Διχασμένοι οι «25» για την Τουρκία

Διχασμένοι οι «25» για την Τουρκία

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ποινή που πρέπει να επιβληθεί στην Τουρκία λόγω της άρνησής της να ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμιά της στο κυπριακό εμπόριο, παρουσιάσθηκε ως κίνηση επιβράδυνσης της τουρκικής ενταξιακής αμαξοστοιχίας προς αποτροπήν ενός εκτροχιασμού της. Δεν είναι ωστόσο καθόλου σαφές ότι ο στόχος αυτός επετεύχθη. Η στάση που θα τηρήσουν τα κράτη-μέλη στην, ελπίζεται, τελική διαπραγμάτευση για το ζήτημα στις 11 Δεκεμβρίου, παραμένει σήμερα αβέβαιη, όπως αβέβαιο παραμένει το κατά πόσον πράγματι το ζήτημα θα επιλυθεί την ημέρα εκείνη από τους υπουργούς Εξωτερικών των «25» και δεν θα μεταφερθεί στο ανώτατο κοινοτικό επίπεδο, τη σύνοδο κορυφής που συνέρχεται λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα.

Μια πρώτη σφυγμομέτρηση των προθέσεων των κρατών-μελών απετέλεσε η συνεδρίαση των Μονίμων Αντιπροσώπων των «25» στις Βρυξέλλες, την περασμένη Τρίτη, λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση των προτάσεων της Επιτροπής και η εικόνα που διαμορφώνεται είναι μιας Ε. Ε. που παραμένει τόσο διχασμένη για το θέμα, όσο ήταν εξαρχής.

Η Επιτροπή, υπενθυμίζεται, πρότεινε το πλήρες, μέχρις συμμορφώσεως της Αγκυρας, πάγωμα των 8 από τα 35 κεφάλαια με τη διαπραγμάτευση των υπολοίπων να διεξάγεται μεν, όμως να μην θεωρείται τυπικά ολοκληρωμένη πριν θεωρηθεί ότι η Τουρκία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου.

Στη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων, η Βρετανία, με αρωγούς την Ιταλία, την Ισπανία και τη Σουηδία, εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της εισήγησης της Επιτροπής, χαρακτηρίζοντάς την εκτός αναλογιών, εκτός πραγματικότητας και ικανή να δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα, και ζήτησε, μεταξύ άλλων, τον περιορισμό των «παγωμένων» κεφαλαίων σε μόλις τρία…

Η θέση της Κύπρου είναι, φυσικά, εκ διαμέτρου αντίθετη και η Λευκωσία έχει εξηγήσει ότι εφόσον δεν ικανοποιηθεί, δε θα διστάσει να αποτρέψει τη λήψη απόφασης στις 11 Δεκεμβρίου. Η δε Ελλάδα επεσήμανε ότι υπάρχουν και άλλες εκκρεμότητες της Αγκύρας, όπως η ευρύτερη ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία ή η επίλυση των συνοριακών διαφορών με την Ελλάδα, που μπορούν να προκαλέσουν πάγωμα επιπλέον κεφαλαίων. Επανέφερε επίσης το θέμα της θέσπισης χρονοδιαγράμματος συμμόρφωσης της Αγκυρας, το οποίο απουσιάζει από την εισήγηση της Επιτροπής.

Από την άλλη πλευρά, Γάλλοι και Γερμανοί δεν έχουν απορρίψει την προσέγγιση της Επιτροπής, ενώ είναι προφανές ότι η στάση που θα τηρήσουν Παρίσι και Βερολίνο στο διάστημα μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου και, φυσικά, στο ίδιο το Συμβούλιο της ημέρας εκείνης, θα είναι καθοριστική. Αλλωστε αν η Γαλλία συχνά καταφεύγει σε αντιτουρκικές κορώνες, στην πράξη ουδέποτε τα τελευταία χρόνια προκάλεσε ουσιαστικά προβλήματα στην Τουρκία, η δε Γερμανία βρίσκεται σε ένα ιδιότυπο αδιέξοδο, καθώς η μεν καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ έχει κατ’ επανάληψιν ταχθεί υπέρ μιας αυστηρής αντιμετώπισης της Τουρκίας, όμως οι Σοσιαλιστές, που ελέγχουν το υπουργείο Εξωτερικών, ανήκουν σαφώς στο φιλοτουρκικό στρατόπεδο.

Ετσι, στη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων, η μεν Γαλλία, τήρησε στάση που ξένισε για τον υποτονικό χαρακτήρα της, η δε Γερμανία απλώς απουσίασε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή