Αλλαγές σε πρόσωπα προωθεί ο Παπανδρέου

Αλλαγές σε πρόσωπα προωθεί ο Παπανδρέου

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναδιάταξη των κορυφαίων οργάνων του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να πάρουν την τελική τους μορφή και να οδηγήσουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις προσεχείς εθνικές εκλογές αποτελεί τη νέα προτεραιότητα του κ. Γ. Παπανδρέου μετά την οριστικοποίηση των υποψηφιοτήτων για την επερχόμενη αναμέτρηση στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι αλλαγές στο Πολιτικό Συμβούλιο, στο Συντονιστικό της Βουλής, αλλά και η συγκρότηση των Επιτροπής Προγράμματος και Εκλογικού Αγώνα, τοποθετούνται από τους στενούς συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου εντός των δύο προσεχών εβδομάδων, παρότι ορισμένοι εκτιμούν πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί τελικώς να καθυστερήσει και να τις ανακοινώσει στις αρχές Σεπτεμβρίου, δηλαδή με την έναρξη του νέου πολιτικού κύκλου.

Επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος φέρεται να αναλαμβάνει η κ. Αννα Διαμαντοπούλου, καθώς τελικά ως υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων επελέγη ο κ. Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος αρχικά προοριζόταν για τη συγκεκριμένη θέση. Στο Συντονιστικό, στο οποίο παραμένουν κενές οι θέσεις του κ. Γ. Φλωρίδη και της κ. Ευαγγελίας Σχοιναράκη, η οποία είναι υποψήφια νομάρχης, οι αλλαγές, ως φαίνεται, θα είναι δομικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αναπληρωτές συντονιστές θα καταργηθούν και το όργανο θα απαρτίζεται πλέον από δώδεκα συντονιστές. Κατά τις ίδιες πηγές, απομακρύνσεις νυν συντονιστών ή αναπληρωτών μάλλον δεν θα υπάρξουν, αλλά το όργανο θα συμπληρωθεί από πρόσωπα που συνιστούν «δοκιμασμένες λύσεις». Με άλλους λόγους, ο κ. Γ. Παπανδρέου τούτη τη φορά θα αποφύγει τους πειραματισμούς με νέα πρόσωπα και θα στραφεί σε στελέχη με προηγούμενη υπουργική θητεία. Ως εκ τούτου, «φαβορί» προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις αποτελούν πρόσωπα όπως οι κ. Π. Ευθυμίου, Ν. Χριστοδουλάκης και Χρ. Βερελής.

Ανακατανομή ρόλων

Παράλληλα, μέσω της «αναδόμησης» του Συντονιστικού της Βουλής, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει να θεραπεύσει ορισμένες «ασυμβατότητες» μεταξύ μελών του Πολιτικού Συμβουλίου και Συντονιστών. Ως εκ τούτου, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει αλλαγή ρόλου για τον κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, που έως τώρα αποτελούσε «δίδυμο» στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας με τον κ. Χρ. Παπουτσή, και για τον κ. Ανδρ. Λοβέρδο ο οποίος συνεργαζόταν ως συντονιστής για θέματα παιδείας με την κ. Μαρία Δαμανάκη από το Πολιτικό Συμβούλιο.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο επίσης θα υπάρξει ανακατανομή ρόλων, καθώς οι κ. Κ. Σκανδαλίδης, Ρ. Σπυρόπουλος, Φώφη Γεννημματά, Νόρα Κατσέλη, Π. Φασούλας, και Π. Κουκουλόπουλος θα «αφοσιωθούν» τους επόμενους μήνες στις προεκλογικές τους εκστρατείες για τις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Τα προαναφερθέντα στελέχη θα παραμείνουν όμως στο όργανο προκειμένου να δώσουν τη μάχη των εκλογών με αυξημένο κύρος. Εξάλλου, ο κ. Γ. Παπανδρέου απέρριψε εισηγήσεις που είχε δεχθεί προκειμένου να προχωρήσει στην ανασύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου με τον παράλληλο περιορισμό του αριθμού των μελών του, πρώτον διότι η εκλογή του μέσω του Εθνικού Συμβουλίου ενδεχομένως θα ήταν «μη μελεγχόμενη» και μπορεί να έκρυβε δυσάρεστες εκπλήξεις, αλλά και επειδή εμμένει στην άποψη ότι «ρόλο» θα πρέπει να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη.

Πιο κοντά ο Κ. Λαλιώτης

Όσον αφορά την εκλογική επιτροπή που σχεδιάζει να συγκροτήσει ο κ. Γ. Παπανδρέου εν όψει των προσεχών εθνικών εκλογών, διακριτό ρόλο σ’ αυτήν κατ’ ορισμένες πληροφορίες μπορεί να έχει ο πρώην γραμματέας του κόμματος κ. Κ. Λαλιώτης. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κ. Λαλιώτης το επόμενο διάστημα θα είναι «σημειολογικά» πιο κοντά στον κ. Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, καθώς η παρουσία του στην περιοδεία του προέδρου του κόμματος το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Αρκαδία δεν ήταν τυχαία. Πάντως, ο επικεφαλής της Επιτροπής, εάν και όταν δημιουργηθεί, θα έχει θεσμικό ρόλο, θα είναι δηλαδή η νυν γραμματέας του κόμματος κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Παράλληλα, χωρίς αλλαγές θα συνεχίσει η «τετράδα» της Βουλής που απαρτίζεται από τους κ. Χ. Καστανίδη, Δ. Ρέππα, Φ. Πετσάλνικο και Ρεγγίνα Βάρτζελη, η οποία θεωρείται από τον κ. Γ. Παπανδρέου επιτυχημένη. Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί πως πρόσφατα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επανακατατέθηκε εισήγηση για τη συγκρότηση ενός ολιγομελούς οργάνου που θα έχει την ευθύνη της καθημερινής διεύθυνσης του κόμματος. Ομως, ο κ. Γ. Παπανδρέου εμφανίζεται απρόθυμος να προχωρήσει στη συγκεκριμένη επιλογή, εκτός των άλλων διότι θεωρεί πως θα πρέπει εκ του ρόλου τους να μετέχουν πρόσωπα προς τα οποία η εμπιστοσύνη του δεν είναι τόσο ισχυρή όσο στο πρόσφατο παρελθόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή