Σαρωτικές αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ

Σαρωτικές αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια κίνηση «υψηλού ρίσκου», αλλά και δηλωτική της βούλησής του να αναλάβει τις ευθύνες του και να ανακόψει την εσωστρεφή και καθοδική πορεία του ΠΑΣΟΚ τους δύο τελευταίους μήνες, προέβη αιφνιδιαστικά ο κ. Γ. Παπανδρέου, «απαιτώντας» κατά τη χθεσινή ολιγόλεπτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την παραίτηση της γραμματέως κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και των μελών του οργάνου.

Σήμερα το πρωί, ως εκ τούτου, το Εθνικό Συμβούλιο, αντί να καταστεί πεδίο μάχης με αντικείμενο το άρθρο 16, συνέρχεται προκειμένου να εκλέξει νέο γραμματέα, τον έως τώρα υπεύθυνο Επικοινωνίας κ. Ν. Αθανασάκη, και παράλληλα νέο Πολιτικό Συμβούλιο. Η ψηφοφορία εκ των πραγμάτων αποτελεί κρίσιμο τεστ για τον ίδιο τον κ. Γ. Παπανδρέου, αλλά και για τα πρωτοκλασάτα στελέχη, καθώς πραγματοποιείται σε μια περίοδο έντονης αναταραχής στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Η πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου θα κριθεί κατά κύριο λόγο από τα λευκά και τα άκυρα στην ψηφοφορία για την εκλογή νέου γραμματέα, καθώς προεξοφλείται ότι δεν θα υπάρξει άλλη υποψηφιότητα. Ομως, επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του κ. Παπανδρέου για το νέο Πολιτικό Συμβούλιο θα είναι «συνθετική» και θα περιλαμβάνει όλα τα κορυφαία στελέχη, από τους κ. Ευ. Βενιζέλο και τον κ. Θ. Πάγκαλο έως την κ. Βάσω Παπανδρέου και την κ. Αννα Διαμαντοπούλου, οι ψήφοι που θα λάβουν θα έχει βαρύνουσα σημασία για το υφιστάμενο στάτους κβο στο εσωκομματικό χρηματιστήριο.

Παράλληλα, όμως, με τη χθεσινή του πρωτοβουλία, επί της ουσίας, ο κ. Παπανδρέου μεταβάλλει άρδην και την οργανωτική δομή του κόμματος, αναγνωρίζοντας εμμέσως τις αδυναμίες του. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δημιουργεί επί της ουσίας τέσσερις «κύκλους» δράσης με τους επικεφαλής των οποίων (Ν. Αθανασάκης, Αννα Διαμαντοπούλου, Δ. Ρέππας και Π. Ευθυμίου) να λειτουργούν ως νέα ηγετική ομάδα, αλλά και ως «πρωινός καφές». Οι κύκλοι αυτοί είναι:

– Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο, με επικεφαλής τον κ. Δ. Ρέππα. Αντικαθιστά το υφιστάμενο Συντονιστικό της Βουλής, θα αποτελείται από 12 μέλη, ορισμένα εκ των οποίων θα προέρχονται από το Πολιτικό Συμβούλιο και τα υπόλοιπα από το απερχόμενο Συντονιστικό. Το όργανο θα λειτουργεί ως «σκιώδης κυβέρνηση» με αποκλειστικές αρμοδιότητες των μελών του ανά υπουργείο, καταργώντας τον δυισμό και την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων που υπήρχε έως τώρα μεταξύ μελών του Πολιτικού Συμβουλίου και Συντονιστών.

– Ατυπο Οργανωτικό σχήμα απαρτιζόμενο από μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, που δεν θα μετέχουν στο Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο, με επικεφαλής τον κ. Ν. Αθανασάκη, ο οποίος θα έχει την ευθύνη προετοιμασίας του ΠΑΣΟΚ για τις προσεχείς εθνικές εκλογές.

– Επιτροπή Προγράμματος με επικεφαλής την κ. Αννα Διαμαντοπούλου και μέλη, πρόσωπα από το Πολιτικό Συμβούλιο, αλλά και εκτός. Η Επιτροπή θα λειτουργήσει «οριζόντια», δηλαδή θα διαμορφώνεται το πρόγραμμα κατά «περιοχές» ή κατά θέμα και όχι κατά υπουργείο.

– Τομέας Επικοινωνίας, επικεφαλής του οποίου τίθεται ο κ. Π. Ευθυμίου, με άλλο πρόσωπο να αναλαμβάνει τη θέση του εκπροσώπου Τύπου.

Τέλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος παραμένει ο κ. Χ. Καστανίδης με αναπληρωτές να ορίζονται οι κ. Γ. Φλωρίδης -για οικονομικά- και Μ. Παπαϊωάννου -για κοινωνικά- θέματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή