«Σκληρό ροκ» με άρωμα εκσυγχρονισμού, το νέο ΠΑΣΟΚ

«Σκληρό ροκ» με άρωμα εκσυγχρονισμού, το νέο ΠΑΣΟΚ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οξεία αντιπολίτευση έναντι της Ν. Δ. που θα παραπέμπει στο «σκληρό ροκ» του κ. Κ. Λαλιώτη και το έντονο μεταρρυθμιστικό άρωμα στις προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ, συμπυκνώνουν τις βασικές πολιτικές επιλογές του κ. Γ. Παπανδρέου μέχρι τις προσεχείς εθνικές εκλογές.

Οι προθέσεις του κ. Παπανδρέου αποτυπώθηκαν και στις οργανωτικές αλλαγές που ολοκληρώθηκαν προχθές με την ανακοίνωση του νέου Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει δώσει εντολή στον νέο υπεύθυνο Τύπου κ. Π. Ευθυμίου για «στοχευμένη, αλλά και σκληρή» κριτική σε όλο το φάσμα των κυβερνητικών δραστηριοτήτων, ενώ ανάλογες κατευθύνσεις αναμένεται να λάβουν και τα μέλη του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου κατά τη σημερινή πρώτη του συνεδρίαση. Ενδεικτικό του προσανατολισμού του κ. Γ. Παπανδρέου είναι και το γεγονός ότι ο κ. Ευθυμίου στην «παρθενική» του εμφάνιση ως εκπρόσωπος Τύπου επιτέθηκε με ιδιαίτερη οξύτητα στην κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στα λιμάνια, αλλά και για τη διαφημιστική καμπάνια του υπουργείου Οικονομίας. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να «τονώσει» το μεταρρυθμιστικό του προφίλ, αξιοποιώντας το υπό διαμόρφωση, από την κ. Αννα Διαμαντοπούλου, πρόγραμμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και συγκεκριμένα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου που έχουν έντονο «εκσυγχρονιστικό» στίγμα. Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Παπανδρέου επέλεξε για τον τομέα Εξωτερικών τον κ. Θ. Πάγκαλο, για τον τομέα της Παιδείας τον κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, για τον τομέα της Υγείας και Πρόνοιας τον κ. Χ. Πρωτόπαπα. Οπως δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης επανακάμπτει μέσω της συμμετοχής του στην Επιτροπή Προγράμματος. Οι αλλαγές στις οποίες προέβη ο κ. Παπανδρέου θα κριθούν σε δύο επίπεδα: πρώτον για το εάν συμβάλλουν στην ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ, οπότε οι δημοσκοπήσεις του Δεκεμβρίου θα είναι εκ των πραγμάτων κρίσιμες για τη Χαρ. Τρικούπη. Και δεύτερον, κατά πόσο απαντούν στα προβλήματα εσωστρέφειας του τελευταίου διαστήματος. Πάντως, ο κ. Ευ. Βενιζέλος απέστελε χθες μήνυμα ότι δεν επιθυμεί τη συνέχιση της αντιπαράθεσης με τον κ. Γ. Παπανδρέου.

«Εθνική κοινωνική συμφωνία»

Εθνική Κοινωνική Συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους προανήγγειλε ότι θα επιδιώξει ο κ. Γ. Παπανδρέου σε περίπτωση που το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές. Μιλώντας χθες στο ετήσιο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου με θέμα την οικονομία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε γνωστό ότι θα ζητήσει από την επιχειρηματική κοινότητα «περισσότερη και πιο ουσιαστική κοινωνική ευθύνη και περισσότερες επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό» με στόχο να εμπεδωθεί στον εργασιακό χώρο η δικαιοσύνη και να υπάρξει ώθηση στην ανάπτυξη.

«Η χώρα μας έχει ανάγκη από ένα πραγματικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο το οποίο να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και να οδηγεί σε μια δίκαιη κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «εμείς θα δεσμευτούμε έναντι των επιχειρηματιών και θα τους εγγυηθούμε ότι το κράτος θα είναι δίπλα στις προσπάθειές τους, αλλά όχι ρουσφετολογικά και πελατειακά, όπως η Ν.Δ.» την οποία κατήγγειλε για «αδιαφάνεια, ατολμία, απραξία» και «πολιτική διαχείρισης της εξουσίας».

Εκτενώς αναφέρθηκε ο κ. Παπανδρέου και στα σχέδιά του σε ό,τι αφορά τη φορολογική πολιτική. «Είμαστε υπέρ του να φορολογούνται όσο γίνεται λιγότερο τα αδιανέμητα κέρδη και θα είμαστε ανοιχτοί και σε περαιτέρω μείωση των συγκεκριμένων συντελεστών για να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις», είπε και τάχθηκε κατά της πολιτικής της Ν.Δ., που τη χαρακτήρισε «προκλητική μεταβίβαση πλούτου χωρίς αναπτυξιακό αποτέλεσμα».

Τέλος κατήγγειλε «τη λογική εκποίησης των δημόσιων επιχειρήσεων με εισπρακτική λογική, όπως κάνει η κυβέρνηση» υπογραμμίζοντας ότι «για το ΠΑΣΟΚ οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι αυτοσκοπός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή