Αλογοσκούφης: Η φοροδιαφυγή δεν είναι μαγκιά

Αλογοσκούφης: Η φοροδιαφυγή δεν είναι μαγκιά

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φοροδιαφυγή δεν είναι μαγκιά, αλλά πρόδηλη αντικοινωνική συμπεριφορά. Στη φράση αυτή συνόψισε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης την περαιτέρω προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου να γίνει κατανοητό από τους πολίτες ότι όποιος αποκρύπτει ή δεν πληρώνει φόρους, δεν κάνει τίποτε άλλο από το να διατηρεί την υψηλή φορολογία και την αδυναμία διαθέσεως κονδυλίων σε υπαρκτές κοινωνικές ανάγκες.

Μιλώντας επί της αρχής του φορολογικού νομοσχεδίου, που επεξεργάζεται η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι συνιστά υλοποίηση της κεντρικής δέσμευσης της κυβέρνησης για μείωση της φορολογίας μετά τα νομικά και στα φυσικά πρόσωπα. Χαρακτήρισε μεγάλη τομή τη θέση του κεντρικού φορολογικού συντελεστή, που επιφέρει μείωση φορολογίας σε όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους, ακόμη και αυτούς που έχουν εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ, όπου δεν μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής του 40%.

Πρόσθεσε ότι με τα νέα μέτρα επιπλέον 180.000 πολίτες δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο, ενώ απαντώντας στην αντιπολίτευση για τη θέσπιση του αφορολογήτου στα 12.000 ευρώ, υπογράμμισε ότι δεν θα επιτυγχανόταν με τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της, υιοθέτησε πλήρως την άποψη που εξέφρασε το πρωί κατά την ακρόαση των φορέων, ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ κ. Δ. Πολίτης ότι το αφορολόγητο όριο θα έπρεπε να ήταν στα 15.000 ευρώ για να γινόταν λόγος για ουσιαστική ελάφρυνση. Ο κ. Γ. Αρσένης τάχθηκε υπέρ της αύξησης των φορολογικών κλιμακίων, γιατί σήμερα αδικούνται τα μεσαία εισοδήματα και κάλεσε το υπουργείο να ξαναδεί το ζήτημα της φορολόγησης του χρηματιστηριακού κεφαλαίου. Οι κ. Κ. Γείτονας και Δ. Γεωργακόπουλος χαρακτήρισαν τη διαφημιστική καμπάνια, που έκανε η κυβέρνηση προπαγάνδα και παραπλανητική δαφήμιση, ενώ ο κ. Γ. Παπαντωνίου θεώρησε ως μη σημαντική τη θέση του νέου αφορολογήτου ορίου, αφού καλύπτει απλώς την αύξηση του ΑΕΠ στην προηγούμενη τριετία.

Ο κ. Αλογοσκούφης προχώρησε σε περαιτέρω διευκρινίσεις για το θέμα που έχει ανακύψει με την παραγραφή των φορολογικών αδικημάτων επιχειρήσεων και την επέκταση του χρόνου παραγραφής στα δέκα χρόνια. Αφήρεσε συγκεκριμένη διάταξη, που αφορούσε τα φυσικά πρόσωπα, ενώ μιλώντας προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, είπε ότι δεν αλλάζει το όριο παραγραφής στην πενταετία. Επειδή πάντως από τις διασταυρώσεις έχουν προκύψει στοιχεία φορολογικών παραβάσεων (π. χ. πλαστά τιμολόγια), που δεν είχαν ανακαλυφθεί από τον έλεγχο στην πενταετία, θα κληθούν οι παραβάτες για το στοιχείο και μόνον που αποκαλύφθηκε: -Δεν έχουν τίποτε να φοβούνται όσοι δεν έχουν εκδώσει πλαστά στοιχεία, τόνισε ενώ ο υφυπουργός κ. Α. Μπέζας κάλεσε την αντιπολίτευση να μην κάνει πολιτικό παιχνίδι με το θέμα αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή