Η Αθήνα σταθμίζει τα νέα δεδομένα

Η Αθήνα σταθμίζει τα νέα δεδομένα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον εξαιρετικά υψηλό βαθμό δυσκολίας των ενδοκοινοτικών διαβουλεύσεων αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, επισήμανε χθες η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Λίγες ώρες αργότερα, τα νέα από τη συνάντηση Μέρκελ – Σιράκ για το ζήτημα της Αγκυρας, επιβεβαίωναν πλήρως τις εκτιμήσεις της επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Και επανακαθόριζαν, με μάλλον φιλικότερο προς τη γείτονα τρόπο, το πλαίσιο εντός του οποίου οι 25 θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις τις προσεχείς ημέρες.

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι η κ. Μπακογιάννη επισήμανε απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις πως οι εξελίξεις στο μέτωπο των ευρωτουρκικών σχέσεων δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστες τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ως γνωστόν, η Αθήνα ουδέποτε έκρυψε τον προβληματισμό της για το ενδεχόμενο η τουρκική πλευρά να απαντήσει με την καλλιέργεια έντασης στο διμερές επίπεδο, έναντι οποιασδήποτε αρνητικής για εκείνη εξέλιξης κατά την πορεία της προς την Ευρώπη. «Τα ευρωτουρκικά επηρεάζουν βεβαίως και τις διμερείς σχέσεις. Το θέμα είναι, όμως, να κρατήσει η E.E. ενιαία στάση, να σταλεί σαφές μήνυμα προς την Τουρκία και, ταυτόχρονα, να διατηρηθεί ο ευρωπαϊκός μοχλός πίεσης προς αυτήν», δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «Δεν είναι εύκολο να υπάρξει συναίνεση στους κόλπους της E.E., αλλά θα το επιδιώξουμε». Νωρίτερα, στον διάλογο που είχε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες με τον κ. Παπούλια, η υπουργός Εξωτερικών σημείωνε: «Τώρα έρχεται η ώρα της πολύ μεγάλης διαβούλευσης και είμαστε σε πυρετώδεις επαφές μεταξύ μας όλοι».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ. Κουμουτσάκος σε συνέντευξή του το μεσημέρι έλεγε ότι η θέση της Ελλάδας είναι να τεθεί χρονοδιάγραμμα 18 μηνών για την επανεξέταση της στάσης της Τουρκίας. Για να συμπληρώσει όχι μόνο ότι «υπάρχουν ισχυρότατες αντιδράσεις» απέναντι σε τέτοιου χαρακτήρα προτάσεις, αλλά και πως υπέρ θέσεων όπως η ελληνική εμφανίζονται μεγάλες χώρες της E.E., όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Η αλλαγή της τελευταίας στιγμής στον πυρήνα της στάσης που εμφανίζονταν να έχουν Μέρκελ και Σιράκ, μάλλον προβλημάτισε την Αθήνα: Αφένος διότι το διαπραγματευτικό περιβάλλον για την προώθηση της ελληνικής πρότασης γίνεται εμφανώς δυσκολότερο, και αφετέρου γιατί είναι άγνωστο προς το παρόν το πώς θα αντιδράσει η Κύπρος. Πάντως, ελληνικές διπλωματικές πηγές χθες το βράδυ, επιχειρούσαν να δουν και κάποια θετικά σημεία στις εξελίξεις: «H πρόταση Μέρκελ» έλεγαν οι πηγές αυτές, «κινείται στη λογική της επανεξέτασης της Τουρκίας. Εμείς επιμένουμε στο 18μηνο και θα δούμε τι θα συμβεί στις Βρυξέλλες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή