Νέα πρόσκληση στον Γκιουλ από την Αθήνα

Νέα πρόσκληση στον Γκιουλ από την Αθήνα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναπάντητη έμενε μέχρι χθες το βράδυ από πλευράς της Αγκυρας η ανανέωση, εκ μέρους της υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη, της πρόσκλησης προς τον Τούρκο ομόλογό της κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ να επισκεφθεί την Αθήνα στις 7 και 8 Δεκεμβρίου.

Ο λόγος που είχε προκαλέσει προχθές την αναβολή της, δηλαδή η ανάγκη παρουσίας της κ. Μπακογιάννη σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του OHE στις 7 Δεκεμβρίου, έπαψε να ισχύει, καθώς η Αθήνα ενημερώθηκε χθες το πρωί ότι η εν λόγω συνεδρίαση μετατίθεται για την 12η του μηνός. Οπως έγινε γνωστό από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, υπήρξε αμέσως επικοινωνία με το στρατηγείο της τουρκικής διπλωματίας, για την επαναφορά της πρότασης για την επίσκεψη του κ. Γκιουλ στη χώρα μας, στις ημερομηνίες που αρχικώς είχαν συμφωνηθεί.

Ωστόσο, αν και είχαν περάσει αρκετές ώρες, απάντηση -θετική ή αρνητική- δεν υπήρξε από την τουρκική πλευρά. Αγνωστο παραμένει αν θα υπάρξει ανταπόκριση και σήμερα, ημέρα κατά την οποία ως γνωστόν, η κ. Μπακογιάννη επισκέπτεται την Κύπρο, και θα έχει συνομιλίες τόσο με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσο Παπαδόπουλο, όσο και με τον Κύπριο ομόλογό της κ. Γιώργο Λιλλήκα.

Η άμεση επαναφορά της πρόσκλησης στον κ. Γκιουλ στόχο, μεταξύ άλλων, είχε και το να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί, σύμφωνα με τις οποίες η Αθήνα απλώς έψαχνε αφορμή και πρόσχημα για να αναβάλει επ’ αόριστον μια επίσκεψη του ανώτερου Τούρκου αξιωματούχου, η οποία θα μπορούσε στην παρούσα συγκυρία να εξελιχθεί αρνητικά για την Ελλάδα. Είναι ενδεικτική του έντονου παρασκηνίου που εξελίσσεται με επίκεντρο την υποψηφιότητα της Αγκυρας.

«Η σημερινή (χθεσινή) εξέλιξη διαψεύδει και μάλιστα με τρόπο κατηγορηματικό, μη επιδεχόμενο αμφιβολίας, όλες τις εικασίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το ποιος ήταν δήθεν ο πραγματικός λόγος της χρονικής μετάθεσης της επισκέψεως του κ. Γκιουλ», σχολίασε (Φλας) ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ. Κουμουτσάκος. Και αφού πρόσθεσε πως «υπάρχει σταθερή βούληση της Ελλάδας για την πραγματοποίηση αυτής της επίσκεψης», σημείωσε ότι σκοπός της είναι «να προχωρήσουμε ένα ακόμη βήμα στις διμερείς μας σχέσεις, χωρίς αυτό να επηρεάζει κατ’ ελάχιστο την αντίληψη που έχει η Ελλάδα όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».

Παράλληλα, ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι από την πληροφόρηση την οποία έχει, η εκτίμηση πως υπάρχει δυσφορία της Λευκωσίας για την επικείμενη επίσκεψη Γκιουλ στη χώρα μας «είναι εσφαλμένη».

Στην Κύπρο σήμερα το απόγευμα, η κ. Μπακογιάννη πρόκειται στις συναντήσεις της να συζητήσει το σύνολο των τελευταίων εξελίξεων όσον αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος, όπως αυτές δρομολογήθηκαν καταρχήν με τις εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εν όψει της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών στις 11 Δεκεμβρίου, αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Την ίδια στιγμή στη γείτονα, επιχειρήθηκαν να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι, σχετικά με τις ευρωσυστάσεις: «Συνεχίζουμε την ευρωπαϊκή μας πορεία», είπαν ο πρωθυπουργός κ. Ερντογάν, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Ταν και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής με την E. E. ομάδας κ. Μπαμπατζάν. Στην Αγκυρα καταγράφεται η εκτίμηση ότι το πακέτο των κυρώσεων, τις επόμενες ημέρες θα αλλάξει προς όφελος της Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να δηλώνει πως δεν πρόκειται να προβεί σε καμιά κίνηση συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις της έναντι της E.E. και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή