ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΝΤΟΜΑ

ΣΤΑ XANIA H ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ

Πένθος για Ηλιάκη στις Ενοπλες Δυνάμεις

Επίσημο στρατιωτικό πένθος χθες και σήμερα στις Ενοπλες Δυνάμεις, για τον σμηναγό Κώστα Ηλιάκη, που έχασε τη ζωή του στις 23 του μηνός στο Αιγαίο εκτελώντας το χρέος του προς την πατρίδα. O σμηναγός έπεσε σε αποστολή αναγνώρισης τουρκικών αεροσκαφών που είχαν εισέλθει στο FIR Αθηνών, ένα εκ των οποίων έφερε κατασκοπευτικό εξοπλισμό. Η εξόδιος ακολουθία τελείται σήμερα στις 11.00 από τη Μητρόπολη Χανίων. Στην ακολουθία αναμένεται να παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και το σύνολο της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ TOY ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Η αύξηση τιμολογίων της ΔΕΗ

Το υπουργείο Ανάπτυξης θα αποφασίσει τις φετινές αυξήσεις στις τιμές της ΔΕΗ, που θα κινηθούν στο ίδιο πνεύμα των δύο τελευταίων ετών, γνωστοποίησε χθες στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφας, απαντώντας σε σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο του ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός τόνισε ότι πέρυσι οι αυξήσεις ήταν από 0% – 3% για το 95% των καταναλωτών και αρκετά υψηλότερες για τους μεγάλους καταναλωτές: «Θα αποφασίσουμε με γνώμονα την υγεία της ΔΕΗ, που επλήγη από τις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, αλλά και το συμφέρον των καταναλωτών». Αντίθετα, ο κ. Πρωτόπαπας, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, έκρινε ότι οι ζημιές που σημείωσε η ΔΕΗ πέρυσι οφείλονταν στους λάθος χειρισμούς της διοικήσεως και πρότεινε να μη γίνει καμία απολύτως αύξηση. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επέμειναν εξάλλου ότι οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα προ φόρων και δασμών είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη και κρατούνται ακόμη χαμηλά, επειδή δεν έχει μπει η επιπλέον φορολογία, που επιβάλει για λόγους συμπλεύσεως όλων η Ευρωπαϊκή Ενωση ως το 2010. Τόνισαν μάλιστα ότι ευθύνονται για εναρμονισμένες πρακτικές διυλιστήρια και εταιρείες. «Για μένα, το κρίσιμο είναι τι πληρώνει ο καταναλωτής και αυτή τη στιγμή έχουμε τα φθηνότερα καύσιμα στην Ευρώπη», απάντησε ο κ. Σιούφας, υποστηρίζοντας ότι οι τιμές αυξήθηκαν στη διετία 2001 – 2003.

ΠΡΟΤΑΣΗ TOY Γ. ΣΟΥΡΛΑ

Αλλαγές στο «πόθεν έσχες»

Κατάργηση του σημερινού διαβλητού και αδιαφανούς καθεστώτος ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής καταστάσεως κομμάτων και πολιτικών προσώπων, ζητεί με χθεσινή του δήλωση ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γ. Σούρλας. Εστω και μετά 42 χρόνια που εφαρμόζεται το «πόθεν έσχες», σημειώνει, πρέπει να τεθεί τέλος σε ένα νομοθετικό πλαίσιο ανεπαρκές, που προσβάλλει την τιμή και την υπόληψη του πολιτικού κόσμου και που παρά τις συνεχείς τροποποιήσεις παραμένει αναποτελεσματικό. Κατά τον κ. Σούρλα επιβάλλεται να υλοποιηθεί άμεσα η προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. και να συσταθεί Επιτροπή Ελέγχου του πολιτικού χρήματος με τη μορφή ανεξάρτητης αρχής. Αυτή θα απαρτίζεται από τον πρόεδρο και πέντε μέλη του Ελεγκτικού Συνεδρίου οριζόμενα με κλήρο, τον γ.γ. της Βουλής και τον πρόεδρο του Συνηγόρου του Πολίτη και θα πάψει, όπως καταλήγει, το καθεστώς οι ελέγχοντες να είναι και ελεγχόμενοι.

«ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΑΝ OI APPHKTOI ΔΕΣΜΟΙ»

Βαρθολομαίος με Θεόφιλο

«Ανανεώθηκαν, πλέον, οι άρρηκτοι δεσμοί που υφίστανται μεταξύ Κωνσταντινουπόλεως και Ιεροσολύμων», είπε ο πατριάρχης Ιεροσολύμων, κ. Θεόφιλος, κατά το αποχαιρετιστήριο δείπνο που παρέθεσε χθες προς τιμήν του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος, στη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή. «Τη βοήθειά σας, την συμπαράστασή σας και τη συναντίληψή σας, την έχουμε πάντοτε ανάγκη, ειδικότερα σ’ αυτό το στάδιο», πρόσθεσε ο κ. Θεόφιλος. Ο κ. Βαρθολομαίος, από την πλευρά του, ανέφερε ότι η παρουσία του κ. Θεόφιλου στο θρόνο των Ιεροσολύμων είναι εγγύηση και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «θα επαναφέρετε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εις το παλαιόν κύρος του και εις το παλαιόν κλέος και να είστε βέβαιοι ότι θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας».

ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ

Στο Βερολίνο ο Γ. Βαληνάκης

Η διεύρυνση, το μέλλον της Ευρώπης και οι διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε χθες στο Βερολίνο ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Βαληνάκης με τους Γερμανούς ομολόγους του κ. Σίλπμπερμπεργκ και Γκλόζερ, τον γενικό διευθυντή Ευρωπαϊκής Πολιτικής της Καγκελαρίας κ. Γκορσέπιους, και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερμανικής Βουλής κ. Πόλεντς.