Πρωινός καφές ή ηγεμόνας;

5' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από μια περίοδο έντονου προβληματισμού, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατέληξε στο σχήμα με το οποίο θα πάει στις επόμενες εκλογές. Χωρίς να αδειάσει την κλειστή ομάδα των προσωπικών του συνεργατών, ο κ. Παπανδρέου έβαλε στο παιχνίδι μερικούς ακόμη βασικούς παίκτες: την Αννα Διαμαντοπούλου, τον Δημήτρη Ρέππα, τον Πέτρο Ευθυμίου. Η ιδέα της δημιουργίας μιας αποσαφηνισμένης ηγετικής ομάδας, με την οποία θα κάθεται σχεδόν κάθε μέρα γύρω από το ίδιο τραπέζι, κυοφορείται εδώ και καιρό στο στενό περιβάλλον του κ.Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου σκοπεύει να επικεντρώσει τον πολιτικό του λόγο σε νέες προτάσεις για όλα τα μεγάλα θέματα της κοινωνίας. Ηδη, πέραν της παιδείας, έχουν εκπονηθεί προτάσεις για σημαντικούς τομείς, όπως η υγεία κ.ά. «Ξέραμε πάντοτε» ανέφερε στενός του σύμβουλος «πως λίγους μήνες πριν από τις εκλογές θα έπρεπε να αρχίσουμε να μιλάμε με προτάσεις και να αφήσουμε πίσω την προσπάθεια συσπείρωσης των παραδοσιακών οπαδών». Ηδη ο κ. Παπανδρέου έδωσε το στίγμα του με τις προτάσεις για την παιδεία που αποτελούσαν, σύμφωνα με το περιβάλλον του, μια προσπάθεια να «φύγει μπροστά». Στενοί του συνεργάτες επέμεναν πως «από εδώ και πέρα θα ακούτε συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα είναι μεταρρυθμιστικές».

Οι άνθρωποι του προέδρου

Οι Νίκος Αθανασάκης και Παύλος Γερουλάνος πιστεύεται ότι θα συνεχίσουν να είναι οι δύο πιο κοντινοί άνθρωποι του προέδρου, μαζί με την Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία έχει την ευθύνη συγκέντρωσης ιδεών για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Το φιάσκο της ανάλυσης των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών τούς έφερε σε σύγκρουση με τον κομματικό μηχανισμό αλλά τους άφησε αλώβητους.

Υπάρχουν βεβαίως κάποιοι οι οποίοι πιστεύουν ότι ο κ. Παπανδρέου άλλαξε απλώς την «υπερεργολαβία» στην οποία ανέθεσε το κόμμα. Θεωρούν δηλαδή πως έως τώρα το κόμμα είχε ανατεθεί ατύπως στον Χρήστο Παπουτσή, μέσω της απελθούσης γ. γ. του κόμματος κ. Ξενογιαννακοπούλου και άλλων μεσαίων στελεχών. Κατά την εκτίμησή τους η διαχείριση του κόμματος θα αντεθεί τώρα στον Κώστα Λαλιώτη, με δεδομένο τον ενισχυμένο ρόλο δύο στενών του συνεργατών, του κ. Ευθυμίου και του κ. Αθανασάκη.

«Γεγονός είναι πως υπάρχει η αίσθηση ότι μόνο ο εκλογικός και επικοινωνιακός μηχανισμός Λαλιώτη μπορεί να κερδίσει εκλογές» ανέφερε συνεργάτης του κ. Παπανδρέου και συμπλήρωνε «άλλωστε μην ξεχνάτε πως στο τέλος της προεκλογικής περιόδου του 2004, η διαχείριση ανατέθηκε ατύπως στον κ. Λαλιώτη».

Δύο σκόπελοι

Ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να ξεπεράσει ορισμένους σκοπέλους από τώρα ώς τις εκλογές. Ο πρώτος λέγεται Βενιζέλος, καθώς ο πληθωρικός πολιτικός δεν κρύβει την προθεσή του να αναδειχθεί σε πρωταρχικό πόλο αμφισβήτησης του κ. Παπανδρέου. Στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείουν «ακόμη και τη διαγραφή Βενιζέλου» εφόσον ξεπεράσει κάποια όρια, αλλά ταυτόχρονα γνωρίζουν πως «παίζουν με τη φωτιά». Ο κ. Βενιζέλος εμφανίζεται σε αδυναμία πάντως να εκμεταλλευθεί τον θόρυβο γύρω από την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, παρά τις αρχικές του εκτιμήσεις πως «έχει πείσει πάνω από 80 βουλευτές να το καταψηφίσουν».

Ο δεύτερος σκόπελος είναι το πώς θα συγκεράσει τις απόψεις Αθανασάκη-Ευθυμίου (και ενδεχομένως Λαλιώτη) με τις προγραμματικές απόψεις των Διαμαντοπούλου, Ρέππα κ.λπ. «Κατά την προεκλογική περίοδο του 2004 είχαμε την ατυχή εικόνα μιας Διαμαντοπούλου να καίγεται στηρίζοντας δημόσια τη λαλιωτική καταγγελλία για τα φυλλάδια της Ν.Δ.» ανέφερε συνεργάτης του κ. Παπανδρέου και πρόσθετε «και από την άλλη είχαμε συνεχώς το πρόβλημα πως γύρω από το τραπέζι της Μαυρομιχάλη κάθονταν άνθρωποι με εντελώς διαφορετικές απόψεις, τις οποίες κανείς δεν μπορούσε να συγκεράσει».

Ο κ. Παπανδρέου δείχνει πάντως να καταλαβαίνει ότι κάτι πρέπει να αλλάξει για να πάει αξιοπρεπώς στις εκλογές και να διασφαλίσει όσο μπορεί τα νώτα του σε περίπτωση ήττας. Το ερώτημα που αναμένει απάντηση είναι κατά πόσον θα πειθαρχήσει στο σύστημα που φαίνεται ότι καθιερώνει, αν δηλαδή θα συμμετέχει όντως κάθε πρωί σε ένα πρωινό καφέ με κορυφαία στελέχη και αν επίσης θα συνομιλεί με κορυφαίους παράγοντες του κόμματος πριν διατυπώσει οιαδήποτε κρίσιμη πρωτοβουλία. Αν το κάνει αυτό θα καταστήσει την κορυφή του κόμματός του, πλην Βενιζέλου, συνυπεύθυνη για το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης, αν συνεχίσει παρά το νέο μοντέλο να λειτουργεί «ηγεμονικά» θα έχει ατομική ευθύνη.

Πορεία αισιοδοξίας

Στην προοπτικές του ΠΑΣΟΚ, μετά τις αιφνιδιαστικές αλλαγές που προώθησε ο κ. Γ. Παπανδρέου, αναφέρονται με δηλώσεις τους στην «Κ» κορυφαία στελέχη του κόμματος, εκφράζοντας αισιοδοξία για την πορεία του.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Ο Γιώργος να σπρώξει το κόμμα μπροστά

Δεν είναι μόνο οι αλλαγές προσώπων. Εχουμε μια νέα μεγάλη ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε το εσωκομματικό τοπίο, να δημιουργηθούν νέες συμμαχίες στο εσωτερικό του κόμματος. Αυτό που απομένει είναι να αποφασίσει ο Γιώργος Παπανδρέου να σπρώξει το κόμμα μπροστά.

Αννα Διαμαντοπούλου

Η νίκη είναι συλλογικό στοίχημα

Το ΠΑΣΟΚ εισέρχεται σε διάταξη μάχης για τις εκλογές, με στόχο να ανατρέψει το πολιτικό κλίμα και να δώσει το στίγμα για νικηφόρα πορεία προς τις επόμενες εκλογές. Στο τέλος της τετραετίας ή νωρίτερα, εάν η κυβέρνηση νιώσει την αγωνία για την πορεία της πολιτικής της. Πολιτική είναι οι άνθρωποι, οι ιδέες και η οργάνωση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενος στο κορυφαίο όργανο του Κινήματος κατευθύνει την εσωτερική αναδιάρθρωση, με νέα διάταξη στο αντιπολιτευτικό μέτωπο στη Βουλή, με παράλληλη προώθηση του προγραμματικού μας λόγου, δίνοντας σαφέστατο μήνυμα για συλλογικότητα και μαχητικότητα από όλους. Εχοντας απέναντι μια κυβέρνηση καθολικής αναξιοπιστίας και ακραίας αναποτελεσματικότητας, η νίκη στις εκλογές είναι ατομικό και συλλογικό στοίχημα, που το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει.

Δημήτρης Ρέππας

Το ΠΑΣΟΚ παραμένει δύναμη ανανέωσης

Η πρωτοβουλία του προέδρου οριοθετεί μια νέα αρχή. Η αφετηρία αυτή οδηγεί στον επιδιωκόμενο εκλογικό και πολιτικό στόχο. Αξιοποιούμε την αντιπολιτευτική πείρα που αποκομίσαμε από το 2004, αλλά και την εμπειρία και γνώση που απέκτησε ο ελληνικός λαός από τη νεοδημοκρατική διακυβέρνηση. Ολοκληρώνουμε την προετοιμασία μας για μια νικηφόρα εκλογική αναμέτρηση. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει δύναμη ανανέωσης και δημοκρατικών αλλαγών. Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε τη δυναμική που γεννάει αυτή η πρωτοβουλία. Βεβαίως, στην πολιτική δεν αρκούν οι προθέσεις και ο σχεδιασμός. Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε έχει περιεχόμενο και αντίκρισμα τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες και τη χώρα.

Πέτρος Ευθυμίου

Στροφή στα πρόσωπα της δικής του γενιάς

Ο εκλογικός χρόνος είναι στα χέρια της Ν.Δ. Ο Γιώργος Παπανδρέου δημιούργησε τις προϋποθέσεις για νίκη στις εκλογές. Δεν επανέφερε δοκιμασμένες συνταγές, αλλά έκανε στροφή στα πρόσωπα της δικής του γενιάς. Με τις αλλαγές δημιούργησε την κατάλληλη δυναμική.

Βάσω Παπανδρέου

Να πάμε με νέα δυναμική στις εκλογές

Είναι περισσότερα τα έμπειρα στελέχη που συμμετέχουν στο νέο Πολιτικό Συμβούλιο. Η δυναμική της αλλαγής θα εξαρτηθεί από την κατανομή των αρμοδιοτήτων, ωστόσο οι αλλαγές έγιναν την κατάλληλη στιγμή, έτσι ώστε να πάμε με νέα δυναμική στις εκλογές.

Χρήστος Παπουτσής

Να επιταχύνουμε τον βηματισμό μας

Και τελείως ελεύθερη να ήταν η ψηφοφορία για τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, πάλι στα ίδια πρόσωπα θα καταλήγαμε, γιατί απλούστατα αυτά εκφράζουν τη βούληση του σώματος. Πρέπει στο εξής να επιταχύνουμε τον βηματισμό μας εν όψει των εκλογών προκειμένου να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του λαού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή