Η νέα εσωκομματική ανθρωπογεωγραφία

Η νέα εσωκομματική ανθρωπογεωγραφία

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χθεσινή αιφνιδιαστική πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου, εκ των πραγμάτων σηματοδοτεί αλλαγή στους εσωκομματικούς συσχετισμούς στο ΠΑΣΟΚ με κυριότερη την αποχώρηση της κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου από τον έκτο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη. Η απομάκρυνση της κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου -η οποία θα περιλαμβάνεται στην πρόταση για το νέο Πολιτικό Συμβούλιο και θα αναλάβει την ευθύνη προετοιμασίας του Προγραμματικού Συνεδρίου του Μαρτίου- εκ των πραγμάτων σηματοδοτεί τη βούληση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να έχει τον απ’ ευθείας έλεγχο του κομματικού μηχανισμού.

Εξάλλου, προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επεσήμαιναν επί μακρόν ότι η κ. Ξενογιαννακοπούλου είχε ως σημεία αναφοράς, πέραν του κ. Γ. Παπανδρέου, τον κ. Χρ. Παπουτσή και τον κ. Γ. Παναγιωτακόπουλο, οι οποίοι «είχαν λόγο» για την οργανωτική διάρθρωση του κόμματος. Παράλληλα, πολλά στελέχη ερμήνευαν τις οργανωτικές αλλαγές και ως δηλωτικές της βούλησης του τελευταίου να κινηθεί στον άξονα της μεταρρύθμισης και να χειραφετηθεί από το λεγόμενο «βαθύ» ΠΑΣΟΚ.

Σε σχέση με τα λοιπά όργανα του κόμματος, και ενώ αργά χθες το βράδυ κυκλοφορούσε μετ’ επιτάσεως ότι ο νυν πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ κ. Κ. Καρτάλης αναλαμβάνει εκπρόσωπος Τύπου, η «εικόνα» ήταν η εξής:

Στο Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο βέβαιο θεωρείται ότι θα μετέχουν οι κ.κ. Πάγκαλος, Βενιζέλος -εάν αποδεχθεί το άτυπο «χαρτοφυλάκιο» που θα του προταθεί- Βάσω Παπανδρέου, Μαρία Δαμανάκη, με την κ. Μιλένα Αποστολάκη και δευτερευόντως τον κ. Χρ. Παπουτσή να αποτελούν ερωτηματικά. Επίσης προεξοφλείται η συμμετοχή των κ.κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, Χρ. Πρωτόπαπα, Ντ. Ρόβλια, Εύης Χριστοφιλοπούλου και Ανδρ. Λοβέρδου, εάν ο τελευταίος δεν «υποβαθμιστεί» λόγω των ενστάσεων τις οποίες έχει διατυπώσει για το άρθρο 16. Σημειώνεται ότι θα μετέχουν επίσης οι κ. Χ. Καστανίδης και Φ. Πετσάλνικος, αλλά και οι νέοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κ. Γ. Φλωρίδης και Μ. Παπαϊωάννου.

Στη Βουλή

Το κοινοβουλευτικό βήμα επιχείρησε να αξιοποιήσει, για άλλη μία φορά, χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εξαπολύσει γενικευμένη επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και να επιμείνει στην αναγκαιότητα αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος. Στο πλαίσιο συζήτησης πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ για την ενίσχυση των φθινουσών οικονομικά περιοχών της χώρας, ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης, δηλώνοντας μάλιστα κατανόηση για την οργή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά εξαιτίας της μείωσης του προγράμματος επενδύσεων. Στο κοινωνικό πεδίο, πυρά εξαπέλυσε στο «παρακράτος» της ΕΛ.ΑΣ., υπό τον Βύρωνα Πολύδωρα, στην «εγκατάλειψη» των αγροτών από την ΑΤΕ και στον διοικητή της Δ. Μηλιάκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή