Ικανοποίηση αλλά και απειλές Ερντογάν

Ικανοποίηση αλλά και απειλές Ερντογάν

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H απουσία τουρκικών σχολίων χθες επί του αποτελέσματος της συναντήσεως Μέρκελ – Σιράκ καταδεικνύει στο μέτρο που της αναλογεί την «ανακούφιση» της Αγκυρας από τη στάση των δύο ηγετών της E.E. που μέχρι τώρα οδηγούσαν το όχημα του τουρκοσκεπτικισμού στην Ευρώπη.

Είχε προηγηθεί, πάντως, εκ μέρους της Τουρκίας, ένας μαραθώνιος ηχηρών δηλώσεων και έντονων διπλωματικών επαφών, με κορυφαία -ίσως- εκείνη της τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανίδα καγκελάριο, λίγο πριν εκείνη συναντήσει τον Γάλλο πρόεδρο.

«Η Τουρκία είναι τόσο σημαντική για την E.E., όσο σημαντική είναι για την E.E. η Τουρκία», δήλωνε ο κ. Ερντογάν. Και αφού σημείωνε ότι μόνο η Ευρώπη θα χάσει αν λάβει απόφαση σε βάρος της χώρας του, αποκάλυψε ότι στην τηλεφωνική του επικοινωνία με την κ. Μέρκελ της ζήτησε να αποφύγουν η ίδια και η Ευρώπη ένα «ιστορικό λάθος».

Ως τέτοιο «λάθος» η τουρκική πλευρά θεωρεί αν όχι τη διατήρηση της εισήγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (κυρώσεις για τη μη συμμόρφωση της Αγκυρας στις υποχρεώσεις της έναντι της E.E.), τουλάχιστον την αλλαγή τους επί το αυστηρότερον, με την προσθήκη χρονοδιαγραμμάτων. O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Αμνπτουλάχ Γκιουλ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι αν επιβληθεί στη χώρα του καταληκτική ημερομηνία θα υπάρξουν πολύ αρνητικές συνέπειες στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων: «Ενώ οι προτάσεις της Επιτροπής είναι ήδη απαράδεκτες, πιο αυστηροί όροι θα οδηγήσουν την υπόθεση αυτή σε αδιέξοδο», σημείωσε ο κ. Γκιουλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή