ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΝΤΟΜΑ

ΚΛΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΕ ΑΠΟΛΟΓΙΑ

Στον εφέτη ανακριτή ο κ. Πέτρος Μαντούβαλος

Ενώπιον εφέτη ανακριτή προκειμένου να απολογηθεί για αδικήματα που άπτονται της υπόθεσης του παραδικαστικού κυκλώματος θα βρεθεί για δεύτερη φορά ο κ. Πέτρος Μαντούβαλος. Ο ανεξάρτητος βουλευτής βρίσκεται και πάλι σε θέση απολογούμενου για κακουργηματικές κατηγορίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακριτές έχουν ήδη στείλει κλήση και ο κ. Μαντούβαλος αναμένεται να απολογηθεί πιθανώς και εντός της εβδομάδος, για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, απάτης, εκβίασης και παράβασης του νόμου περί μεσαζόντων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχουν σταλεί κλήσεις προς απολογία σε άλλα 20 άτομα για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι εμπλέκονται στο σκέλος της υπόθεσης που αφορά την καταζητούμενη πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία. Εξ αυτών, αρκετοί «συνδέονται» για πρώτη φορά με την υπόθεση, ενώ άλλοι εκ των κατηγορουμένων οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος, έχουν ήδη απολογηθεί και έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΜΜΕ

Συνάντηση για την τηλεζούγκλα

Τις «ανησυχητικές διαστάσεις που παίρνει το φαινόμενο του διασυρμού προσώπων και θεσμών με εργαλείο την τηλεόραση» συζήτησε χθες ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ κ. N. Κωνσταντόπουλος με το Προεδρείο της Ενωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας. «Είναι ένα νοσηρό φαινόμενο που βλάπτει και την υγιή λειτουργία της αγοράς, βλάπτει και τη δημοκρατία και την κοινωνία», δήλωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος και υπογράμμισε: «Είναι ευθύνη όλων, κοινωνικών οργανώσεων, επαγγελματικών ενώσεων, πολιτικών θεσμών, ανεξάρτητων αρχών μιας θεσμισμένης δημοκρατικής πολιτείας να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα που θέλουν να αναγορεύουν σε υπερεξουσία κάποιους μηχανισμούς που δρουν ανεξέλεγκτα και εξαπολύουν οργανωμένες συκοφαντίες εναντίον προσώπων και θεσμών». Για το ίδιο θέμα θα συναντηθεί σήμερα με την γ.γ. του KKE κ. Αλέκα Παπαρήγα, ενώ αύριο θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Ο ΡΩΣΟΣ ΥΠ.ΕΞ. ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Συζητήσεις για εξοπλισμούς

Στην Αθήνα βρίσκεται από σήμερα ο αντιπρόεδρος και υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Ιβανόφ. Θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, αλλά και τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Χριστόδουλο, ενώ θα έχει συναντήσεις με τους υπουργούς Αμυνας κ. Β. Μεϊμαράκη και Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Αύριο, θα επισκεφθεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και θεωρείται βέβαιο ότι θα θίξει το ζήτημα της συμμετοχής της χώρας του στους ελληνικούς εξοπλισμούς.

ΕΠΕΔΟΘΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΑΠΟ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ

Νέος Κώδικας Δήμων – Κοινοτήτων

Την έκδοση του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, όπου παρατίθενται, εκτός της νομοθεσίας, η νομολογία και γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, παρουσίασε χθες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια των επιμορφωτικών συναντήσεων αιρετών που διοργάνωσε η ΕΕΤΑΑ και η ΚΕΔΚΕ. Ο υπουργός έδωσε στους δημάρχους και ένα πρακτικό εγχειρίδιο με τη Νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου για σειρά θεμάτων που έχουν ανακύψει στη διάρκεια των έλεγχο δαπανών των ΟΤΑ. «Θωρούμε», είπε ο υπουργός, «ότι η έκδοση αυτή θα επιτρέψει στους αιρετούς, κυρίως στους νεοεκλεγμένους, να αποκτήσουν μια πιο πρακτική εικόνα και να προστατευθούν από σφάλματα και παραδρομές».

ΕΧΑΣΕ ΛΟΓΩ ΠΟΣΟΣΤΩΣΗΣ

Ατυχος ο κ. Ροβ. Σπυρόπουλος

Απαραίτητη επανόρθωση για την εκλογική επίδοση του κ. Ροβ. Σπυρόπουλου κατά τη διαδικασία ανάδειξης του νέου Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ: ένα τυπογραφικό λάθος και η πίεση του χρόνου μείωσαν σε 21 τους 81 σταυρούς που έλαβε ο Αρκάς πολιτικός ο οποίος έχασε την τελευταία εκλόγιμη θέση εξαιτίας της υπέρ των γυναικών ποσόστωσης του 40%, που λειτούργησε, τελικά, υπέρ της κ. Μαρίας Δαμανάκη.

ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΓΙΑ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ

Αποφυλάκιση Μιχαλόπουλου

Για λόγους υγείας και συγκεκριμένα για να μεταβεί στο Λονδίνο και να υποβληθεί σε εγχείριση καρδιάς αποφυλακίζεται ο εκδότης της Ελεύθερης Ωρας Γρ. Μιχαλόπουλος. Το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής που του είχε επιβληθεί για την υπόθεση των εκβιασμών, επιβάλλοντάς του εγγύηση 60.000 ευρώ.

ΚΟΣΜΙΣΕ ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΣΩΜΑ

Απεβίωσε ο πρέσβης Μιχ. Δούντας

Μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας μας στο ΟΗΕ, πρέσβης στη Μόσχα αλλά και στην Κύπρο, στα δύσκολα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, ο χαρακτηρισθείς και εκ των σημαντικότερων Ελλήνων διπλωματών πρέσβης ε.τ. Μιχάλης Δούντας απεβίωσε το Σάββατο σε ηλικία 74 ετών. Σε ένα από τα άρθρα του στην «K» (15/12/2004), σημείωνε για ένα ζήτημα που βρίσκεται και σήμερα στην επικαιρότητα με ιδιαίτερα έντονο τρόπο: «Επειδή οι κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας έχουν δηλώσει κατ’ αρχήν πρόθεση στήριξης της τουρκικής ενταξιακής πορείας, η μη άσκηση veto, τουλάχιστον, να εξαρτηθεί από τον βαθμό ικανοποίησης εκ μέρους της Τουρκίας κάποιων βασικών όρων: την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ανάκληση του casus belli ως προς την Ελλάδα. Τούτο, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι Κύπρος και Ελλάς εγκαταλείπουν τις άλλες αξιώσεις τους. Αντιθέτως, θα τις διεκδικούν εφ’ εξής από ισχυρότερη θέση. Εάν η Τουρκία παραμείνει ανυποχώρητη και στα ελάχιστα, τότε είναι ασύνετη η μη άσκηση veto από Αθήνα και Λευκωσία. Θα καταρρακωθεί διεθνώς το κύρος τους. Και, ιδίως, θα αποθρασυνθεί περαιτέρω η Τουρκία».