Τρομοκρατία της μετά 17Ν εποχής

Τρομοκρατία της μετά 17Ν εποχής

5' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα τρομοκρατικό χτύπημα, με βόμβα που τοποθετήθηκε κοντά σε σχολείο, που πυροδοτήθηκε χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση και θα μπορούσε να έχει θύματα, ήρθε χθες να επιβεβαιώσει ότι η εγχώρια τρομοκρατία παραμένει δρώσα, ανεπηρέαστη από τις προσπάθειες των διωκτικών αρχών για την εξάρθρωση των επονομαζόμενων «οργανώσεων δεύτερης γενιάς». Στόχος της βομβιστικής επίθεσης ήταν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αξιωματικών της αστυνομίας, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Γιώργος Βουλγαράκης. Το σπίτι του βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου τοποθετήθηκε η βόμβα, από το οποίο διέρχεται καθημερινά. Οι έρευνες της αστυνομίας επικεντρώνονται σε ένα αυτοκίνητο, το οποίο, σύμφωνα με περιοίκους, έκανε «ύποπτα περάσματα» λίγο πριν από την έκρηξη.

«Καλά διαβασμένοι»

Οι δράστες θεωρούνται «καλά διαβασμένοι», καθώς ο υπουργός Πολιτισμού για ένα μήνα μετακινούνταν χωρίς το θωρακισμένο υπουργικό αυτοκίνητο, που βρισκόταν στο συνεργείο, και χρησιμοποιούσε ένα συμβατικό μαύρο αυτοκίνητο. Το θωρακισμένο αυτοκίνητο ετέθη εκ νέου στη διάθεσή του μόλις προχθές.

Η βόμβα εξερράγη στις 7.42 π. μ. Είχε τοποθετηθεί σε ποδηλατικό σακίδιο, που αφέθηκε σε σταθμευμένο ποδήλατο (ανήκει σε κάτοικο της περιοχής, που το άφηνε εκεί καθημερινά) στην οδό Δοξαπατρή 13, στον Λυκαβηττό, στη συμβολή με την οδό Σαρανταπήχου. Το σπίτι του κ. Βουλγαράκη βρίσκεται σε απόσταση περίπου 200 μέτρων. Τη στιγμή της έκρηξης, στην ακριβώς απέναντι πλευρά του δρόμου, βρισκόταν σταθμευμένο όχημα του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και έξω από αυτό αστυνομικός με σκύλο, που ερευνούσαν για εκρηκτικά. Πρόκειται για έλεγχο που γίνεται καθημερινά πριν από την αναχώρηση του κ. Βουλγαράκη και της οικογένειάς του από το σπίτι, καθώς ο υπουργός Πολιτισμού θεωρείται στόχος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά από την αστυνομία, ο αστυνομικός με τον σκύλο, ξεκινώντας από το σπίτι του κ. Βουλγαράκη, είχε ολοκληρώσει τον έλεγχο της αριστερής πλευράς της Δοξαπατρή και ήταν έτοιμος να περάσει απέναντι για να ελέγξει και τη δεξιά πλευρά, όπου βρισκόταν σταθμευμένο το παγιδευμένο ποδήλατο. Τότε ειδοποιήθηκε ότι η πομπή των δύο αυτοκινήτων (το συνοδευτικό ασφαλείας και το υπουργικό) ήταν έτοιμη να ξεκινήσει.

Την ώρα που τα δύο αυτοκίνητα ξεκινούσαν από το σπίτι του κ. Βουλγαράκη, προπορεύθηκε αυτών τυχαία διερχόμενο αυτοκίνητο μαύρου χρώματος. Μόλις το προπορευόμενο αυτοκίνητο έφθασε στο σημείο, εξερράγη η βόμβα. Επτά λεπτά νωρίτερα είχε διέλθει από το ίδιο σημείο η σύζυγος του κ. Βουλγαράκη, Κατερίνα Πελέκη, και λίγο πιο νωρίς τα παιδιά τους με το σχολικό λεωφορείο. Από την έκρηξη υπέστησαν υλικές ζημιές τέσσερα σταθμευμένα αυτοκίνητα και το αυτοκίνητο που διερχόταν εκείνη τη στιγμή. O αστυνομικός και ο σκύλος τραυματίστηκαν. Τα δύο αυτοκίνητα, ανάμεσα στα οποία ήταν σταθμευμένο το ποδήλατο, υπέστησαν εξαιρετικά σοβαρές υλικές ζημιές, ενώ το ποδήλατο διαλύθηκε. Κομμάτια του πετάχτηκαν σε απόσταση 20 μέτρων, ενώ έσπασαν και τζάμια από το σχολείο που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Ευτυχώς δεν είχε αρχίσει ακόμη η μαζική προσέλευση των μαθητών και στον χώρο βρίσκονταν μόνο μία καθαρίστρια και δύο παιδιά.

Μέχρι αργά χθες δεν είχε ξεκαθαρίσει με βεβαιότητα εάν ο μηχανισμός της βόμβας ήταν ωρολογιακός ή τηλεχειριζόμενος. Οι εκτιμήσεις των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής συγκλίνουν προς τη δεύτερη εκδοχή. Οπως αναφέρουν, από τους ωρολογιακούς μηχανισμούς κατά κανόνα εντοπίζονται υπολείμματα. Επιπλέον, υπάρχει συνήθως τηλεφωνική ειδοποίηση λίγο νωρίτερα, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο θυμάτων. Ετσι, εκτιμούν ότι ο δράστης ή οι δράστες είχαν κρυφτεί στο παρακείμενο άλσος και παρακολουθούσαν τον χώρο. Ενεργοποίησαν τη βόμβα όταν θεώρησαν ότι η αυτοκινητοπομπή του κ. Βουλγαράκη είχε φθάσει σε αυτήν. Να αναφέρουμε ότι επειδή ο δρόμος στο συγκεκριμένο σημείο είναι στενός, το υπουργικό αυτοκίνητο έκανε μανούβρες πριν στρίψει, βρισκόταν ουσιαστικά ακινητοποιημένο για λίγο χρόνο στο σημείο, γεγονός που οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής δεν θεωρούν άσχετο με την επιλογή του χώρου τοποθέτησης της βόμβας.

Θεωρείται βέβαιο ότι οι δράστες παρακολουθούσαν το συγκεκριμένο σημείο και είχαν καταγράψει τις ώρες μετακίνησης του υπουργού Πολιτισμού και της οικογένειάς του, καθώς και ότι ο κ. Βουλγαράκης επέβαινε σε συμβατικό μαύρο I. X. και όχι στο θωρακισμένο υπουργικό. Θεωρείται πολύ πιθανό να ενεργοποίησαν τη βόμβα τη στιγμή που διερχόταν το άλλο αυτοκίνητο, το οποίο επίσης ήταν μαύρο, νομίζοντας ότι ήταν το αυτοκίνητο στο οποίο βρίσκεται.

Επίθεση και το 2003

Τα μέτρα ασφαλείας για τον κ. Βουλγαράκη ήταν αυξημένα, καθώς το σπίτι του είχε γίνει στόχος επίθεσης με εμπρηστικό μηχανισμό στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2003, ενώ με αφορμή τη δημοσιότητα γύρω από τα θέματα των υποκλοπών και των απαγωγών Πακιστανών δεχόταν ο ίδιος, αλλά και η σύζυγός του, απειλητικά τηλεφωνήματα και επιστολές. Αλλωστε, αναφορά στον πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης σε σχέση με την υπόθεση των Πακιστανών υπήρχε και στην τελευταία προκήρυξη της οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας για τη βομβιστική επίθεση στο υπουργείο Οικονομίας.

Στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. μεταφέρθηκαν υπολείμματα του μηχανισμού, που εκτιμάται ότι περιείχε περίπου 1,5 – 2 κιλά αμμωνιοδυναμίτιδος, εξαρτήματα του σακιδίου, κομμάτια του ποδηλάτου, τα δύο αυτοκίνητα που βρίσκονταν σταθμευμένα εκεί και δύο αυτοκίνητα που βρέθηκαν σταθμευμένα στην ευρύτερη περιοχή και θεωρήθηκαν ύποπτα. Παράλληλα, μεταφέρθηκαν ένα φτυάρι και μία αξίνα που βρέθηκαν στο άλσος και δεν αποκλείεται να τα χρησιμοποιούσαν οι δράστες ώστε να φαίνονται ως εργάτες κατά τις παρακολουθήσεις. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στις καταθέσεις περιοίκων.

Αναβαθμίζεται η δράση των οργανώσεων «δεύτερης γενιάς»;

Εντονη ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στις διωκτικές αρχές η χθεσινή βομβιστική επίθεση, η οποία, όπως αναφέρουν ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας» στον τρόπο δράσης των λεγόμενων «οργανώσεων δεύτερης γενιάς», των οργανώσεων δηλαδή που δραστηριοποιήθηκαν μετά την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη». Πώς προσδιορίζεται αυτή η αλλαγή σελίδας; Κατ’ αρχάς, για πρώτη φορά μετά τη «17 Νοέμβρη» έχουμε επιλογή ενός συγκεκριμένου προσώπου ως στόχου, με βάση, όπως όλα δείχνουν, την εκμετάλλευση της επικαιρότητας και τη «στοχοποίηση» μέσω αυτής. Εως τώρα, ως στόχοι επιλέγονταν κτίρια και εγκαταστάσεις που συμβόλιζαν κάτι. Επιπλέον, εφόσον αποδειχθεί ότι χρησιμοποιήθηκε τηλεχειρισμός, έχουμε «αναβάθμιση» και ως προς τον τρόπο δράσης. Σε μία μόνο περίπτωση, στη βομβιστική επίθεση εναντίον του λεωφορείου των MAT στο Ρουφ τον Οκτώβριο του 2004, η βόμβα είχε πυροδοτηθεί από απόσταση, αλλά με χρήση καλωδίου. Αν ο μηχανισμός είναι ωρολογιακός, τότε η απουσία προειδοποίησης σηματοδοτεί το πέρασμα σε «τυφλά» χτυπήματα.

Ολα αυτά μία μόλις ημέρα μετά τη δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα, σύμφωνα με την οποία «η πρόοδος των ερευνών και η συλλογή στοιχείων είναι ικανοποιητική και οι δράστες, αργά ή γρήγορα, θα συλληφθούν». H χθεσινή επίθεση δείχνει ότι η εγχώρια τρομοκρατία είναι παρούσα, εξελίσσει τις μεθόδους της και δεν δείχνει να πτοείται από την όποια πρόοδο των ερευνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή