Ο Παπανδρέου πέταξε το γάντι

Ο Παπανδρέου πέταξε το γάντι

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένος να μην αποδεχθεί νέα φαινόμενα εσωστρέφειας στην πορεία του ΠΑΣΟΚ προς τις προσεχείς εθνικές εκλογές εμφανίσθηκε ο κ. Γ. Παπανδρέου μέσω της χθεσινής ομιλίας του προς το Εθνικό Συμβούλιο. Πάντως, η πρόταση που κατέθεσε για το νέο Πολιτικό Συμβούλιο υπήρξε «ενωτική», καθώς περιελάμβανε όλα τα κορυφαία στελέχη, του κ. Ευ. Βενιζέλου μη εξαιρουμένου, ενώ στην ομιλία του τόνισε κατ’ επανάληψη ότι στην πορεία προς τις προσεχείς εκλογές «δεν περισσεύει κανείς». Επίσης, επέμεινε, επικαλούμενος ομιλία του ιδρυτή του κόμματος, Ανδρ. Παπανδρέου κατά τη συνταγματική αναθεώρηση του 1975, στην ανάγκη τροποποίησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, ενώ «φωτογραφίζοντας» τον κ. Βενιζέλο υπογράμμισε πως «είναι ανοικτός στον διάλογο αλλά όχι στους τακτικισμούς». Τέλος, επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, καθώς έκανε λόγο για «σκληρή δεξιά την οποία θυμούνται οι παλαιοί και μαθαίνουν οι νεότεροι».

Ο κ. Γ. Παπανδρέου εμφανίσθηκε χθες να «πετάει το γάντι» στους εσωκομματικούς του αντιπάλους, διαμηνύοντας πως εφεξής θα αντιδρά άμεσα και σκληρά σε κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης των επιλογών του και στην εκδήλωση προσωπικών στρατηγικών. «Στον αγώνα δεν περισσεύει κανείς. Προσωπικά εγγυώμαι τον ανοικτό διάλογο, αλλά δεν θα ανεχθώ την αντίληψη που κατακερματίζει το ΠΑΣΟΚ και δημιουργεί φέουδα και οικόπεδα για προσωπικές αντιλήψεις και στρατηγικές», ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξίσου αποφασιστικός εμφανίσθηκε και αναφορικά με την υπερψήφιση του άρθρου 16, την οποία συνόδευσε όμως με ένα σημαντικό «άνοιγμα» προς τους διαφωνούντες. Συγκεκριμένα ανέφερε πως στο προγραμματικό συνέδριο του Μαρτίου θα συζητηθεί το περιεχόμενο του Εκτελεστικού Νόμου, που θα αφορά την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Παράλληλα, ο κ. Γ. Παπανδρέου επέμεινε στην άποψη ότι οι πρόσφατες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές σηματοδοτούν το πρώτο βήμα για την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, τονίζοντας πως δεν θα πρέπει η αποτίμηση του αποτελέσματος να οδηγήσει σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Οπως ανέφερε «στις δημοτικές εκλογές αποδείξαμε ότι η Ν. Δ. δεν ηγεμονεύει. Είναι μεγάλη κατάκτηση, αλλά και πρόκληση. Πρέπει όλοι μαζί να κινηθούμε δυναμικά προς τα εμπρός και να δώσουμε τη μάχη για την ανατροπή. Δεν είναι η ώρα για απολογισμό». Τέλος, ο κ. Παπανδρέου, που γνωστοποίησε ότι η σύνθεση του νέου Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου θα ανακοινωθεί αύριο το βράδυ, άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, για την οικονομία και τα εθνικά θέματα, δίδοντας πρόγευση της στάσης την οποία θα τηρήσει κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού. Ανέφερε πως «το ΠΑΣΟΚ δεν θα κυβερνήσει με κράνη και γκλομπ» έκανε λόγο για τρία χρόνια φορολογικών επιβαρύνσεων, ακρίβειας και υπερδανεισμού των νοικοκυριών.

Η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Χωρίς «αιχμές» ήταν η ομιλία της απερχόμενης γραμματέως κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, που προτάθηκε από τον κ. Γ. Παπανδρέου για το νέο Πολιτικό Συμβούλιο και θα έχει την ευθύνη προετοιμασίας του προγραμματικού συμβουλίου. Πάντως, η κ. Ξενογιαννακοπούλου παρατήρησε πως «έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας προκειμένου η οργάνωση να γίνει και πάλι ελκυστική για τους πολίτες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή