Επιφυλάξεις και ανησυχία στη Λευκωσία

Επιφυλάξεις και ανησυχία στη Λευκωσία

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερή στη θέση να τεθεί χρονοδιάγραμμα επανεξέτασης της Τουρκίας, όσον αφορά την τήρηση των ενταξιακών της υποχρεώσεων εμφανίζεται η Αθήνα, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως θα πρέπει να διασφαλιστεί το ενιαίο της ευρωπαϊκής στάσης. Ταυτόχρονα, η Κύπρος εμφανίζεται επιφυλακτική έναντι της τελευταίας -και ηπιότερης προηγουμένων- θέσης την οποία εξέφρασαν Γερμανία και Γαλλία για επανεξέταση της τουρκικής προόδου κάποια στιγμή μέχρι το 2009. Σχεδιάζει δε τις επόμενες κινήσεις της μάλλον με ορίζοντα τη Σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου και όχι το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ερχόμενης Δευτέρας, όπου λέγεται ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για επίτευξη συμφωνημένης, από τους «25», λύσης.

Από την πλευρά της, πάντως, η Τουρκία επιδίδεται σε έναν μαραθώνιο επαφών με πυρετώδεις ρυθμούς, καταγράφοντας «φίλους» και επιχειρώντας να διευρύνει τις συμμαχίες της εντός της E. E., προκειμένου η όποια απόφαση να μην είναι αυστηρή απέναντί της.

«Στόχος μας είναι να έχουμε μια ενιαία ευρωπαϊκή θέση με χρονοδιάγραμμα», είπε η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη και κληθείσα να σχολιάσει τις τελευταίες προτάσεις της Γερμανίδας καγκελλαρίου, σημείωσε: «Μέσα στη γενικότερη προσπάθεια να βρεθεί χρονοδιάγραμμα για την Τουρκία, ακούγονται και κατατίθενται πάρα πολλές σκέψεις. Αυτήν τη στιγμή η γαλλογερμανική πρόταση περιέχει μέσα και τους 18 μήνες από τους οποίους ξεκινάμε εμείς. Θα δούμε πού θα καταλήξει».

Προκειμένου να πληροφορηθεί τις λεπτομέρειες της προτάσεως, μετέβη χθες εσπευσμένα στο Παρίσι ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γ. Λιλλήκας, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία η κ. Μπακογιάννη αργά το απόγευμα. Από την Κίνα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Κύπριος Πρόεδρος κ. Τάσσος Παπαδόπουλος επισήμανε ότι «παραμένει αδιευκρίνιστη» η περίοδος κατά την οποία θα πρέπει να υπάρξει επανεξέταση της Τουρκίας.

«Δεν έχουμε κάποια αντίληψη για διακοπή της πορείας μας προς την E. E.», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κ. N. Ταν, αφού επανέλαβε ότι η χώρα του δεν προτίθεται να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε κυπριακά μέσα, υποστήριξε πως «η E. E. θα λάβει αποφάσεις βλέποντας τη στρατηγική εικόνα».

Στο μεταξύ χθες, στο εσωτερικό της E. E. έκαναν την εμφάνισή τους «ανησυχίες» για το ενδεχόμενο να προκληθεί εμπλοκή, εξαιτίας ενός πιθανού κυπριακού βέτο στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ παράλληλα εμφανίστηκαν και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να δηλώνουν άμεσα ή έμμεσα αντίθετοι στην υιοθέτηση αυστηρής θέσης απέναντι στην Αγκυρα. Ανάμεσά τους, ο αρμόδιος για το Εμπόριο επίτροπος κ. Π. Μάντελσον, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών κ. M. Γιέγκερ, ο Εσθονός υπουργός Εξωτερικών κ. Ουρ. Πάετ, καθώς και ο Σουηδός ομόλογός του κ. K. Μπιλτ.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας για τις διαπραγματεύσεις με την E. E. κ. Αλί Μπαμπατζάν, ο οποίος πραγματοποιεί ταξίδι- «αστραπή» στα νέα μέλη Εσθονία, Λεττονία, Λιθουανία, μίλησε για πιθανές εξελίξεις το αμέσως προσεχές διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή