Υπέρ 18μηνου χρονοδιαγράμματος η Μπακογιάννη

Υπέρ 18μηνου χρονοδιαγράμματος η Μπακογιάννη

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη επιβολής στην Τουρκία 18μηνου χρονοδιαγράμματος εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της έναντι της Κύπρου, χωρίς να γίνεται καμία διασύνδεση των υποχρεώσεων αυτών με μια ενδεχόμενη επανεκκίνηση των προσπαθειών συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, τόνισε χθες από τις Βρυξέλλες, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, εν όψει των αποφάσεων που πρόκειται να λάβει σχετικά την ερχομένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Απαντώντας σε έκκληση του Επιτρόπου Διεύρυνσης, Ολι Ρεν, να αποφευχθεί κάθε χρονοδιάγραμμα σε ό, τι αφορά την υποχρέωση της Τουρκίας να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στο κυπριακό εμπόριο, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε απλώς ότι «δεν συμπίπτουν οι απόψεις μας με εκείνες του κ. Ρεν». Το χρονοδιάγραμμα διευκολύνει την κατάσταση, καθώς διαφορετικά «ουδείς θα γνωρίζει πότε πρέπει να υλοποιηθούν οι υποχρεώσεις του», σημείωσε. Για δε την πάγια το τελευταίο διάστημα έκκληση Ρεν για ταχεία επανεκκίνηση των συνομιλιών επίλυσης του κυπριακού υπό τον ΟΗΕ, η κ. Μπακογιάννη επεσήμανε ότι ουδείς διαφωνεί με την ανάγκη επίλυσης, όμως αυτό δεν θα πρέπει να συγχέεται με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Ε. Ε. καθώς κάθε τέτοια διασύνδεση «δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις και θέτει λανθασμένες προϋποθέσεις» Εκείνο που διευκρίνισε η κ. Μπακογιάννη είναι ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί το χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης της Αγκυρας να διέπεται από κάποιον αυτοματισμό ως προς την ποινή που θα επιβληθεί στην Τουρκία εάν επιμείνει στην αρνητική στάση της, αλλά σε κάθε περίπτωση να οδηγεί σε μια σοβαρή και σε βάθος αξιολόγηση των ευρωτουρκικών σχέσεων και προοπτικών. Αυτό άλλωστε ήταν και το πνεύμα της συζήτησης που είχε η υπουργός με την κυπριακή ηγεσία στη Λευκωσία, την περασμένη Παρασκευή.

Ομως, όπως η ίδια η υπουργός σημείωσε, οι «25» της Ενωσης παραμένουν βαθιά διχασμένοι στο θέμα αυτό, καθώς «οι απόψεις του απέχουν πολύ η μία από την άλλη». Στις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε για την υπουργική σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), η κ. Μπακογιάννη, σημειώνεται ότι είχε σειρά συναντήσεων με τον Βρετανό υπουργό Ευρωπαϊκών υποθέσεων Τζεφ Χουν και τους ομολόγους της, της προεδρεύουσας Φινλανδίας, Ερκι Τουομιόγια, της Ισπανίας και του Λουξεμβούργου. Τις ελληνικές θέσεις στο ζήτημα αυτό επανέλαβε δε και στον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή