Τρικυμία στο λιμάνι, ναυτία στο Μαξίμου

Τρικυμία στο λιμάνι, ναυτία στο Μαξίμου

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ι κανοποίηση, φόβο περαιτέρω «χαλάρωσης» του συστήματος εξουσίας, αλλά και αναζωπύρωση των σεναρίων περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες προκαλούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που καταδεικνύουν διεύρυνση της εκλογικής επιρροής της Ν.Δ. και σταθερή αδυναμία του ΠΑΣΟΚ και της ηγεσίας του να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

Οπως, όμως, εύστοχα παρατηρεί κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος με μακρά εμπειρία, οι αισιόδοξες για τη Ν.Δ. προβλέψεις για τις αδυναμίες του αντιπάλου αποτελούν τη μία όψη του κυβερνητικού νομίσματος. Στην άλλη πλευρά, αποτυπώνονται με ευκρίνεια μια σειρά από δυσλειτουργίες, αδυναμίες και καθυστερήσεις, οι οποίες αλλοιώνουν την κυβερνητική εικόνα και αποδυναμώνουν το πολιτικό μήνυμα της κυβέρνησης Καραμανλή.

Η πρόσφατη υπόθεση ιδιωτικοποίησης των εμπορευματικών σταθμών στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης είναι χαρακτηριστική και προστίθεται στην ίδια ακριβώς λίστα με εκείνη της μεταρρύθμισης για την Παιδεία, η οποία προαναγγέλθηκε μετ’ επαίνων και στη συνέχεια «πάγωσε» μέχρι νεωτέρας.

Αντιδράσεις συνδικαλιστών

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μαν. Κεφαλογιάννης προανήγγειλε την πρόθεσή του να προχωρήσει στις εν λόγω ιδιωτικοποιήσεις και στη συνέχεια -όπως υποστηρίζουν συνάδελφοί του- ανέκρουσε πρύμναν, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις συνδικαλιστών, αλλά και κυβερνητικών στελεχών, με πρώτον τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη. Το κλίμα που μεταδίδεται για τον κ. Κεφαλογιάννη είναι μάλλον βαρύ, με δεδομένο ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Ναυτιλίας βρίσκεται στην αιχμή της επικαιρότητας με τρόπο όχι θετικό για την κυβέρνηση. Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη καταλογίζουν στον υπουργό βιασύνη και προχειρότητα στον όλο χειρισμό, η οποία, όπως λένε, θα μπορούσε να φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση, αν σκεφτεί κανείς ότι τα προβλήματα που ήδη σημειώνονται στην αγορά από τις κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά είναι μεγάλα και τυχόν διεύρυνσή τους εν όψει της εορταστικής περιόδου θα δημιουργούσε ακόμη πιο εκρηκτική κατάσταση.

Το Μέγαρο Μαξίμου, από την πλευρά του, διαψεύδει κατηγορηματικά ότι τις προηγούμενες ημέρες τέθηκε θέμα αποπομπής του υπουργού. Ορισμένοι συνεργάτες του πρωθυπουργού, μάλιστα, αφήνουν να εννοηθεί πως ο κ. Κ. Καραμανλής τοποθετείται κατ’ αρχήν θετικά στην πρόταση για ιδιωτικοποίηση τμημάτων των δύο λιμανιών.

Αλλες πηγές υπογραμμίζουν ότι το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και ότι θα πρέπει να υπάρξει σε βάθος εξέτασή του πριν η κυβέρνηση προχωρήσει σε ανάληψη πρωτοβουλίας, υπονοώντας ότι η εικόνα που έχει δοθεί στον κ. Καραμανλή για το θέμα δεν είναι ολοκληρωμένη. Οι ίδιοι κύκλοι αφήνουν να εννοηθεί ότι η πρωτοβουλία για την ιδιωτικοποίηση θα εξεταστεί σε ευθετότερο χρόνο.

Οπως στην εκπαίδευση

Ολα τα παραπάνω, ωστόσο, δεν απαντούν με σαφήνεια στο βασικό ερώτημα: Επέλεξε μόνος ο κ. Κεφαλογιάννης την προώθηση της συγκεκριμένης, πολύ σημαντικής πρωτοβουλίας; Προηγήθηκε ή όχι της δημοσιοποίησής της κάποια διαβούλευση σε επίπεδο κορυφής; Κι αν ναι, ελήφθη και ποια απόφαση για την τύχη της πρωτοβουλίας;

Διότι, όπως παρατηρούν πολλοί στη Νέα Δημοκρατία, ή προηγήθηκε διαβούλευση, οπότε οι ευθύνες για τον όλο χειρισμό δεν βαραίνουν μόνον τις πλάτες του κ. Κεφαλογιάννη, ή ο υπουργός λειτούργησε αυτοβούλως, οπότε θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες που αναλογούν σε μια τέτοια πολιτική συμπεριφορά. Ο,τι από τα δύο κι αν συμβαίνει, η κυβέρνηση εμφανίζεται για μία ακόμη φορά να προωθεί μια αλλαγή και στη συνέχεια να ανακρούει πρύμναν, όπως συνέβη και πρόσφατα με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Η αίσθηση αυτή ενδυναμώνεται από τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες – τα οποία, παρά τις συνεχείς διαψεύσεις, εξακολουθούν να αποτελούν τη «βάση» για την ερμηνεία πολλών επιλογών και χειρισμών. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις μεταξύ υπουργών, βουλευτών και κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, αναπαράγεται διαρκώς η εντύπωση πως οι κυβερνητικές «μηχανές» δουλεύουν πλέον στο «ρελαντί» ενόψει εκλογών, όποτε κι αν αυτές γίνουν.

Η διαπίστωση αυτή συνδέεται άμεσα και με τα όσα συμβαίνουν στο αντίπαλο στρατόπεδο και κυρίως με την καταγεγραμμένη, πλέον, σε όλες τις δημοσκοπήσεις, αδυναμία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ να βελτιώσει τις επιδόσεις του ιδίου και του κόμματός του. «Η έλλειψη κινδύνου εξ αριστερών μάς δημιουργεί φαινόμενα χαλάρωσης», συνομολογούν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη και διατυπώνουν περίπου ευθέως τον φόβο περαιτέρω χαλάρωσης καθ’ οδόν προς τις εκλογές.

Αστοχες επιλογές

Ο φόβος αυτός αφορά όχι τόσο τις εκλογικές επιδόσεις της Ν.Δ. στην επόμενη εθνική αναμέτρηση, αλλά κυρίως το εύρος των κυβερνητικών πρωτοβουλιών που θα υλοποιηθούν. «Ηδη έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο σε ορισμένα πεδία. Αν αφήσουμε κρίσιμες αποφάσεις για την επόμενη τετραετία, τότε είναι αμφίβολο αν θα υλοποιηθούν», προσθέτουν οι παραπάνω κύκλοι, υπενθυμίζοντας ότι κομβικές εξαγγελίες όπως η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η επανίδρυση του κράτους, οι αλλαγές στη δομή και λειτουργία των ΔΕΚΟ, παραμένουν στα χαρτιά.

Διαφορετική είναι η εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου, στελέχη του οποίου θεωρούν ότι ο βασικός στόχος, εκείνος της δημοσιονομικής εξυγίανσης, επιτυγχάνεται και ότι, παρά τις όποιες διαχειριστικές ή άλλες αδυναμίες, η συνολική απόδοση της κυβέρνησης κρίνεται ικανοποιητική. Επιμένουν, δε, να διαψεύδουν τα περί «παγώματος» των μεταρρυθμίσεων.

Παραδέχονται, ωστόσο, ότι ορισμένες τουλάχιστον επιλογές, είτε σε επίπεδο προσώπων είτε σε επίπεδο χειρισμών, δεν υπήρξαν και οι πλέον επιτυχημένες. Σε επίπεδο προσώπων, το τελευταίο σχόλιο εκτιμάται ότι «φωτογραφίζει» τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Β. Πολύδωρα, στον οποίον πολλοί καταλογίζουν πολλά, και κυρίως επαναφορά παλαιότερων νοοτροπιών στον ευαίσθητο χώρο ευθύνης του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή