Αποτίμηση μεταρρυθμίσεων από Καραμανλή

Αποτίμηση μεταρρυθμίσεων από Καραμανλή

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ικανοποίησή του για τα πρώτα ορατά αποτελέσματα της μεταρρυθμιστικής στρατηγικής της κυβέρνησης υπογράμμισε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι παρά τα σημαντικά βήματα προόδου, δεν έχουν επιτευχθεί πλήρως οι οικονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί. Κατά την ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για την «Ωρα της ελληνικής οικονομίας», ο κ. Καραμανλής απαρίθμησε τις σημαντικότερες εκ των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση, δίνοντας έμφαση στις αλλαγές στο σύστημα φορολόγησης και στην αναβάθμιση της λειτουργίας και του έργου της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Δεν αποσαφήνισε, πάντως, τον χρόνο υλοποίησης του συνολικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος, ούτε τις προθέσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

«Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που προωθήσαμε στα δυόμισι χρόνια που πέρασαν, δίνουν οριστικές λύσεις σε χρόνιες παθογένειες και εδραιώνουν ένα συγκροτημένο αναπτυξιακό πρότυπο, που οδηγεί στη δημιουργία οικονομίας ευκαιριών και τη διασφάλιση βιώσιμης, ανθρωποκεντρικής ανάπτυξης» υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής. Υπεραμύνθηκε δε, της μέχρι σήμερα ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, συνέπεια της οποίας είναι ο περιορισμός κάτω από το όριο του 3% του δημοσιονομικού ελλείμματος. Οπως είπε, ο προϋπολογισμός του 2007 εγγυάται, τόσο την περαιτέρω μείωσή του, όσο και τη συρρίκνωση του δημοσίου χρέους, ως ποσοστού του ΑΕΠ. «Και αυτό δεν σημαίνει μόνο την ανταπόκριση στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Σημαίνει το τέλος στις επικίνδυνες τάσεις του παρελθόντος, που επεφύλασσαν ανεξέλεγκτες συνέπειες» είπε.

Εξειδικεύοντας την τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός απαρίθμησε τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, προκρίνοντας:

– Την κορυφαία, όπως τη χαρακτήρισε, φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία μπαίνει τώρα στη δεύτερη φάση υλοποίησής της.

– Την αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου, ώστε οι επιδοτήσεις, για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να φτάνουν μέχρι και το 60% των νέων επενδύσεων.

– Τη συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων και ειδικότερα:

α. Την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τον ΟΤΕ, ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο ανταγωνισμός και να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών, με πλήρη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων.

β. Την προώθηση της περαιτέρω αποκρατικοποίησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας.

– Την εξέταση της δυνατότητας διάθεσης μετοχών που έχουν στην κατοχή τους το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών στην Τράπεζα Αττικής.

– Την πρόθεση της κυβέρνησης για πλήρη αποκρατικοποίηση του Καζίνο της Πάρνηθας.

Ειδική εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Καραμανλής στις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί στον ενεργειακό τομέα (σ.σ. προώθηση διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος – Ρωσίας – Βουλγαρίας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, προώθηση του ελληνοϊταλικού αγωγού φυσικού αερίου κ.ά.).

Σε ό,τι αφορά την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης να προωθήσει, το επόμενο διάστημα, την αναβάθμιση της λειτουργίας και του έργου που παράγει η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. «Ημασταν και είμαστε σε διαρκή διάλογο για να σπάσουμε, όλοι μαζί, τον φαύλο κύκλο της στασιμότητας και της συντήρησης», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή