Οικονομική διπλωματία και στη Μέση Ανατολή

Οικονομική διπλωματία και στη Μέση Ανατολή

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διήμερη επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη στο Κουβέιτ (ολοκληρώθηκε χθες) αποτελεί ένα σημαντικό κρίκο στο πολιτικο-οικονομικό άνοιγμα της Ελλάδας προς τις αραβικές χώρες. Εχουν προηγηθεί οι επισκέψεις του K. Καραμανλή στην Αίγυπτο και του Κ. Παπούλια στη Λιβύη, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Μπαχρέιν και προσφάτως στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Ομάν. Ο χώρος της Μέσης Ανατολής είναι κατά σειράν ο τρίτος στόχος της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας μετά τα Βαλκάνια και τον Εύξεινο Πόντο. Στο Κουβέιτ, ο κ. Στυλιανίδης είχε συνομιλίες με τον υφυπουργό Οικονομίας προκειμένου να συμπληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο και να διευκολυνθεί η διμερής συνεργασία. Πιο συγκεκριμένα, εκκρεμεί η υπογραφή συμφωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και βρίσκεται σε διαπραγμάτευση συμφωνία για την προώθηση και προστασία των επενδύσεων.

Με το προεδρείο του κουβεϊτιανού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο Ελληνας υφυπουργός συζήτησε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και τα πλεονεκτήματα κοινών επιχειρήσεων, που να στοχεύουν στην ευρύτερη αγορά των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας. Παρουσίασε τις προνομιακές δυνατότητες που μπορούν να έχουν ελληνοαραβικές επιχειρήσεις, λόγω της ισχυρής ελληνικής οικονομικής παρουσίας και ιδιαιτέρως του δικτύου που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες στην ευρύτερη περιοχή.

Με τον υφυπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Κουβέιτ, ο κ. Στυλιανίδης συζήτησε τις δυνατότητες αύξησης των εμπορικών συναλλαγών. Οι ελληνικές εξαγωγές είναι κυρίως μεταλλικά είδη, μηχανήματα, μεταλλικά ορυκτά, ηλεκτρικές συσκευές, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά. Το 2003 ανήλθαν στα 13 εκατ., το 2004 στα 13,5 και το 2005 στα 15,7. Ο Ελληνας υφυπουργός απέσπασε από τον Κουβεϊτιανό ομόλογό του την υπόσχεση ότι θα προτιμηθούν ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες για τη μεταφορά του πρόσθετου πετρελαίου, που θα αντληθεί από τις νέες πετρελαιοπηγές στα βόρεια της χώρας. Επίσης, απέσπασε την υπόσχεση ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες να συμμετάσχουν επί ίσοις όροις στη διεκδίκηση εργολαβιών για το πρόγραμμα έργων υποδομής ύψους δύο δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή