Αιφνίδια στροφή Μέρκελ, Σιράκ υπέρ Τουρκίας

Αιφνίδια στροφή Μέρκελ, Σιράκ υπέρ Τουρκίας

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την «ισορροπημένη» λύση, όπως ζήτησε προχθές ο Ολι Ρέν, αντί του τελεσιγράφου προς την Τουρκία φαίνεται ότι προτίμησαν η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Σιράκ, μετά τις συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου του «Τριγώνου της Βαϊμάρης», στο οποίο τρίτος συνομιλητής ήταν ο Πολωνός πρόεδρος Κατσίνσκι. «Στόχος μας είναι η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, αλλά δεν επιθυμούμε να επιδώσουμε κανενός είδους τελεσίγραφο», δήλωσε η κ. Μέρκελ μετά το πέρας των συζητήσεων στο Μέτλαχ της Σάρης, κοντά στα γαλλογερμανικά σύνορα. Αντί της «ρήτρας επενεξέτασης» της τουρκικής υποψηφιότητας και του καθορισμού συγκεκριμένης -δεκαοχτάμηνης- προθεσμίας, στο πέρας της οποίας η Τουρκία θα πρέπει να έχει επιτρέψει στην Κύπρο την πρόσβαση σε λιμάνια και αεροδρόμια, η Γερμανίδα καγκελάριος παρέπεμψε τη λύση μεταξύ φθινοπώρου του 2007 και άνοιξης του 2009. Δηλαδή, μεταξύ των τουρκικών εκλογών και των ευρωεκλογών, και μετά τη γερμανική προεδρία (Ιανουάριος – Ιούνιος 2007).

Στο διάστημα αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να έχει συντάξει έκθεση αξιολόγησης της προόδου της Τουρκίας στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Αγκυρας, το οποίο οι Τούρκοι έχουν υπογράψει, αλλά δεν έχουν επικυρώσει μέσω της Εθνοσυνέλευσης. «Δεν ορίζουμε συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά εντός του χρονικού αυτού διαστήματος θα διαπιστώσουμε εάν η Αγκυρα έχει εφαρμόσει τα συμπεφωνημένα», είπε η κ. Μέρκελ, που πλαισίωσε την πρόταση για έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν με τη φράση «Θα κινητοποιηθούμε για το σκοπό αυτό. «Οι θέσεις της καγκελαρίου είναι ταυτόσημες με τις θέσεις της Γαλλίας, και οι θέσεις της πολωνικής πλευράς δεν απέχουν και πολύ», δήλωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος Σιράκ, ενώ ο πρόεδρος Κατσίνσκι δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι παραμένει «υποστηρικτής» της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Ως «υπαναχώρηση» εκ μέρους της καγκελαρίου Μέρκελ και του προέδρου Σιράκ εξέλαβε το Ρόιτερς τη «μετατόπιση» αυτή από την αρχική πρόταση της κ. Μέρκελ κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Ρίγα, την περασμένη εβδομάδα. Η πρόταση αυτή, ως μετεδόθη προχθές από τους «Financial Times» και επιβεβαιώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στο Βερολίνο, αφορούσε τον καθορισμό 18μηνης προθεσμίας προς την Τουρκία. Ταυτόχρονα, έγινε λόγος περί γαλλογερμανικού μετώπου, με σκοπό την άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία, ώστε αυτή να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Εκκληση υπέρ «ισορροπημένης λύσης» απηύθυνε προχθές ο επίτροπος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, αμέσως μετά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετάχθη κατά των προθεσμιών προς την Τουρκία, «διότι όλα αυτά είναι ατελέσφορα», ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς χαρακτήρισε οποιαδήποτε ενέργεια αποκλεισμού της Τουρκίας «εσφαλμένο στρατηγικό υπολογισμό». Τέλος, χθες ανακοινώθηκε ότι στις 15 Δεκεμβρίου, θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για το μέλλον της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Ο αμερικανικός Τύπος στηρίζει Αγκυρα

Εξόρμηση υπέρ της Τουρκίας και της ευρωπαϊκής της προοπτικής παρατηρείται σε μερίδα του αμερικανικού Τύπου. Με αφορμή πρόσφατο συμπόσιο στις Βρυξέλλες με τίτλο «Ποιος έχασε την Τουρκία;», το αμερικανικό Newsweek εξηγεί ότι η Τουρκία πρέπει να ενταχθεί στη Δύση, διότι κατ’ ουσίαν απειλείται η δημοκρατία με τη μορφή όχι μόνο του στρατού, αλλά και των ανερχόμενων αντιευρωπαίων ακραίων εθνικιστών. Η επιρροή τους αυξάνεται όσο μειώνεται ο φιλοευρωπαϊσμός του τουρκικού λαού – λόγω ορισμένων Ευρωπαίων. Το ενδεχόμενο η Τουρκία, «μια δημοκρατική μουσουλμανική χώρα», να μη γίνει ποτέ πλήρες μέλος της Ενωσης χαρακτηρίζεται τραγωδία διαχρονικής σημασίας και πολιτισμικών διαστάσεων, ενώ αρνητικές λέγεται ότι θα είναι οι συνέπειες για την Ευρώπη, αλλά και για την Κύπρο, διότι κατά το Newsweek ήδη η τουρκική αντιπολίτευση κάνει λόγο για προσάρτηση -«απορρόφηση»- του βορείου τμήματος της νήσου στην Τουρκία. Το ΤΙΜΕ, κάπως ηπιότερο, επικαλείται και αυτό την επίφοβη άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων, αμφιβάλλει ως προς την αποτελεσματικότητα των πιέσεων της Ε.Ε. προς την Τουρκία και πιστεύει ότι το «Οριαν Εξπρές», έστω και αν αργήσει, κάποτε θα φτάσει στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή