαμβάνεται και μνεία στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, για να επισημανθεί ότι σε αυτές δραστηριοποιούνται ακόμα ομάδες «αναρχικών» των οποίων όμως η δράση περιορίζεται στην πρόκληση υλικών ζημιών.

Μια ενδιάμεση κατηγορία είναι οι παραδοσιακοί αυτονομιστές τρομοκράτες, όπως ο IRA ή η ισπανική ΕΤΑ που όμως βρίσκονται σε πλήρη ύφεση και έχουν αμφότερες κηρύξει μόνιμη κατάπαυση πυρός, ενώ περιορισμένη εμφανίζεται η δράση παραφυάδων τους όπως ο «πραγματικός IRA», ενώ πιο δραστήριοι είναι οι Κορσικανοί αυτονομιστές στην Κορσική και τη Γαλικία, στην Ισπανία.

Σε ό,τι αφορά τους ισλαμιστές, επισημαίνεται ότι η δράση τους σχετίζεται άμεσα με τις εξελίξεις στο Ιράκ, ενώ τονίζεται ότι πέραν των τυχόν «εισαγόμενων» τρομοκρατών, είναι σαφής η ύπαρξη οργανωμένων πυρήνων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως στο Βέλγιο.

Τονίζεται δε επιπλέον, ως ειδικό πρόβλημα, η ύπαρξη Ευρωπαίων ισλαμιστών που είναι ακόμα πιο δύσκολο να εντοπισθούν και συλληφθούν, γιατί σε αντίθεση με τους Αραβες κυκλοφορούν με μεγαλύτερη ευκολία στον γενικό πληθυσμό και, κυρίως, κατέχουν απόλυτα νόμιμα ευρωπαϊκές ταυτότητες και διαβατήρια. Μπορεί να πρόκειται για ιδιαίτερα περιορισμένη αριθμητικά κατηγορία, όμως ήδη έχει καταγραφεί η πρώτη περίπτωση δράσης τους, μια Βελγίδα που αυτοανατινάχθηκε πέρυσι στο Ιράκ, ενώ πυρήνες αυτοχθόνων που έχουν ασπασθεί τον ισλαμικό φονταμενταλισμό καταγράφονται και σε Δανία – Σουηδία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή