Κοινό μέτωπο από Γαλλία, Γερμανία

Κοινό μέτωπο από Γαλλία, Γερμανία

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση προς την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Σιράκ να μην ασκήσουν πιέσεις για τον καθορισμό δεκαοκτάμηνης προθεσμίας για τη συμμόρφωση της Τουρκίας, αλλά να αναζητήσουν «ισορροπημένη λύση», απηύθυνε χθες ο Ολι Ρεν. Κατά τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο, έτσι θα καταστούν σαφείς οι επιπτώσεις της άρνησης μιας υποψήφιας χώρας να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της, ταυτόχρονα όμως θα διατηρηθεί εν ζωή η ενταξιακή διαδικασία με την Τουρκία. Η παρέμβαση του Φινλανδού επιτρόπου με δηλώσεις του στο πρακτορείο Ρόιτερς και με κυρίως επιχείρημα τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας για την Ευρώπη ήταν η απάντηση προς την καγκελάριο Μέρκελ, η οποία αρχικά πρότεινε αναβολή 12 έως 18 μηνών των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Ρίγα την περασμένη εβδομάδα, επανήλθε δε στην ιδέα της αυτή, έχοντας εξασφαλίσει, σύμφωνα με τους «Financial Times» την υποστήριξη του Γάλλου προέδρου Σιράκ.

Η πρόταση Μέρκελ για δεκαοκτάμηνη προθεσμία συμμόρφωσης προς την Τουρκία, καθ’ υπέρβασιν της πρότασης της Κομισιόν για εξαίρεση των οκτώ από τα 35 κεφάλαια υπό διαπραγμάτευση, επιβεβαιώθηκε χθες από τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης Τόμας Στεγκ. θα συζητηθεί στο περιθώριο της σημερινής συνόδου του «Τριγώνου της Βαϊμάρης» -Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία- στο Μέτλαχ της Σάρης, όπου θα συμμετάσχει και ο Πολωνός πρόεδρος Κατσίνσκι. Θα τεθεί επί τάπητος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ενωσης την ερχόμενη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, και εάν δεν γίνει ομόφωνα δεκτή, θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Γέγκερ.

Πρωτοσέλιδο

«Η Τουρκία αντιμέτωπη με νέο μέτωπο στη μάχη για την Ε. Ε.» είναι ο χθεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος των «Financial Times», που υπενθυμίζουν τα λόγια της κ. Μέρκελ στη Ρίγα. «Η θέση της Κομισιόν χρειάζεται ενίσχυση. Επιθυμητή είναι μια ρήτρα επεναξέτασης, ώστε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποτιμήσει την ευρωπαϊκή πρόοδο της Τουρκίας υπό το πρίσμα της συμμόρφωσής της στην ελεύθερη πρόσβαση της Κύπρου στα τουρκικά λιμάνια, μετά την πάροδο ίσως 18 μηνών», είπε η κ. Μέρκελ, σύμφωνα με τους F. T. Η εφημερίδα επικαλείται ανώνυμη πηγή στο γραφείο του κ. Σιράκ, που βεβαιώνει ότι Γαλλία και Γερμανία πορεύονται στον ίδιο δρόμο σε ό, τι αφορά την Τουρκία.

«Μια ακόμη σύνοδος με θέμα την Τουρκία, τι εφιάλτης», έλεγαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενώ ο Ολι Ρεν σημείωνε ότι οι καταληκτικές ημερομηνίες δεν απέφεραν καρπούς στο παρελθόν, επικαλούμενος την καταψήφιση του σχεδίου Ανάν στην Κύπρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή