Κόκκινο πανί ο προϋπολογισμός

Κόκκινο πανί ο προϋπολογισμός

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πέντε βασικούς άξονες θα επικεντρώσει το ΠΑΣΟΚ την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση κατά την επερχόμενη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, ενώ ήδη ο κ. Γ. Παπανδρέου κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου, επισήμανε στα κορυφαία στελέχη πως το καθένα εξ’ αυτών έχει «προσωπική ευθύνη» για τον τομέα που ανέλαβε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κωδικοποιημένα, η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό προβλέπει: Πρώτον, να καταδειχθεί ότι η απογραφή συνιστούσε συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης και όχι καταναγκασμό εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεύτερον, να αποδομηθεί η κυβερνητική θέση ότι οι σχετικά υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης οφείλονται στην ασκούμενη οικονομική πολιτική. Τρίτον, να τεκμηριωθεί ο ισχυρισμός ότι την προηγούμενη τριετία υπήρξαν μεγάλες αυξήσεις στη φορολογία. Τέταρτον, να αναδειχθεί ο υπερδανεισμός των νοικοκυριών. Πέμπτον, να παρουσιαστεί η εναλλακτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία. Το βάρος της παρουσίασης της οικονομικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει ο ίδιος ο κ. Γ. Παπανδρέου, ενώ εκ του κανονισμού γενικός εισηγητής παραμένει ο νέος υπεύθυνος Τύπου κ. Π. Ευθυμίου, που χθες επετέθη εκ νέου στην κυβέρνηση για τις διαφημίσεις του υπουργείου Οικονομίας.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου συζητήθηκε η πορεία του Γ΄ και του Δ΄ ΚΠΣ. Νωρίτερα, ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε επισημάνει πως η ανακοίνωση του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου έγινε θετικά αποδεκτή από την κοινή γνώμη, αλλά εναπόκειται στα μέλη του οργάνου να μην διαψεύσουν τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η υπεύθυνη Οικονομίας κ. Βάσω Παπανδρέου εκτίμησε πως μόνο το 2006 θα υπάρξει απώλεια 1 δισ. ευρώ από το Γ΄ ΚΠΣ.

Από την πλευρά τους, οι κ. Ευαγγ. Βενιζέλος και Θ. Πάγκαλος επισήμαναν την ανάγκη να καταστεί απολύτως σαφές ποια έργα από το Γ΄ ΚΠΣ και το Δ΄ ΚΠΣ δεν πρόκειται τελικώς να πραγματοποιηθούν λόγω των ανεπιτυχών κυβερνητικών χειρισμών στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Δέκα θέσεις για τη νέα κοινωνική Ευρώπη

Στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Πόρτο, που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο θα παραστεί ο κ. Γ. Παπανδρέου.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου θα μεταβεί αυθημερόν, ενώ στις εργασίες του συνεδρίου θα μετάσχουν από το ΠΑΣΟΚ και οι κ. Αννα Διαμαντοπούλου, Βάσω Παπανδρέου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Χρ. Παπουτσής, Στ. Λαμπρινίδης και Πωλίνα Λάμψα. Μάλιστα, η κ. Αννα Διαμαντοπούλου είχε ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση εισήγησης με θέμα «Η νέα Κοινωνική Ευρώπη: Δέκα αρχές για το κοινό μας μέλλον», την οποία θα παρουσιάσουν οι κ. Ρασμούνσεν και Ντελόρ. Στο κείμενο επισημαίνεται ότι «στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία δεν μπορεί να υπάρξει εγγύηση για μια δουλειά για πάντα. Μπορεί, όμως, να υπάρξει εγγυημένη απασχόληση καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου». Οι δέκα αρχές που αναπτύσσονται στο κείμενο είναι: Δικαιώματα και υποχρεώσεις για όλους. Πλήρης απασχόληση. Επένδυση στον άνθρωπο. Οχι στον κοινωνικό αποκλεισμό. Παιδική φροντίδα. Ισα δικαιώματα για τα δύο φύλα. Διάλογος των κοινωνικών εταίρων. Ανοχή στη διαφορετικότητα. Αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Μια ενεργή Ευρώπη για όλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή