Αποκλίνουσες οι προσεγγίσεις Αθήνας-Ρώμης

Αποκλίνουσες οι προσεγγίσεις Αθήνας-Ρώμης

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαφορετικότητα των αντιλήψεων, στο εσωτερικό της E.E., αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της άρνησης της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στην ενταξιακή της διαδικασία, ανέδειξε χθες στην Αθήνα, η συνάντηση που είχαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας K. Καραμανλής και της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι.

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε με σαφήνεια ότι «δυστυχώς η Τουρκία δεν έχει αποδείξει έμπρακτα τη βούλησή της να ενστερνιστεί τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και να κάνει τα βήματα εκείνα που είναι απαραίτητα για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή της πορεία». Για να προσθέσει πως η χώρα μας βρίσκεται σε «συνεχή διαβούλευση τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και με τους εταίρους μας στην Ε.Ε., προκειμένου να διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εν όψει της μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της». O πρωθυπουργός της Ιταλίας, η οποία είναι εκ των κρατών-μελών της Ενωσης που επιθυμούν μη αυστηρή αντιμετώπιση της Αγκυρας, κάνοντας χρήση σαφώς ηπιότερων τόνων, αναφέρθηκε στις υπό διαμόρφωση κυρώσεις, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Προτεραιότητα θα πρέπει να είναι κάτι το ισόρροπο για μας». Και σε μια προσπάθεια περαιτέρω αποφόρτισης του όλου θέματος, χαρακτήρισε το ζήτημα του προσδιορισμού του αριθμού των κεφαλαίων που πρέπει να «παγώσουν», ως «τεχνικής φύσεως θέμα» για να συμπληρώσει: «Δεν θα κάνω μάχη, για ένα ή περισσότερα κεφάλαια».

Η απόσταση που χαρακτηρίζει τις θέσεις των δύο χωρών όσον αφορά ειδικά το ευρωτουρκικό ζήτημα, εμμέσως υπογραμμίστηκε και από τις συχνές επισημάνσεις κυρίως του κ. Πρόντι ότι στα «διμερή δεν υπάρχουν αντιθέσεις», και πως «στα ευρωπαϊκά οι θέσεις είναι παρόμοιες».

Ο κ. Πρόντι, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, συζήτησε με τον πρωθυπουργό θέματα διμερούς συνεργασίας, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια με επίκεντρο το Κόσοβο, καθώς και τη συνεργασία στο χώρο της Μεσογείου.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η Λευκωσία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, ώστε να επέλθουν αλλαγές στις συστάσεις της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή