Οριστικά δεν έρχεται ο Γκιουλ στην Αθήνα

Οριστικά δεν έρχεται ο Γκιουλ στην Αθήνα

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητική ήταν, τελικώς, η απάντηση του κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ στη νεώτερη πρόσκληση της υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη να επισκεφθεί την Ελλάδα στις αρχικώς συμφωνηθείσες ημερομηνίες, 7 και 8 Δεκεμβρίου.

Η τουρκική πλευρά απάντησε ότι δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ. Κουμουτσάκος, και πρόσθεσε ότι διά της διπλωματικής οδού αναζητείται συμφωνία για κάποιο μεταγενέστερο χρόνο.

Αυτό το τουρκικό «όχι», σε συνδυασμό με το γεγονός ότι χρειάστηκε ένα 24ωρο αναμονής για την ελληνική πλευρά, προκειμένου να λάβει την οποιαδήποτε απάντηση της Αγκυρας (η σχετική πρόσκληση επαναδιατυπώθηκε το πρωί της Πέμπτης), ερμηνεύονται ως επιβεβαίωση των εκτιμήσεων ότι η στάση της χώρας μας αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, έχει ενοχλήσει την τουρκική κυβέρνηση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν επικαλέστηκε συγκεκριμένο λόγο για την απόρριψη της πρόσκλησης, περιοριζόμενο απλώς στο να επικαλεστεί «ανειλημμένες υποχρεώσεις».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος είπε χθες: «Ημασταν πρόθυμοι να δεχθούμε τον κ. Γκιουλ στην αρχική ημερομηνία που είχε ορισθεί, αλλά οι υποχρεώσεις που είχε, δεν του επέτρεπαν να βρίσκεται εκείνες τις ημέρες στην Αθήνα».

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης, η κ. Μπακογιάννη, επικαλούμενη το απαραίτητο της συμμετοχής της σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του OHE για το Μεσανατολικό, ζήτησε από τον κ. Γκιουλ την αναβολή της επισκέψεώς του. Το πρωί της επομένης, ωστόσο, αμέσως μόλις η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας πληροφορήθηκε ότι η εν λόγω συνεδρίαση θα γινόταν τελικώς μία εβδομάδα αργότερα, επανέφερε την πρόσκληση στον Τούρκο ομόλογό της.

Φαίνεται ότι ο κ. Γκιουλ είχε καταφέρει να κλείσει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα την πρόσκαιρα ανοικτή για το διήμερο 7 και 8/12 ατζέντα του με άλλα ραντεβού, τα οποία κρίθηκαν από την τουρκική διπλωματία «μεγαλύτερης σημασίας» και μη επιδεχόμενα ακύρωσης ή αναβολής.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στον τουρκικό Τύπο δημοσιεύθηκε χθες σχόλιο αποδιδόμενο σε πηγές του τουρκικού υπουργείου, το οποίο καταδεικνύει στο μέτρο που του αναλογεί και τη διάθεση της γείτονος έναντι της Ελλάδας: «Μελετάμε ακόμα (ενν. την πρόσκληση) και δεν έχουμε λάβει ακόμη την απόφασή μας», διαβάζουμε σε άρθρο της εφημερίδας «Turkish Daily News», υπό τον τίτλο «H Αθήνα άλλαξε γνώμη σχετικά με την επίσκεψη Γκιουλ και επαναδιατυπώνει την πρόσκληση».

Ως γνωστόν, στην Αθήνα είχαν διατυπωθεί επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα της επίσκεψης αυτής, στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Κληθείς να σχολιάσει τη σχετική επιχειρηματολογία, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Βαληνάκης σημειώνει ότι «κάθε στιγμή είναι η σωστή στιγμή για τον διάλογο και την ειρηνική συνεργασία. Εμείς», προσθέτει, «επιδιώκουμε να δούμε μια σταθερή, δημοκρατική και ευρωπαϊκή Τουρκία, η οποία θα αποτελεί καλό γείτονα και ειλικρινή συνεργάτη. Και ελπίζουμε ότι η βούληση αυτή θα είναι κοινή».

Σαρκοζί κατά Τουρκίας

«Η θέση της Τουρκίας δεν είναι στην Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε χθες ο εκ των υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα στη χώρα του, υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί, προκαλώντας ένα ακόμη σοκ στην Αγκυρα.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο «France 2», ο κ. Σαρκοζί εμφανίστηκε εξαιρετικά αυστηρός απέναντι στην Τουρκία, με αφορμή την άρνησή της να εκπληρώσει τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, χαρακτηρίζοντας παράλληλα απαράδεκτη τη συμπεριφορά της Αγκυρας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Ζητώ τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Ολων των διαπραγματεύσεων. H θέση της Τουρκίας δεν είναι στην E. E.», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρκοζί, και επαναδιατύπωσε τη γνωστή γαλλική πρόταση για σύναψη «ειδικής σχέσης» E. E. – Τουρκίας αντί της πλήρους ένταξης στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας της θέσης του Παρισιού για την ανάγκη να αναγνωρίσει η Τουρκία τη γενοκτονία των Αρμενίων, οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται ήδη στο κατώτερο δυνατό επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή