ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

«Οχι» στην άρση ασυλίας της κ. Μιλένας Αποστολάκη

Ακραία μορφή συναδελφικής αλληλεγγύης επέδειξαν χθες οι βουλευτές, κρίνοντας την άρση ασυλίας της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ κ. Μιλένας Αποστολάκη. Διολισθαίνοντας από τον διακηρυχθέντα στόχο άρσης όλων των ασυλιών, εκτός των αιτημάτων που άπτονται της βουλευτικής ή πολιτικής δράσης των τριακοσίων, το Κοινοβούλιο απέρριψε το αίτημα της Εισαγγελίας που αφορούσε ιδιωτική διαφορά της κ. Αποστολάκη με τον τέως σύζυγό της. Δεδομένου ότι τόσο η Επιτροπή Δεοντολογίας όσο και, σε δεύτερη φάση, η Ολομέλεια δεν κρίνουν την ουσία της υπόθεσης, η χθεσινή αρνητική απόφαση προκάλεσε σχόλια από τους βουλευτές στους διαδρόμους. Πάντως, εναντίον της άρσης ασυλίας είχε ταχθεί και η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, με την εξαίρεση του κ. Γ. Σούρλα, εκτιμώντας ότι με τη μήνυση εναντίον της κ. Αποστολάκη «βάλλεται η πολιτική της ιδιότητα». Την ίδια στάση υιοθέτησαν και οι 107 βουλευτές που ψήφισαν αρνητικά στην άρση, έναντι 61 που ψήφισαν υπέρ, ενώ 7 δήλωσαν «παρών». Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στο Κοινοβούλιο, η κ. Αποστολάκη σε υπόμνημά της προς τον εισαγγελέα είχε αμφισβητήσει, τύποις και ουσία, την εναντίον της μήνυση, είχε υπενθυμίσει τη βουλευτική της ασυλία και είχε προτρέψει τον εισαγγελικό λειτουργό να θέσει την υπόθεση στο αρχείο χωρίς καν να αποστείλει σχετικό αίτημα άρσης ασυλίας στη Βουλή. Μαζί με τη συγκεκριμένη υπόθεση, η Βουλή έκρινε αρνητικά και το αίτημα άρσης ασυλίας του κ. Σταύρου Μπένου, ο οποίος κατηγορούνταν για συκοφαντική δυσφήμηση. Από τους 177 παρόντες, αρνητικά ψήφισαν 175.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Διαφωνία της αντιπολίτευσης

Με τα ίδια επιχειρήματα και τις ενστάσεις που αντιτάχθηκε στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου για την «ανωτατοποίηση» των εκκλησιαστικών σχολών, διεφώνησε η αντιπολίτευση και με το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που έφερε προς συζήτηση η υπουργός Παιδείας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Θέματα αιχμής, η συνέντευξη και η συστατική επιστολή από τον μητροπολίτη της περιοχής για την εισαγωγή υποψηφίων στα προγράμματα σπουδών των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών. Ενστάσεις εκφράσθηκαν και για την επιτροπή αξιολόγησης των υποψηφίων, δεδομένου, όπως τονίσθηκε, ότι θα διορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό Παιδείας. Θέμα παραβίασης του άρθρου 4 του Συντάγματος περί ισονομίας και ισοπολιτείας έθεσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Α. Αλαβάνος αναφορικά με τη συνέντευξη, ενώ και ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων κ. Α. Σπηλιόπουλος εξέφρασε επιφυλάξεις για άρθρο του προεδρικού διατάγματος. Η κ. Γιαννάκου αντέτεινε ότι η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής έκρινε συνταγματικό το ν.σ. και υπενθύμισε ότι οι απόφοιτοι των σχολών αυτών θα είναι κληρικοί και ως εκ τούτου είναι απαραίτητη και η συνέντευξη και η συστατική επιστολή.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ

Ζητείται εξεταστική επιτροπή

Τη μετατροπή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας σε εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή για το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών ζητεί με έγγραφό της σύσσωμη η αντιπολίτευση. Οι κ.κ. Απ. Κακλαμάνης, Ευ. Βενιζέλος, Φ. Πετσάλνικος, Μ. Παπαϊωάννου, Λιάνα Κανέλλη και Φ. Κουβέλης καταγγέλλουν «τον αυθαίρετο τρόπο περιορισμού των δικαιωμάτων της μειοψηφίας και τη δήθεν ολοκλήρωση της έρευνας με ένα «πόρισμα» που πλέον των άλλων απαξιώνει την Επιτροπή Θεσμών». Ζητούν αποδοχή της πρότασης για μετατροπή σε εξεταστική προκειμένου να διαπιστωθεί το πλήθος των εγκλημάτων σε βάρος της εθνικής ασφάλειας της χώρας και της προσβολής της προσωπικότητας και των ατομικών δικαιωμάτων χιλιάδων πολιτών «έξω από κάθε σκοπιμότητα για την αποκάλυψη των φυσικών και ηθικών αυτουργών». Η συζήτηση της πρότασης θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει γνωστοποιήσει ότι δεν θα προχωρήσει σε αντίστοιχη πρόταση ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, αν δεν επιτευχθεί ομόφωνη απόφαση μέσα στην επιτροπή.

ΠΡΟΣ ΤΟΝ B. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟ

Κάλυψη Ρουσόπουλου

Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με την άσκηση των καθηκόντων του υφυπουργού Αμύνης Βασίλη Μιχαλολιάκου, δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος αναφερόμενος σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, για τους οποίους είπε ότι το ύφος τους έχει ξεπεράσει το όριο της κοινοβουλευτικής ευπρέπειας. Για την ουσία της υπόθεσης ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο κ. Μιχαλολιάκος είχε πέσει θύμα επίθεσης και ακόμη ότι το Πρωτοδικείο Πειραιώς είχε αποφανθεί ότι αυτή η επίθεση οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια αγνώστων δραστών.

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

Πρόταση υπέρ περιβάλλοντος

Πρόταση σαράντα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος κατατέθηκε χθες στην αρμόδια Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος. Με πρωτοβουλία του κ. Γ. Ανωμερίτη, οι υπογράφοντες αναφέρουν ότι οικοσύστημα δεν είναι μόνον τα δάση, αλλά και το υγρό στοιχείο, η ρύπανση του οποίου, προκαλούμενη από τον ανθρώπινο παράγοντα, αποτελεί μέγα κίνδυνο για τις θάλασσες, όπως η Μεσόγειος. Ζητούν να προστεθεί παράγραφος στο άρθρο 24 με σαφή αναφορά στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή