Αλλαγές στα AEI με συναίνεση

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκρυσταλλώνονται οι θέσεις του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στη λειτουργία των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Χθες η αρμόδια υπουργός κ. Μαριέττα Γιαννάκου ενημέρωσε την κυβερνητική επιτροπή για τις προτάσεις που έχουν έως τώρα κατατεθεί (της συνόδου των πρυτάνεων, του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας) στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου. Πρόθεση της κυβέρνησης, άλλωστε, είναι οι αλλαγές να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση από την πλευρά των πανεπιστημίων – γεγονός που εκτιμάται ότι θα συμβάλει και στην εκτόνωση των αντιδράσεων που καταγράφονται στα πανεπιστήμια από μερίδα διδασκόντων και φοιτητικών συλλόγων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «K», σύγκλιση με τον κυβερνητικό προγραμματισμό υπάρχει στα ακόλουθα σημεία:

– Ενίσχυση της αυτοδιοίκησης των ιδρυμάτων μέσω τετραετών προγραμματικών συμφωνιών για την χρηματοδότησή τους. Ετσι, ικανοποιείται ένα βασικό αίτημα των διοικήσεων των ιδρυμάτων χωρίς η πολιτεία να απεμπολεί το δικαίωμα της εποπτείας.

– Ενίσχυση της διαφάνειας και της δημοσιότητας στη λειτουργία των ιδρυμάτων. Για τον στόχο αυτόν θα θεσμοθετηθεί και Συνήγορος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, ο οποίος θα καταρτίζει ετήσιες εκθέσεις για τη λειτουργία των ιδρυμάτων (ανάλογος ο ρόλος του με τον Συνήγορο του Πολίτη).

– Κατάργηση των «αιώνιων» φοιτητών με θέσπιση ανώτατης επιτρεπόμενης διάρκειας σπουδών στα 6 ή 9 χρόνια εάν η ελάχιστη διάρκεια των σπουδών είναι τα 4 και τα 6 χρόνια αντιστοίχως. Ως προς τους υπάρχοντες «αιώνιους» φοιτητές, εξετάζονται πολλές ρυθμίσεις για την επίλυση του προβλήματος. Μεταξύ αυτών είναι η «τριχοτόμηση» της ρύθμισης με βάση τα μαθήματα που «χρωστάει» ο κάθε φοιτητής, που έχει περάσει τα 6 χρόνια σπουδών. Ετσι, εξετάζεται αν ο φοιτητής χρωστάει λιγότερα από τα μισά μαθήματα, να έχει δύο επιπλέον χρόνια. Αν χρωστάει περισσότερρα από τα μισά μαθήματα, 4 χρόνια και εάν το 1/3 των μαθημάτων, ένα χρόνο.

– Συμμετοχή ξένων (εκτός πανεπιστημίου) κριτών για την εκλογή ή την εξέλιξη των πανεπιστημιακών στις τέσσερις βαθμίδες.

– Κατάργηση της δυνατότητας των φοιτητών να μεταφέρουν τα μαθήματα στα οποία έχουν αποτύχει από εξάμηνο σε εξάμηνο και ταυτόχρονα ενεργοποίηση της ρύθμισης για ύπαρξη προαπαιτούμενων μαθημάτων, στα οποία ο φοιτητής πρέπει να έχει εξετασθεί με επιτυχία για να περάσει στο επόμενο έτος.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, η κ. Γιαννάκου σε δηλώσεις της έδωσε το περίγραμμα των θεμάτων που συζητήθηκαν. Ερωτηθείσα για τις κινητοποιήσεις πανεπιστημιακών και φοιτητών και τον κίνδυνο απώλειας της εξεταστικής του Ιουνίου εκτίμησε ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά. «Ολοι θέλουμε να γίνουν οι εξετάσεις. Και τα παιδιά θέλουν να γίνουν εξετάσεις. Αλλωστε, οι φοιτητές, οι εξετάσεις τους και η πρόοδός τους είναι στο επίκεντρο των προσπαθειών όλων μας και του εκπαιδευτικού προσωπικού και του υπουργείου», τόνισε η υπουργός.

Φουντώνουν οι αντιδράσεις πανεπιστημιακών, φοιτητών

Ημέρα σημαντικών αποφάσεων για την πορεία των κινητοποιήσεων των πανεπιστημιακών, καθώς σήμερα συνεδριάζουν οι περισσότεροι σύλλογοι των πανεπιστημίων. Ηδη, υπάρχουν πέντε αποφάσεις συλλόγων υπέρ της απεργίας. Από την άλλη, στη Νομική Αθηνών η γενική συνέλευση δεν ακολούθησε το πλαίσιο της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) και αύριο θα ξανασυνεδριάσει. Δυναμικότερες, πάντως, θεωρούνται οι αντιδράσεις των φοιτητών, αφού υπό κατάληψη είναι 169 σχολές σε όλη τη χώρα. Αύριο, μάλιστα, θα πραγματοποιηθούν δύο φοιτητικές πορείες στο κέντρο της Αθήνας. H πρώτη (οργανώνεται κυρίως από αριστερές παρατάξεις) στις 12.00 με αφετηρία τα Προπύλαια, στην οποία θα συμμετάσχουν και η ΠΟΣΔΕΠ και η ΟΛΜΕ, και η δεύτερη (οργανώνεται από την Πανσπουδαστική και τη συνδικαλιστική παράταξη ΠΑΜΕ) στις 7 μ. μ. από την πλατεία Ομονοίας. Ειδικότερα, απόφαση για απεργία διαρκείας έλαβαν χθες ο σύλλογος διδασκόντων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της Νοσηλευτικής Σχολής Αθηνών, της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Κρήτης. Είχε προηγηθεί ανάλογη απόφαση του συλλόγου διδασκόντων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι διδάσκοντες θα επανεξετάσουν τη στάση τους την επόμενη εβδομάδα. Βέβαια, σε αρκετούς συλλόγους διδασκόντων καταγράφεται δυστοκία για τη λήψης απόφασης υπέρ της απεργίας, με κύριο επιχείρημα ότι εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας υπάρχει μόνο σχεδιασμός για αλλαγές αλλά όχι δημοσιοποιημένες αποφάσεις ή νομοσχέδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή