Αθήνα: «Οχι» σε ακραίες επιλογές

Αθήνα: «Οχι» σε ακραίες επιλογές

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν επιδιώκουμε να εκτροχιάσουμε την Τουρκία, υπογραμμίζει με συνέντευξή του στην «K» ο αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης, σημειώνοντας ότι στόχος της Ελλάδας είναι να κρατήσει τη γείτονα «σε τροχιά εξευρωπαϊσμού». Στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία των μαραθώνιων διαβουλεύσεων και των λεπτών χειρισμών, η Λευκωσία θεωρώντας ότι η πρόσφατη εισήγηση της Κομισιόν για το πάγωμα οκτώ κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν είναι ικανοποιητική, επαναφέρει τη λογική των «μικρών βέτο», ώστε να μην ανοίξει ούτε ένα από τα εναπομείναντα κεφάλαια. Από τους άμεσους στόχους της είναι να προσδιοριστεί σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση από την Αγκυρα του Πρωτοκόλλου.

Από την άλλη, η Αθήνα, η οποία δεν απορρίπτει την παράμετρο των χρονοδιαγραμμάτων, μελετά πολύ προσεκτικά το περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της Ενωσης, τις ισορροπίες οι οποίες αναπτύσσονται αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και συνυπολογίζει τις αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς, της οποίας η δυσφορία έναντι της Ελλάδος αρχίζει να γίνεται ορατή. Οπως, μάλιστα, προκύπτει από σειρά επισημάνσεων διπλωματικών κύκλων, οι ακραίες επιλογές δεν συμπεριλαμβάνονται στα εναλλακτικά σενάρια τα οποία εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση.

Ο Πάπας

Η ικανοποίηση σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο Βατικανό, αλλά και στην τουρκική ισλαμική κυβέρνηση ήταν το αποτέλεσμα της επίσκεψης του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄ στην Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή