Δεν επιδιώκουμε να εκτροχιάσουμε την Τουρκία

Δεν επιδιώκουμε να εκτροχιάσουμε την Τουρκία

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιθυμούμε να κρατήσουμε την Τουρκία σε τροχιά εξευρωπαϊσμού, όπως επίσης και να βελτιώσουμε τους μηχανισμούς αξιολόγησης της γείτονος. Δεν επιδιώκουμε να εκτροχιάσουμε την Τουρκία, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην «K» ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης.

Αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, έχει σαφέστατη εικόνα για τα όσα λέγονται πίσω από τις κλειστές πόρτες και στους διαδρόμους της ευρωπαϊκής οικογένειας αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Αγκυρας. Και σήμερα, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βρυξελλών – Αγκυρας – Λευκωσίας, ανοίγει ορισμένα από τα πλέον ενδιαφέροντα χαρτιά της ελληνικής διπλωματίας.

«Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι, με τις κατάλληλες επιλογές και χειρισμούς, σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της E.E., βρίσκεται μεταξύ των οδηγών και έχει αυξημένες διαπραγματευτικές δυνατότητες. Αυτό είναι ένα πολλαπλά αξιοποιήσιμο συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με το παρελθόν, και σε αυτό πρέπει να σταθούμε. Από εκεί και πέρα», τονίζει ο κ. Βαληνάκης, «έχουμε επίμονα και σταθερά εκφράσει τη βούλησή μας για την επίλυση του Κυπριακού. Είμαστε στο πλευρό των Κυπρίων αδελφών μας και η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη στήριξή μας και την πλήρη συνεργασία μας στις προσπάθειές της. Πάντως, δεν έχει ανάγκη την κηδεμονία μας».

– Κατά πόσο απέχουμε από το να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι από το πακέτο προτάσεων της Επιτροπής για τις κυρώσεις στην Τουρκία;

– H πρόταση αυτή είναι για μας βάση για συζήτηση και πιστεύουμε ότι μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω οι μηχανισμοί αξιολόγησης της Τουρκίας. Διαβουλευόμαστε, σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, με τους άλλους εταίρους μας, προκειμένου το τελικό μήνυμα προς την Τουρκία να είναι διπλό: Οτι δεν υπάρχει Ευρώπη a la carte, αλλά και πως είναι ζωντανό το κίνητρο για να παραμείνει η Τουρκία σε ευρωπαϊκή τροχιά – που θυμίζω ότι είναι βασική στρατηγική μας επιλογή.

– Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος και αν η Κύπρος, όπως έχει ακουστεί, ασκήσει βέτο, τότε η Ελλάδα θα συνυπογράψει;

– Δεν επιδιώκουμε να εκτροχιάσουμε την Τουρκία, αλλά να την κρατήσουμε στην τροχιά του εξευρωπαϊσμού. Αυτός είναι ο κοινός μας στόχος. Από κει και πέρα, βέβαια, μέχρι σήμερα, είναι η ίδια η Τουρκία που βάζει βέτο στον εαυτό της.

Διαδικασίες παράλληλες

– Δεδομένης της τουρκικής αδιαλλαξίας ως προς την ευρωπαϊκή της πορεία, υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας στα αμιγώς διμερή θέματα;

– Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Με την Τουρκία είμαστε γείτονες. Κι όπως όλοι οι γείτονες συζητάμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Πάρτε για παράδειγμα την οικονομική και την τουριστική συνεργασία.

Εμείς με κάθε ευκαιρία επαφής με τους γείτονές μας εκφράζουμε την αποφασιστικότητά μας να διευρύνουμε την εμβέλεια της διμερούς μας συνεργασίας. Επιβεβαιώνουμε την πολιτική μας πρόθεση να εργαστούμε για την περαιτέρω ανάπτυξη σχέσεων αμοιβαίου οφέλους. Σχέσεις που πρέπει να βασίζονται στον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ευρωπαϊκών αξιών. Και ελπίζουμε ότι αυτή η βούληση είναι κοινή.

Παρά τις όποιες δυσκολίες εμφανίζονται αυτή την περίοδο, είμαι πεπεισμένος ότι η μεταρρυθμιστική δύναμη της Ευρώπης παραμένει ισχυρή. Η συμμόρφωση της Τουρκίας οδηγεί στη μεταμόρφωσή της. Το ευρωπαϊκό «κουκούλι», που μεταμορφώνει χώρες και κοινωνίες εδώ και δεκαετίες, παραμένει γόνιμο.

Η πορεία λοιπόν των διμερών σχέσεων και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας είναι διαδικασίες παράλληλες που συγκλίνουν μακροπρόθεσμα κι εργαζόμαστε εντατικά ώστε το αποτέλεσμα της σύγκλισης αυτής να είναι το επιθυμητό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή