Ρητές δεσμεύσεις για ασφαλιστικό

Ρητές δεσμεύσεις για ασφαλιστικό

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον απόηχο των δηλώσεων του υπουργού Απασχόλησης, το Σαββατοκύριακο, για τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων ξεκίνησε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί των άρθρων του μίνι ασφαλιστικού.

Ο κ. Σάββας Τσιτουρίδης, δεχόμενος έντονη κριτική από το ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να διευκρινίσει για άλλη μία φορά ότι «στην κυβερνητική ατζέντα δεν περιλαμβάνονται ως θέματα συζήτησης η αλλαγή του ύψους των συντάξεων, του επιπέδου εισφορών και των ορίων ηλικίας» και πλέον, «του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης». Ο υπουργός Απασχόλησης έκανε λόγο για «παρερμηνείες, σκόπιμες ή από άγνοια» και επιχείρησε να πάρει αποστάσεις από τη θέση που εξέφρασε ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με την οποία απαιτούνται αντιδημοφιλείς αλλαγές στο ασφαλιστικό. Ο κ. Τσιτουρίδης ζήτησε «να μη χρεώνεται η κυβέρνηση θέσεις, προθέσεις και ιδέες που δεν είναι δικές της» ενώ, απαντώντας σε επισημάνσεις του κ. Απ. Κακλαμάνη για ανύπαρκτο σχέδιο της κυβέρνησης, αναγνώρισε ότι «αν ο πρωθυπουργός μου ζητούσε τώρα να κάνω μεταρρύθμιση, θα ήταν αδύνατο» επικαλούμενος γι’ αυτό την ανάγκη προηγούμενης εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας.

Στην αρχή της συνεδρίασης, ο υπουργός προχώρησε σε τρεις αλλαγές επιτρέποντας σε συνταξιούχους ηθοποιούς κρατικών θεάτρων να συμμετέχουν σε παραστάσεις, αναβάλλοντας την καταβολή του επιδόματος αδείας των εφημεριδοπωλών για το 2007 και καταργώντας τη διπλή εισφορά που κατέβαλλαν οι μηχανικοί που απασχολούνται στο εξωτερικό.

Η σημαντικότερη, ωστόσο, αλλαγή αφορά την προαναγγελία απόσυρσης της διάταξης με την οποία επανακαθορίζονταν τα κριτήρια για την υπαγωγή των επαγγελματιών της περιφέρειας στον ΟΓΑ ή στο ΤΕΒΕ. Η αρχική διάταξη όριζε ότι επαγγελματίες σε περιοχές κάτω των 1.000 κατοίκων θα υπάγονταν στον ΟΓΑ και σε διαφορετική περίπτωση στο ΤΕΒΕ. Το υπουργείο προχώρησε σε μία αρχική διόρθωση, αυξάνοντας το όριο των 1.000 σε 1.200, εν συνεχεία δήλωσε ότι εξετάζονταν νέες, ξεχωριστές ρυθμίσεις για τα μικρά νησιά και, πλέον, εμφανίζεται έτοιμο να αποσύρει πλήρως τη ρύθμιση, υπό το βάρος των αντιδράσεων που μετέφεραν οι κυβερνητικοί βουλευτές από τις περιφέρειές τους. Τη σχετική πρόταση υπέβαλε στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης ο εισηγητής της Ν.Δ. κ. Νίκος Αγγελόπουλος.

Το νομοσχέδιο αποτελούσε για το ΠΑΣΟΚ προνομιακό πεδίο για την άσκηση αντιπολίτευσης και οι βουλευτές προανήγγελλαν την πρόκληση ονομαστικών ψηφοφοριών. Μέχρι αργά χθες το βράδυ, όμως, η κοινοβουλευτική ομάδα δεν είχε καταλήξει εάν θα ζητήσει ονομαστική για τη ρύθμιση οφειλών προς τις επιχειρήσεις. Ανεπίσημα, ως αιτία της δυστοκίας προβάλλονταν οι απουσίες βουλευτών λόγω του χθεσινού ποδοσφαιρικού αγώνα!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή